Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    19-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We reden met de auto naar de Kerstmarkt in Aken. Het is bijna een jaarlijkse traditie maar vorig jaar geraakten we er niet. In het heenrijden viel het verkeer mee 1u45 minuten voor 160km. In het terugkomen deden we er 2u30 over. Veel onderweg maar toch telkens de moeite om te doen.
    Die Kerstmarkt is helemaal anders dan die bij ons in o.a. Antwerpen. De sfeer in die stad van Dom tot Markt is niet te vergelijken. Elke winkel straalt en de kraampjes zijn juweeltjes om aan te zien. Ook het aanbod aan à la minute bereid eten is enorm. Flammekuchen, bratwurst, bockwurst, pilzen, goulash, diverse aardappelbereidingen enzovoorts.
    Parkeren in het centrum is niet moeilijk (goed bewijzerd) en niet overdreven duur, meestal 1€ per half uur maar je hebt wel een "Feinstaub-Umweltplakette" nodig. Die is éénmalig te betalen en geldt voor uw auto zo lang die leeft (12 à 15€ naargelang waar je ze koopt).
    Steevast gaan we lunchen in het Aachener Brauhaus waar je de échte Duitse kost kan krijgen voor zeer democratische prijzen.
    Voor ons 2 namen we één voorgerecht: "Holländische Matjesfilets mit Zwiebeln und Speckböhnchen", de eega als hoofdgerecht "Sahneheringsfilets Großmutter Art im Steintopf und Bratkartoffeln" en ikzelf de "Gegrillte Haxe mit Pommes frites und Salat".
    Met een dubbele Jubileum Aquavit (4cl) bij de maatjes en een halve liter Hefenweisse bier bij mijn perfect gebraden varkenshammetje was dit heerlijk tafelen en dat voor alles bijeen nog geen 60€ voor 2.
    Op 2007-11-15 blogde ik hier reeds mijn huisrecept.

    19-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    18-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten: sluimererwt, rode paprika, groene paprika, selder, shiitake, rode ui, wortel, sojascheuten, look, gember, tijm, laurier, rode piment, kippenbouillon, kippenmarinadekruiden, teriyakisaus, sesamolie, arachideolie, glasnoedels, aardappelmeel, pezo, sojasaus, verse koriander.
    Voorbereiding: de kip marineren met sesamolie, teriyakisaus en kippenmarinadekruiden. De shiitake ontstelen en portioneren. De groenten kuisen en voorsnijden. De sojascheuten in koud water zetten.
    Bereiding: de kip en de shiitake aanbakken in een wok in arachideolie. De groenten allemaal samen voorgaren gedurende 5 minuten in kippenbouillon met een blaadje laurier. De glasnoedels voorweken.
    De groenten afgieten, warm bij de kip voegen en wokken, de sojascheuten toevoegen en alles kort verder wokken. Eventueel van de groentebouillon toevoegen. Verder op smaak brengen met pezo en sojasaus. De geweekte glasnoedels bijvoegen. Het geheel binden met een weinig in water opgelost aardappelmeel en afwerken met gesnipperde koriander.

    18-12-2019, 13:16 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    17-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik kon de mooie Praagse schnitzel zo maar niet laten liggen in onze Spar. Ik nam er ook krokante sojascheuten, sluimererwten en verse frambozen mee aan aantrekkelijke prijzen.
    Steevast wordt bij ons de schnitzel met erwtjes en kruidenboter bereid. Toen bleek dat ik vandaag wat (diepvries)erwtjes te kort kwam sprak ik een deel van de verse sluimererwten aan, toch te veel om met veel andere groenten in een (toekomstige) Oosterse wok met kip te doen. Die combinatie samen gaar gestoofd gaf een uitstekend resultaat.
    Morgen wordt het zo goed weer dat ik nog niet weet of we aan die wok gaan toekomen maar in ieder geval kunnen daar geen dagen over gaan.
    Ik kocht onze kruidenboter in Lidl maar de eega verkiest de homemade versie met gezouten boter van Marc Guiselin uit de Aldi en verse kruiden (tijm, rozemarijn, salie, oregano) uit onze "tuin". Die staat er nu echter een beetje te winters bij...

