Waar vooral oude en originele recepten welkom zijn Heeft U een origineel recept, het liefst van U groot of overgrootmoeder......plaats het hier.
01-04-2009
Lamsbil....maar dan lekker..!
Men neme......................
Het zou een sprookje kunnen heten, maar we gaan een doodgewone Lamsbout omtoveren in een heerlijk stuk gebraad waar U tanden net zo makkelijk in verzinken als de fraaie bilpartij van U geliefde.............
Neem een flinke Lamsbout en spoel deze in stromend water goed af. Leg hem op U werkblad en droog hem met keukenpapier of theedoek
Met een scherp mes snijd U langsheen het bot aan weerzijden en neem het bot er uit (niet weggooien....)
Hak fijn....3 takjes Majoraan en 3 takjes Tijm....echt fijnhakken voor de meeste smaak. Strooi dit haksel in de snede waar dat bot heeft gezeten en vouw het vlees tesamen, neem een keukendraad en nadat U het stuk vlees heeft opgerold , bind U het met die draad goed aan een.
Hak nog een takje majoraan en een takje tijm heel fijn en strooi dat over de rollade samen met wat zout en peper uit de molen.
Neem een pan die in de oven kan ( of een schaal die op het fornuis kan...) En giet daar in 4 lepels zonnebloemolie.en gooin daar ook het bot maar bij. Laat dit goed heet worden en gooi er dan eenn 5 tal tenen knoflook bij die u geplet en ontveld heeft. Leg de rollade erin en bruin deze rondom. blus het geheel af met wat bouillon.
Zet de pan of schaal in een voorverwarmde oven op 70 graden.....( is geen tikfout) en stop een kernthermometer in het vlees. Laat dit lekker staan tot de thermometer 60 bereikt en neem de pan of schaal uit de oven. Daar dit wel een uurtje of anderhalf รก 2 kan duren, kijk af en toe even naar het vocht. eventueel iets bouillon toevoegen. Dek af met folie en laat een 10 tot 15 minuten rusten Snijd het vlees in dikke plakken en serveer met sperzibonen en kookaardappelen.
U zult merken dat het vlees heerlijk mals en sappig is en toch rose uitziet.