NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Kookhistorie
Inhoud blog
 • Gekruid
 • Putkoken
 • De Maya's wijzigden ons culinair universum
 • Dry-aged beef
 • AOC Cahors (F)
 • Belgische trappisten, laat ons die koesteren...
 • Varkensribbetjes anders ...
 • Terug naar de roots van "kookhistorie"
 • Voornemens, oude en nieuwe...
 • Brood bakken (vervolg)
 • Wat na de postmoderne keuken ?
 • Het zwarte goud
 • Paprika met piment en balsamico
 • Over Scoville, Espelette en een lekkere eendenborst
 • Brood en beleg

  Zoeken in blog  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


  Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
  11-04-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gekruid
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Zoëven zag ik op TV een dame kwistig ZATAR strooien op kippenfilets. Het zat in een plastiekzakje en leek een kruidenmengeling met sesamzaadjes in. Daar ik er nog nooit had van gehoord heb ik het even gegoogeld en het blijkt een zeer gangbare kruidenmengeling ( زَعْتَر - Za'atar) uit het Midden-Oosten te zijn, voornamelijk samengesteld uit tijm, oregano, marjolein, sesamzaadjes en sumac. Iedere huisvrouw heeft haar eigen mengeling en het kan dus beschouwd worden als een Midden-Oosterse "curry".
  Sumac ( سماق ) betekent rood in het Arabisch en is het rode, kleine, zurig besje een plant van het geslacht Rhus (Anacardiaceae) dat tot vlokken vermalen wordt om gebruikt te worden als kruid. Opgelet: niet alle varianten (~250) van deze soort geven eetbare bessen en zijn zelfs gevaarlijk.
  Sumac geweekt in water kan een azijnvervanger zijn.
  Tot zover aanleiding tot dit blogje waar ik het eigenlijk wilde hebben over de verkrijgbaarheid van kruiden en kruidenmengsels via het Internet.
  Een paar maanden geleden ontdekte ik een webwinkel waar men naast gezondheidskruiden en thee's ook keukenkruiden verkoopt aan zeer aanvaardbare prijzen. Alle items zijn uitgebreid gedocumenteerd. Ik heb er een rits besteld en ze waren prima verpakt en snel aan huis geleverd. Vanaf 30€ is de verzendig gratis.
  Wie graag kookt zal er zeker iets aan hebben...

  11-04-2014, 10:27 geschreven door WillyVC  

  Reageer (0)

  08-04-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Putkoken
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Twee milleniums geleden kookten onze voorvaderen reeds in een zelf gegraven put. Die gebruikten ze als oven afgedekt met bladeren en zand of als ze er water konden in doen (kleigrond) dan konden ze ook daarin koken.
  Hun kampvuur zorgde voor hete stenen en die stopten ze in de droge put onder hun gerechten ofwel gooiden ze die in het water in de put dat op die manier aan de kook kwam. Direct aan het vuur konden ze uiteraard ook grillen en braden. Het putkoken had als voordeel dat ze gemakkelijk kruiden en specerijen konden toevoegen die hun gerechten aangenamer lieten smaken.
  Die technieken zijn ook reeds millenia bekend in Mexico en sommige gerechten worden heden ten dage nog op die wijze bereid. Volgens mij eerder traditie dan noodzaak want onze moderne tijd kent efficiëntere bronnen van warmte.
  We konden op het Yucatan schiereiland proeven van Pollo Pibil en Cochinita Pibil: letterlijk "kip uit de put" en "varkentje uit de put". Men had onder een afdak een put in de grond gegraven er hete stenen ingelegd en er dan een ovenschotel met de bereiding opgezet, afgedekt met bananenbladeren, dan aluminumfolie erover en vervolgens een plaat en dan een dikke laag zand erboven. Dat moest een moderne versie van het putkoken voorstellen. De bereiding had er 2 uur in gesudderd en toen we aan het restaurant kwamen konden we de "opgravingen" van dichtbij meemaken.
  Het was lekker maar dat ligt hem vooral aan de inhoud en niet aan de put. Het vlees (kip, varken) wordt gemarineerd in sinaas- en limoensap en gekruid o.a. met achiote (zie vorige blog) hetwelk een diepe smaak verleent aan het gerecht die ik met niets anders kan vergelijken. Daarnaast ook nog groenten (pepers, ui, look). Een ondekking dus...