    17-12-2019, 14:27 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    16-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik vernam via het Internet dat het met gehakt gevuld witloof, hetwelk regelmatig op ons bord komt, eigenlijk Luikse wortels zou hebben.
    In een, op het Net gevonden origineel, Luiks recept wordt het gehakt opgemaakt met een extra gestoofd sjalotje en kruiden (bonenkruid, tijm, nootmuskaat) en slechts een (in de  lengte) halve witloof opgevuld, omwikkeld met gezouten spek, aangebakken en met een scheut water verder gebraiseerd in de oven. Op het laatst wordt die bereiding overgoten met een jus gemaakt van gesnipperde ui, een scheut water, idem gewone azijn en een paar soeplepels Luikse siroop en verder afgewerkt in de oven.
    Ik besloot een tussenstap te nemen en omwikkelde het dubbel gevulde witloof met dunne lapjes gezouten spek, bakte dat aan en plaatste een flinke tak tijm bij de bereiding die ik traditioneel in een pan met deksel boven op het vuur maak en niet in de oven.
    Voordeel: de tijm pepte het gerecht echt op. Nadeel: het spek was mooi gebakken maar zonder spek gebakken witloof smaakt beter af.
    Volgende keer probeer ik het recept met de halve witloof en de Luikse siroopsaus uit de oven... De hete oven zou het witloof de "aangebakken" versie van het witloof meer benaderen, denk ik.

     

    16-12-2019, 13:57 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    15-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn echtgenote eet graag hazenrug maar de laatste tijd was het niet echt naar haar zin, noch op restaurant, noch thuis. Vandaag ook niet. Meestal ontbreekt de haas aan smaak, is de bakwijze (liefst rosé) niet helemaal in orde of het vlees te taai. Vandaag denk ik dat de filet geprikt was om hem te vermalsen want hij was snel te veel gegaard en meestal is dat door de stoom die door het vlees gaat en niet errond als het bakt. Het prikken veroorzaakt sapverlies en dat verdampt door heen de prikgaatjes. Aan 56€ per kilo is dat wreed zonde. Voor mezelf had ik bloedworst meegebracht. De gebraiseerde rode kool, met cox appel, rode ui, kandijsuiker, nootmuskaat, zwarte peper en verse tijm was prima alsook de gestoomde Belle-de-Fontenay aardappels.

    15-12-2019, 13:09 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    14-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191214 Cappellini met Bolognesesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We haalde de kleinzoon van zijn disco training af (>120km) en hij bleef na terugkomst bij ons lunchen. Op de vraag (op voorhand) wat hij graag zou eten koos hij voor Italiaans. Binnen de beperkte tijdspanne dat ik had om daar aan te voldoen koos ik voor een "Cappelini Bolognese" en greep terug naar een recept zoals ik het in den beginne van ons huwelijk (1972) vond en het sindsdien al wellicht duizend keer met veel variaties klaarmaakte. Het grootste verschil met daarmaals is dat daar gerookte spekbokjes in zaten die ik in de evolutie wegliet, waarom weet ik niet. Dus vandaag terug proberen. De ervaring leerde mij ook dat de te gebruiken selder zo van die dunne, straffe groene moet zijn die heden ten dage moeilijk te vinden is, zeker in het naseizoen. Toch vond ik de bereiding van vandaag één van de beste ooit (voor 3 personen): 5cl zachte olijfolie + in brunoise: 1 rode ui, 1 sjalot, 4 tenen verse look, 200g loofwortel, 200g groene selder (Spaanse) en 1 blik tomatenstukjes Elvea, 1 rundsbouillonblokje (knorr finesse), 1/2 dl rode wijn (malbec), 1/4 rode piment, 2 laurierbladen, 3 takjes verse tijm geritst, 1 klp rode paprika, een flinke snuif van elk: saliepoeder, rozemarijnpoeder, gedroogde oregano, gedroogde basilicum en een vleugje rietsuikersiroop.
    Een 100g gerookte spekblokjes (Herta) gebakken in de olijfolie, dan er 250g opgemaakt rund-varkensgehakt (delhaize) bij gebakken tot mooi bruin gekleurd , afgesmaakt met zwarte peper en er daarna de verse groenten en kruiden samen mee gebakken tot gaar zonder te verbranden. Geblust met de tomatenstukjes en de rode wijn en verder alles onder deksel in een half uurtje gaar gestoofd. Deksel er af om het meeste vocht te verdampen tot sausdikte.
    Met geraspte grana padao, al dente gekookte cappelini en een glaasje Argentijnse Malbec (Crios 2017) eten om niet te vergeten...

