Elke maart is het bij ons in de buurt een weekend vol evenementjes, een nieuw ontwerp voor een pleintje, een klaarkomen van het nieuwe straatmeubilair en...bij ons in het straatje, Geveltuintjes dag.......
De bedoeling was een gezellig marktje waar je gratis aarde kon halen en plantjes voor een sociaalbedrag kon kopen.
ook kon je geveltuinadvies van twee hoveniers krijgen.
Alleen. zoals zovaak hier te lande het weer was spelbreker.Mar......daar onze straat doodlopend is hebben ze aan de geloten kant een poort gemaakt en daaronder is het dan goed toeven.......
Gelukkig was een van de Marokaanse buurlieden zo bijdehand een pan harira te maken, en door deze soep wat dunner te maken als normaal kon de hele buurt en de nodige passanten zich warmen aan de overheerlijke Soep.
Vanmorgen kreeg ik de uitnodiging om die buurman te helpen een nieuwe pan Harira te maken die ze morgen op koninginnedag zelf zullen eten.
=========================================
150 gram kikkererwten
100 gram rode linzen
*1 kilo lamsvlees met bot in gtrove stukken*
1 kilo tomaten ontveld en ontpit in stukjes
2 fijn gesneden uien
1/2 knolselderij in kleinen blokjes.
*2 stukjes geschilde gemberwortel**
wat takjes peterseli fijngehakt
wat takjes koriander fijngehakt
2 theelepels safraanpoeder ( bij maroc Toko)
1/4 theelepel kaneel
peper en zout.
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels limoensap
appart..4 eetlepels koriander of Peterseli blad
een limoen in plakjes.
------------------------------------------------------------------------
bereiding.
Afhankelijk van de verpakking van de Kikkererwten, een nacht weken of ze uit het blikje of potje schuttellen.
Verhit de olie in een grote hapjespan of een soeppan, fruit daarin de uisnippers en bak het vlees.Blus af met anderhalve liter water.
Voeg toe: de uitgelekte kikkererwten, de linzen, de knolselderij, *de gemberwortel waarin U een tandestoker geprkt heeft zodat U hem straks weer kunt vinden*de peterselie, de koriander, de kaneel*,de safraan poeder of een stuk of 20 draadjes, de tomatenstukjes en de zout en peper.
Breng deze slurrie alroerende aan de kooken laat het op een zacht vuur een anderhalf tot 2 uur zachtjes koken. Schep het vlees en de gember uit de pan, schraap het vlees van de botten en snijd dat ik kleine stukjes en gooi het terug in de pan.
--------------------------------------------------------------------------
Hier moet men een keuze maken....
Of het word echt soep.....of het word, wat het van nature eigenlijk moet zijn, een maaltijdsoep welke met stukken afgescheurd brood uit de pan word gegeten.
--------------------------------------------------------------------------
Voor soep: voeg de limoensap toe,eventueel wat zout en Peper naar smaak, schep de soep op een bord en strooi er wat peterselie of koriander overheen . leg op elk bord een of twee plakjes limoen terdecoratie..
......................................................................................
Voor maaltijdsoep: methode 1, neem 4 of 5 Pollepels vloeistof uit de soep en roer daar 3 eetlepels volkorenbloem door, gooi dit mengsel
al roerende door de soep en laat nog enige minuten koken tot dat het een mooie gladde substantie word, zonder klontjes.
Methode 2, neem 2 eieren met 2 theelepels limoensap , klop deze samen even op en weer alroerende in de soep laten lopen, als alles er in zit de soep van het vuur en nog even flink doorroeren.
==========================================
Dit recept opschrijven tussen onder en over een aantal marokaanse dochters met moeders en een oma waarbij mij gezegd was ...niets aan te raken waarvan ik nu nog niet weet of ze het voedsel of de dochters bedoelde............
Maar het bracht mij het zweet op mijn voorhoofd en kramp in mijn vingers van het schrijven....
Maar lekker dat die soep was..............of er een bengeltje over je tong fietste........
Groetjes
Beary
|