  08-04-2014, 12:03 geschreven door WillyVC  

  Reageer (0)

  12-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Maya's wijzigden ons culinair universum
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Tijdens de voorbereiding van ons reisje naar het Yucatan schiereiland in Mexico en de Maya-cultuur plus het feit dat we er enkel verblijven in logies met ontbijt, bekeek ik eens welke lokale specialiteiten we er zeker zouden moeten proeven.
  Daarbij viel me weer eens op hoeveel invloed de Maya's hebben gehad op onze eetcultuur sinds het begin van de 16de eeuw en dat naast hun kennis van o.a. wiskunde, astronomie en architectuur.

  Nieuw in Europa sinds de conquistadores:
  Avocado: oorspronkelijk in Mexico gebruikt als aphrodisiac en via Peru naar Europa gekomen;
  Zwarte bonen: er gebruikt sinds 7000 jaar;
  Chilies: er gebruikt sinds 6000 jaar en door Colombus verkeerdelijk "pepers" gedoopt;
  Chocolade: bij de Maya's "voedsel voor de goden", er ook gebruikt als geldmiddel en via de Azteken en Cortez bij ons geraakt;
  Maïs: er 4500 jaar in gebruik, reden dat de nomadische Maya's zich vestigden rond hun velden;
  Papaya: nu geteeld in elk tropisch gebied;
  Tomaten: via Peru tot bij de Maya's gekomen en pas veel later naar Europa gebracht;
  Vanille: de bijzondere vanille-orchidee groeit er nog steeds in het wild en de maya's gebruikten vanille om hun chocolade te parfumeren

  En de bijzondere gerechten:
  Tortillas: het (platte) brood van Mexico origineel gemaakt van maïs;
  Enchiladas: als basis opgerolde tortilla's gedipt in een simpele saus en bestrooid met gehalte ui en verkruimelde kaas, de rijkere varianten gevuld met varkensvlees of kip en rijkere sauzen zoals mole;
  Tacos: alles wat in een gebakken tortilla wordt gevouwen is een taco, dé fastfood in Mexico;
  Frijoles: gerechten met bonen (pintoboon, zwarte boon...), de bonen zijn een goede tegenhanger voor de pikantere ingrediënten;
  Tamales: een mix van ingrediënten opgerold in een maïsblad, bananenblad of rauwe tortilla en daarna gestoomd.

  Specifiek aan de keuken van het Yucatan schiereiland is het gebruik van achiote een specerij gemaakt van de zaden van de orleaanboom (annattozaad - foto). Die zaden leveren ook de kleurstof E160b dewelke gebruikt wordt in cheddar, mimolette, custardpoeder enzovoorts. Als specerij aangewend smaakt het ietwat aards en lichtjes bitter.

  Ik verheug mij al op een queso relleno, een poc chuc en een cochinita pibil, maar wellicht meer daarover later.

  12-03-2014, 09:28 geschreven door WillyVC  

  Reageer (0)

  14-02-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dry-aged beef
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Meestal eten we ons vlees veel te kort na de slachting maar wie eens goed gerijpt vlees heeft gegeten weet wel beter.
  Deze middag voor onze Valentijnslunch bestelde ik een stukje Rubia Gallega, vlees van een runderras typisch voor Galicië, een Noord-Spaanse provincie en bij ons meestal verkocht als het goed is aangerijpt: de zogenaamde dry-aged beef.
  Dat vlees kenmerkt zich met een goede dooradering van vet en is uitermate geschikt voor dat rijpingsproces: een minimum van drie tot zes weken in een droge koelcel op lage temperatuur waardoor het "besterft". De textuur vermalst en de aroma's versterken (het vlees verliest tot 30% van zijn gewicht bij het drogen). De buitenkant droogt sterk uit en vormt een voor de bewaring nodig beschermende (zwarte) laag die er voor consumptie moet worden afgesneden (nog eens extra gewichtsverlies) hetgeen maakt dat dit stukje vlees ongeveer dubbel zo duur uitkomt dan onze doorsnee "steak".
  Wellicht niet om alle dagen op te smikkelen maar af en toe moet kunnen want je krijgt er veel voor terug.
  Uiteraard is dit vlees niet zo gemakkelijk verkrijgbaar dus enkel bij de betere beenhouwer bvb. bij Atelier Dierendonck die enkele vestigingen hebben o.a. in Nieuwpoort. Niet alleen rundsvlees wordt droog-verouderd maar ook lam en kalf.
  Binnenkort ga ik me er eens aan wagen dit zelf te doen. Onze drankenijskast in de garage is nu toch quasi leeg en ik vond een werkwijze die me aansprak hier .Als het is gelukt zal ik het met enthousiasme bloggen...