    14-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    13-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant Satay in Antwerpen 20191213
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag een kijkje gaan nemen op de Kerstmarkt in Antwerpen en op voorhand tijd gestoken in het zoeken naar een leuke plaats om te lunchen. Onze keuze viel op Satay, volgens hun eigen zeggen een Zuidoost Aziatisch restaurant geïnspireerd op de daar zo lekkere streetfood en we kunnen dat alleen maar beamen.
    We kozen voor ons 2 de starter mix als voorgerecht, daarna 3 hoofdschotels (beef teriyaki, gamba stick en citrus duck) en daarna marshmallows om zelf te roosteren. Het eten was schitterend en goed op smaak vooral de lok lok tray en de beef teriyaki. Alles is er zeer betaalbaar, de bediening snel en vriendelijk en het interieur cosy. Reservatie is wenselijk want menigeen werd weggestuurd wegens "volzet". Wie van de Aziatische keuken houdt kan ik deze lokatie ten stelligste aanraden.

    13-12-2019, 20:26 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    12-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191212 Hutsepot van de bomma
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met groenteoverschot en een snee varkensspiering hutsepot in elkaar gestoken. Het vlees in stukken gesneden, gekruid met zwarte peper en nootmuskaat en aangebakken in verse boter. Daarna er gesnipperde savooikool over en in grovere stukken: knolselder, wortel, raap, prei en zachtkokende aardappelen. Dat alles met een laurierblad, een snuif tijmpoeder en 2 dl rundsbouillon aangelengd. Zo'n dikke 2 uur op een zacht vuur laten stoven in een gietijzeren pot tot alles (licht over)gaar was.
    Zo was ongeveer de hutsepot van mijn moeder zaliger maaar die deed er nog spruiten, ribben en gehaktballen in. Om de typische smaak te verkrijgen moet dat gerecht lang stoven. Vroeger zette men
    die stoofpot met varkensvlees en wintergroenten op de stoof van 's morgens tot het werk gedaan was en men vrijwel direct aan tafel kon. Nu weten we dat o.a. koolsoorten te lang stoven zwavel vrij maakt en dat dan het gerecht moeilijker verteert. Maar soms mag "lekker" primeren op "gezond". Kleine zonden maken immers het leven aangenaam of niet soms ?
    De gewone D+L mosterd smaakte er overheerlijk bij, sinds 1886 staat er op het potje. Echt lekkere dingen overleven alle (r)evoluties.

    12-12-2019, 13:57 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    10-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191211 Spinaziepuree met chipolata
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verse spinazie (400g) uit Spanje, op haar geheel (in de wok) gebraiseerd in verse boter met kippenbouillon, geperst lookteentje, een kleine fijngesnipperde ui en verder op smaak gebracht met vers gemalen zwarte peper en dito nootmuskaat.
    600g zachtkokende aardappels gekookt en gepureerd en onder de gare spinazie gespateld.
    Daar bij in geklaarde boter zacht gebakken chipolataworsten (Delhaize). Simpel, snel klaar en lekker.

    10-12-2019, 14:12 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cocktails van het huis 20191211
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hebben onze eigenzinnige bereidingen van enkele longdrinks/cocktails. Dit komt door de jarenlange ervaring en de vondst van steeds maar betere ingrediënten en recepten.

    Cuba Libre: 50g ijsblokjes, limoenpartje van 1/8 ste limoen, limoenschijfje, 20cl (echte) Coca-Cola uit een glazen flesje op koelkasttemperatuur, 6 cl Havana Club Especial. Ijsblokjes in een long drink glas doen van meer dan 31 cl, limoenpartje er over uitknijpen en het schijfje in het glas doen. De alcohol erover gieten en daarna voorzichtig met cola opvullen.

    Negroni: 5 cl Gordon's gin, 5 cl Martini rood, 5 cl Campari, een half schijfje sinaasappel, 50g ijsblokjes. Ijsblokjes in een tumblerglas doen van minstens 20cl, achtereenvolgens de gin, martini en campari er over gieten, alles kort mengen en de sinaasappel er in laten glijden.

    (Double) Long Marguerita (foto): 5 cl sinaasappellikeur (Cointreau), 5 cl tequila reposado (Cuervo especial), sap van een kleine limoen, limoenschijfje, 33cl Gini bitter lemon, 50g ijsblokjes, snuifje zout. De ijsblokjes in een (bol) wijnglas doen van minstens 48cl, achtereenvolgens het limoensap, de likeur en de tequila erover gieten, alles kort mengen en dan voorzichtig opvullen met Gini. Er een snuifje zout over strooien.