  X

  14-02-2014, 17:19 geschreven door WillyVC  

  Reageer (0)

  10-02-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AOC Cahors (F)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De AOC Cahors is een rode wijn voornamelijk uit de vallei van de rivier Lot in de regio Sud-Ouest in Frankrijk. Zijn naam is verbonden met de stad Cahors die haar naam dankt aan de Romeinse benaming Divinum Cadurcorum: edele stad van de Cadurken, een volksstam uit Centraal-Gallië.
  In de Middeleeuwen oogstte de wijn grote successen maar de phylloxera (druifluis) maakte daar een einde aan op het einde van de 19de eeuw.
  De "black wine" zoals de Engelsen hem noemen vindt zijn oorsprong zijn uiterst donkere kleur die voornamelijk gemaakt is van de Malbec-druif (andere benamingen: Côt, Auxerrois ). De appellatie schrijft voor dat de Cahors-wijn minimaal 70% Malbec moet bevatten terwijl de andere toegelaten druivenrassen: Merlot en Tannat maximaal tot 30% mogen worden gebruikt.
  Tsaar Peter de Grote introduceerde hem in zijn rijk als miswijn voor de ortodoxe kerk maar heden ten dage is de Cahors-wijn een underdog die toch meer verdienste heeft dan men op het eerste gezicht zou denken, alhoewel hij veel concurrentie krijgt uit de "Nieuwe Wereld" o.a. uit Argentinië waar men pure Malbec wijnen op een hoog niveau weet te tillen.
  De Argentijnse versie is dermate bekend dat de Franse voorouder er zich recent mee associeerde om samen aan marketing te doen.

  Ik degusteer momenteel een AOC Cahors Château Les Bouysses 2006 van de Côtes d'Olt, opgevoed op eiken vat en met 30% merlot. Prima wijn en zelf meegebracht van het domein in de lente van 2012, dat scheelt, vandaar dat ik de verleiding niet kon weerstaan er eens over te bloggen...
  De wijn is rijk aan tannines en materie (zwarte bessen, peper), de eik-toets (vanille) doet hem eer aan
  , een wijn die bij sterksmakende gerechten (voor mij seffens bij een cassoulet) volledig tot zijn recht komt.

  10-02-2014, 12:11 geschreven door WillyVC  

  Reageer (0)

  01-02-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische trappisten, laat ons die koesteren...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Vandaag zijn er 10 abdijen die echte trappist mogen brouwen: 6 Belgische, 2 Nederlandse, 1 Oostenrijkse en 1 Amerikaanse. De meeste daarvan brouwen meer dan één soort trappistenbier.

  Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar Westmalle tripel, Rochefort 8, Westvleteren 8, Orval en de Chimay blauw, in volgorde van mijn appreciatie maar ze zijn alle quasi even lekker als ze correct zijn opgediend en de omstandigheden voor de degustatie daar zijn. Dat is na een flinke winterwandeling in een gezellig warme ruimte of in de zomer op een leuk terras.

  Voor al deze bieren geldt m.i. hetzelfde: laat ze minimaal 6 maanden op fles rijpen (liefst een jaartje), serveer ze niet te koel (12 à 16°C) en schenk ze voorzichtig uit, zonder de gist (die je apart kan opsmikkelen als je dat lust - en nog gezond ook). Behalve de Orval (6,5%) zijn het allemaal sterke bieren met minstens 9% alkohol. De trappisten die meer dan 10% bevatten worden naar mijn smaak wat te plakkerig en verliezen aan finesse.

  Rochefort 8, Westvleteren 8 en Chimay blauw zijn donkerkleurige bruine bieren, de Orval amberkleurig en de Westmalle tripel licht van kleur. De Orval heeft de meeste bitterheid en de Westmalle tripel de meeste zuurtjes alhoewel dat kan verschillen met de "rijping" van het bier. Al die bieren zijn levend want ze bevatten levende gisten die voor de evolutie zorgen door de suikers verder te verteren en mee te werken aan het vormen van aromaketens. De diverse hopsoorten en de toevoeging van kruiden, specerijen en andere aroma's (fruitschillen) tijdens en na het brouwen zorgen voor een fijn en breed palet.

  Doe eens de test met enkele zielsverwanten met een flesje van elk van deze 5 en proef ze tegelijk en vergelijkend naast elkaar. Er zal een wereld opengaan.

  Bij mij vergezelt de Westmalle tripel al eens een gebakken paling of dito mosselen, de Orval een lekker stuk roodschimmelkaas en de bruintjes een stoverij waarin bier werd gebruikt. 

  Het liefst heb ik ze zoals ik het eerder beschreef, puur en in alle rust, dan alleen kan ik die "paters" de nodige eer aandoen.

  01-02-2014, 00:00 geschreven door WillyVC  

  Reageer (0)

  14-01-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensribbetjes anders ...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Gisteren stond ik voor de vleesdisplay van de Colruyt en vroeg me af wat ik weeral zou meenemen: niks te rood, niks te vet, niet altijd hetzelfde...
  Uiteindelijk viel mijn oog op een mooie "piano" varkensribbetjes, een ingrediënt dat vooral bij ons 's zomers in trek is, uit de oven of op de BBQ en dus al een tijdje geleden dat we het aten.
  Vermits ik nog een restportie voorgebakken frieten in de ijskast had en wanneer ik aan frietjes denk ook meestal aan stoofvlees of steak, besloot ik die ribbetjes mee te nemen en ze te braiseren à la Flamande, in bier. Nog een afsmakend slaatje gekozen (een mengeling van raket- en veldsla) en vanmorgen wat Googlen en YouTuben naar receptjes kwestie van "vernieuwend" te werken...

  Dat "vernieuwen" is soms de ergernis van mijn eega die verwachtingen koestert op basis van de vorige bereiding en dan toch wel net iets anders voorgeschoteld krijgt. Ik maak niet graag 2x identiek hetzelfde omdat ik altijd denk dat het nog niet perfect genoeg is en ik nog kan bijleren, of gewoon omdat ik er zin in heb te experimenteren...

  Vandaag uit een Vietnamese versie van ribbekens bijgeleerd dat het wellicht niet slecht is ze eerst lichtjes te pekelen (een kwartiertje in water met ~6% zout - ik denk dat ze daardoor sappiger bleven).

  Eerst in individuele beentjes gesneden en die in 2 gekapt zodat stukjes ontstaan die gemakkelijk aan alle zijden kunnen gebakken worden.
  Na het pekelen ze afgedept en een eetlepel olie toegevoegd alsook 3 tenen look en 3 sjalotten zeer fijn gesneden, verse tijm, een snuif espelettepeper, flink water peper uit de molen, nootmuskaat en zeezout. Omgeschept en een half uurtje laten staan.
  Dan aangebakken aan alle kanten in een droge, hete pan, zonder de ui of look te verbranden, een eetlepel kandijsuiker over gestrooid en nadat die begon te carameliseren een Westmalle trappist erover en afgesmaakt met wat bruine fonds, 2 laurierbladen, een flinke koffielepel zachte mosterd en een eetlepel balsamico-azijn.
  Een half uurtje pruttelen onder deksel en dan zonder deksel de saus laten inkoken tot gewenste dikte (of/en binden met bruine rouxkorreltjes).

  Volgende keer zal ik er wat marjolein bijdoen en aanzienlijk meer look. Zo zal dat weer een lekker en goedkoop gerechtje zijn dat de weg vindt naar mijn "traditionele" keuken...

  14-01-2014, 14:38 geschreven door WillyVC  

  Reageer (0)

  13-01-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug naar de roots van "kookhistorie"
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Bij een terugblik op mijn blogje besluit ik terug te keren naar de redenen waarom ik het begonnen ben: de geschiedenis van de culinaire kunst bekend maken en een analytische benadering van "eten & drinken".

  Het is zoals bij het kennen van de ethymologie van een woord. Het is "plezant" om weten en je gebruikt het dan op de meest correcte manier.

  Zo is het drinken van een wijn met kennis van de streek, de druiven, de bereidingswijze en met als toppunt het gedane bezoek van het wijndomein ter plekke zo veel te aangenamer als men die "feiten" allemaal kent. En zo is het ook met eten, je geniet des te meer als je weet wat je eet en kan afleiden uit zicht- en proefervaring hoe het is gemaakt. Het maakt de culinaire kunst (en ditto kunde) tot een aangenaam tijdverdrijf cfr. ballet, opera, toneel, muzeumbezoek, film ... en niet een gewoon consumptiegoed.