    Fiero-sinaas: 10cl Martini Fiero, 20 cl vers geperst sinaasappelsap, een half schijfje sinaasappel, 50g ijsblokjes. Ijsblokjes in een long drink glas doen van meer dan 35 cl, het schijfje sinaasappel in het glas doen. De alcohol erover gieten en daarna voorzichtig met het sinaasappelsap opvullen. Kan zo opgediend worden met de Fiero onderaan en een cocktaillepel om alles dooreen te roeren.

    10-12-2019, 13:53 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    09-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191209 Hamrolletje met witloof uit de oven & aardappelpuree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze keer het witloof eerst gebakken en gebraiseerd i.p.v. het te stomen. Het braiseervocht (met kippenbouillon, nootmuskaat en peper) gerecupereerd om samen met wat melk, een scheut room en gemalen kaas het et roux gebonden sausje te maken waarmee het in gekookte beenham gerold witloof werd bedekt vooraleer het in de oven te plaatsen. Daarop nog wat kaas.
    Het bakken en braiseren levert een hartelijker schotel op - zowel witloof als saus smaken meer door. Mijn gratinschotel was mooi maar een tikkeltje te zout (bouillon+gemalen kaas).

    09-12-2019, 13:03 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    08-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Grand-Café Het District te Ekeren 20191208
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag moesten we onze, bij de "De Wingerdstok" in Brasschaat, bestelde wijn ophalen en vermits we nog een cadeaubon hadden voor Het District in Ekeren bestelden we daar onze lunch vooraleer om de wijn te gaan. Op de middag zaten er nog heel wat "luxe-ontbijt" mensen in het Grand-Café maar we konden uit het gewoel zitten en werden vriendelijk onthaald. Mijn vrouwtje nam de wildpâté en de herten tournedos en ik de pata negra en de holsteiner entrecote. Alles dik in orde. De Italiaanse ripasso smaakte er heerlijk bij.

    08-12-2019, 17:09 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    07-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191207 Kippenbout uit de oven met kropsla & friet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ons jongste generatie was bij ons te gast en kozen voor deze échte klassieker. De kropsla werd vergezeld van een vinaigrette: 3/4 arachideolie, 1/4 blauwe hand azijn, 1 klp D+L mosterd, een uiterst fijngesneden sjalotje, een scheut water, enkele druppels rietsuikersiroop, witte peperpoeder en zeezout. Voorgebakken verse friet van Delhaize 4 minuten afgebakken op 185°C in frituurolie en kippenbouten met rugstuk, meeste vet verwijderd en een paar uur gemarineerd in kippenkruiden van Verstegen en een eetlepel sesamolie. Daarna 45' in een hetelucht oven op 200°C. Alleman content...

    07-12-2019, 15:23 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    06-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotels 20191206 Toast met shiitake & Thais-Belgische Tom Yam X
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er bleef nog een flinke portie verse, rauwe shiitake over van eerdere bereidingen en ik wou die persé verwerken voor ik ze zou moeten wegkieperen. Ik opteerde voor een Thais geïnspireerd soepje maar de eega wou liever een toast-champignon. Dan maar 2 gerechten bereid...
    Voor de toast gebruikte ik 2 gewone sneetjes meergranenbrood licht getoast, bestreken met boter en op elkaar gelegd. Ik bakte een flinke portie ontsteelde shiitake in een pan met geklaarde boter, nadat ik er wat gezouten spek in aangebakken had, draaide de paddenstoelen om en voegde er dan vers gemalen zwarte peper, een gesnipperd sjalotje en een geperst teentje look aan toe. Als die laatste glazig waren schikte ik alles op een toast en versierde deze met vers gesnipperde pijpajuin. De eega was tevreden maar vond de paddenstoelen ietwat sponzig. Kastanje- of weidechampgnongs blijven wel krokanter bij eenzelfde bereidingswijze.
    Het Thais-Belgisch soepje was een echt godsgeschenk, zo lekker... Thais voor de formule en Belgisch voor de ingrediënten.
    De basisbouillon werd bereid met een halve liter kippenbouillon van een vetarm blokje, een eetlepel vissaus, 2cm verse gember in dunne plakjes gesneden, de rasp van een halve limoen, een eetlepel limoensap, een scheut suikersiroop en de steeltjes van een busseltje koriander. Na een half uurtje werd deze bouillon gezeefd.
    Voor de groenten dunne schijfjes van: ui, sjalot, raap, wortel, spruit, rode paprika, verse look en verse rode piment.
    Voor de balletjes: gehakt kalf-varken, scampi, sjalot, look, ui, rode piment, gember, peper, zout. Dat alles samen gecutterd en even laten trekken in de koelkast om er daarna balletjes van te rollen en die te pocheren in de gezeefde bouillon terwijl de groenten er ook in gaarden. Dit subliem maaltijdsoepje opgediend met vers gesnipperde koriander en pijpajuin. Zalig eten om niet te vergeten...