  Deze middag moest ik improviseren met wat ik in huis had: mini-trostomaatjes die er al een tijdje lagen en gezouten spekblokjes. Met een eitje erbij, wat Parmezaanse kaas (altijd in voorraad) en de gedroogde spaghetti (idem) kwam ik met de spekblokjes op een "spaghetti carbonara" uit maar toen ik een recept ervan opzocht op YouTube stond er een "spaghetti all' amatricana" waarin ook de tomaatjes konden gebruikt worden.Het smaakte heerlijk alhoewel ik volgende keer wel Pecorino ipv Parmezaan zou gebruiken en ook Italiaans gedroogd spek (pancetta) of Parmaham.

  De Italiaanse pasta-keuken blinkt uit door zijn eenvoud en het oppeppen van smaken via simpele combinaties. Deels komt dit omdat deegwaren (juist zoals aardappelen, brood of andere zetmeelproducten) de eigenschap hebben om smaken (eigenlijk geuren) te verbreden (denk maar aan het prakken van een aardappeltje in de vleesjus).

  Wij spreken altijd over smaken maar eigenlijk "proeven" wij met onze neus gezien wij slechts 5 smaken kunnen onderscheiden: zuur, zoet, bitter, zout en umami (zie elders op mijn blogje).

  Voor mijn analytische voorstelling van geuren gebruik ik een equivalent van wat het kleurenspectrum is voor onze ogen en dat werkt goed.

  Wie er meer van wil lezen neemt hier een kijkje.

  13-01-2014, 13:59 geschreven door WillyVC  

  Reageer (0)

  24-12-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voornemens, oude en nieuwe...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Aan alle 6523 bezoekers van "kookhistorie" uit 2013 van harte een zalig Kerstfeest en een voorspoeding Nieuwjaar gewenst, trouwens ook aan de nieuwe die dit zullen lezen!

  Onze voornemens om via "De Voedselzandloper" een gezonder 2013 te beleven hebben we helaas na 2 maanden opgegeven. Onze Bourgondische aard en ditto gewoontes zijn hiervan de oorzaak, maar we voelen ons goed in ons vel en met de nodige medicatie en opvolging lopen we op het scherp van de snede.
  Toch moeite gedaan mijn alcoholgebruik te halveren door een ganse maand Juli volledig te abstineren (mooi woord). Ik heb me niet wreed beter gevoeld maar daarna het alcoholpeil op halve maat kunnen houden en heb daarbij 5% gewicht verloren. Een lekker bier, bij voorkeur een Belgische trappist, of een lekkere rode wijn, bij voorkeur een syrah of een grenache kan en ga ik niet versmaden.

  De Australische dame waarvan sprake in mijn "Voornemens 2013" heb ik ondertussen de volledige geschiedenis van haar Engelse en Belgische voorouders kunnen bezorgen tesamen met het ontrafelen van enkele familiegeheimen en heb haar daarmee zodanig geholpen dat we nu Internetvrienden geworden zijn die meermaals per week over het leven van gedachten wisselen. Ik spendeerde aan de opzoekingen ongeveer 500h. Onze eigen stamboom telt intussen 18683 personen en vorige week werd ik gecontacteerd door een afstammeling van een vrouwelijke Van Cammeren uit Frankrijk, die ik "als kind overleden" dacht. Zo zie je maar...

  65 dagen gereisd maar niet zo ver (Santorini, Noordzee, Roemenië) als aanvankelijk vermoed, veel gekookt en veel uit eten gegaan met als hoogtepunt van dit jaar LObyWoutBru, uitstekende totaalbelevenis maar toch prijzig.

  Heel veel gekookt en YouTube ontdekt als bron van kookkennis, beter dan enkel de receptenteksten.

  Voor de kinderen en kleinkinderen wordt goed gezorgd door onszelf, hun ouders en partners en naast hard werken profiteert iedereen ook wat van het leven zoals het betaamt.

  Onze grootste zorgen zijn mijn vader die volgend jaar 90 wordt maar té weinig moeite doet om zich opperbest te voelen in het rust- en verzorgingstehuis en ons onveiligheidsgevoel wegens de inbraak waarvan we het slachtoffer werden toen we hem op een zaterdagavond in November terugvoerden en slechts een uurtje uit huis waren. De dief (dieven) is met zekerheid met onze gewoontes bekend.

  Onze voornemens voor 2014 zijn dan ook daarop gericht de oorzaken van die zorgen aan te pakken.

  Voor het overige zullen we alles nemen zoals het er aankomt en de problemen trachten oplossen als ze zich voordoen (wie zegde dit nog ?).

  Ik ga toch nog wat meer en beter trachten te kokerellen en ook meer "buiten" trachten te zijn (als het goed weer is) in plaats van aan mijn computer te zitten tokkelen (nu toch gemiddeld goed voor meer dan 5h per dag)...

  24-12-2013, 10:18 geschreven door WillyVC  

  Reageer (0)

  05-12-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood bakken (vervolg)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  We zijn nu bijna 5 maanden verder sinds ik ben begonnen met ons eigen brood te bakken. Ondertussen nog veel geëxperimenteerd o.a. gestreefd naar het zuiverste recept: bloem zonder additieven, water, zuivere bakkersgist, zout en vetstof maar er niet in geslaagd daarmee een "aanvaardbaar" brood te bakken. Bleke korst, te snel uitdrogen, korrelig etc... Ik heb zo'n vermoeden dat in de "klassieke" handel (discounters) de geschikte bloem niet meer voorhanden is en er sowieso "verbeteraars" moeten toegevoegd worden om tot het gewenste resultaat te komen. Helaas !

  Dan maar teruggekeerd naar de broodmixen. Zeer goede resultaten bekomen met de mix "brood met zonnebloempitten" van het merk Rivercore uit de Lidl als ik het meng met 50% mix voor wit brood uit de Horta winkel. Naar onze smaak juist "grijs" genoeg, voldoende vezels en een lekkere smaak die bij alles past. Ik bak telkens een brood van 1 kg in een rechthoekige vorm (dus op basis van ongeveer 660g bloem) zodat ik 3 broden uit een pak van 1 kg van elk krijg. Het brood moet een dagje liggen vooraleer het letterlijk "op snee" is.

  Ik laat de broodmix met voldoende water, na 10 minuten kneden in mijn Kenwood, 20 minuten rijzen in mijn stoomoven op 40°C, daarna duw ik er de lucht uit, geef het vorm in de bakvorm en idem 2de rijs in de stoomoven. Dan afbakken in de stoomoven op 200° gedurende 45 minuten. Als de korst voldoende bruin is dek ik het brood af met een stuk alu-folie (dat moet helaas zo in mijn ATAG-stoomoven).

  Vandaag bakte ik een Italiaans smakend brood op basis van de Toscaanse bakmix uit de Horta. Spijtig dat ze de mix weer een naam gegeven hebben die enkel commerciëel is want echt Toscaans brood is geheel iets anders.

  Morgen "op snee" en dan is het vermoedelijk weer smullen geblazen. Wie zegt ook altijd "wat je zelf doet, doe je beter" ?

  05-12-2013, 11:16 geschreven door WillyVC  

  Reageer (0)

  Foto

  Archief per week
 • 07/04-13/04 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 27/08-02/09 2012
 • 20/08-26/08 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 09/05-15/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 25/04-01/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 14/03-20/03 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 17/01-23/01 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 06/12-12/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 17/08-23/08 2009
 • 10/08-16/08 2009
 • 03/08-09/08 2009
 • 27/07-02/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 06/10-12/10 2008
 • 22/09-28/09 2008
 • 15/09-21/09 2008
 • 08/09-14/09 2008
 • 01/09-07/09 2008
 • 25/08-31/08 2008
 • 18/08-24/08 2008
 • 11/08-17/08 2008
 • 04/08-10/08 2008
 • 28/07-03/08 2008
 • 21/07-27/07 2008
 • 14/07-20/07 2008
 • 07/07-13/07 2008
 • 30/06-06/07 2008
 • 23/06-29/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 05/11-11/11 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 17/09-23/09 2007
 • 13/08-19/08 2007
 • 06/08-12/08 2007
 • 30/07-05/08 2007
 • 23/07-29/07 2007
 • 09/07-15/07 2007
 • 18/06-24/06 2007
 • 28/05-03/06 2007
 • 21/05-27/05 2007
 • 07/05-13/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 23/04-29/04 2007
 • 16/04-22/04 2007
 • 19/03-25/03 2007
 • 19/02-25/02 2007
 • 22/01-28/01 2007
 • 15/01-21/01 2007
 • 08/01-14/01 2007
 • 01/01-07/01 2007
 • 25/12-31/12 2006
 • 18/12-24/12 2006
 • 11/12-17/12 2006

  Mijn favoriete links
 • Mijn "home" page
 • Mijn "kookhistorie" website
 • Mijn "portaaltje"
 • KeukeningrediŽnten in 7 talen

  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!