    06-12-2019, 14:01 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    05-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diner bij restaurant La Route in Puurs (Ruisbroek) 20191205
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met 5 gaan dineren in het recent geopende restaurant op de Ooievaarsweg. De blindegeleidehond van een goede vriend was er van harte welkom, dat is niet zo evident tegenwoordig. Het onthaal en de bediening waren vriendelijk. Het interieur eenvoudig maar gezellig. We kozen de king crab - lavas jus - avocado - kruidenslaatje - krokantje als voorgerecht voor ons vijven. Fazantfilet - savooikool - pompoen - enoki - pommes dauphines met truffel - grand veneursaus voor 3 van ons, een gegrilde tarbot met graanmosterd - witloof - puree en een pepersteak voor de anderen als hoofdgerecht. Als desserts proefden we van beide suggestiedesserts. De aanbevolen wijnen per glas pasten goed en waren lekker. De kaart bevat 6 voorgerechten, 6 hoofdgerechten en 4 desserts maar alle gerechten van het suggestiemenu kunnen ook aan de kaart gegeten worden (niet omgekeerd). De 80€ p.p. voor apero, 3 gangen en dranken waren goed besteed.

    05-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    04-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191204 Bonen in ganzenvet & hutsepot vlees van Delhaize Maldegem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met "haricots blancs cuisinés à la graisse d'oie" (foto), spieringcôtelet, boerenworst, dikke ribben, tomatenstukjes, ui, look, tijm, rozemarijn, laurier, paprika- en bonenkruidpoeder, peper en een kippenbouillonblokje op eigenzinnige wijze een stoofschotel klaargemaakt. 
    De boontjes, door de zoon meegebracht uit de hypermarkt Auchan in Lille, voldeden aan de verwachtingen, het ganzenvet levert toch dat tikkeltje meer smaak. Ook lekker als basis voor een wintersoep, denk ik dan...
    Het vlees komt van de beenhouwerij van Delhaize in Maldegem: een topslager! Als we in de buurt zijn gaan we er winkelen. Ik kocht er o.a. een pakket "vlees voor hutsepot" met daarin 2 boerenworsten, 1 mooie spieringcôtelet, 2 stukken varkensschenkel (type ossobuco) en 4 dikke ribben. Behalve de varkensschenkel (die ik houd voor de erwtensoep van morgen) versneed ik alles in hapklare stukken en bakte deze aan voor ze te gebruiken in de bonenschotel.
    Opgediend met pureeaardappelen, gekruid met nootmuskaat en zwarte peper en opgemaakt met een lekkere olijfolie, bracht dit Carcassonne (F) en zijn mooie omgeving weer in onze gedachten. Onze meeëters waren ook tevreden.

    04-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    03-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Hof van Leysen te Antwerpen 20191203
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op uitnodiging van de zoon gaan lunchen in het restaurant van PIVA waar ikzelf, de zoon en de kleinzoon lessen gevolgd hebben of nog volgen...
    Het is interressant te zien hoe zowel in de keuken als de zaal iedereen bijgestuurd wordt en alles geduldig wordt uitgelegd. Bovendien was het eten zeer lekker en de bediening OK. 
    Ons menu (45€ p.p.) bestond uit 3 aperitiefapjes, 4 gangen en nog 2 verrassingsdessertjes. We namen een gewurztraminer uit de Elzas en een Graves uit de streek van Pessac-Léognan (la Louvière 2005), beide perfect op dronk en professioneel uitgeschonken en kregen ook nog een glaasje lekkere Sauternes als toemaatje. Het menu:
    1° Canneloni van rog en bloemspruiten - kort gewokte courgettes - tijmolie
    2° Pompoensoep - citroengras - macadamianoot
    3° Fazantenhen - knolselder - zuurkool - cognacsausje - aardappelchip
    4° Peer - kataifi - amandelmelkijs - krokantje van pistache
    De extra gerechtjes waren een lekkere sabayon met amandelsmaak en een café-glacé.
    We gaan nog!

    03-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    02-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij De Roos in Nieuwpoort 20191202
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hadden te doen aan de kust en konden er een dagje uit van te maken. Het weer viel al bij al mee tot bij de terugkeer later op de dag met veel motregen. We lunchen bij Restaurant De Roos op de kaai in Nieuwpoort, een plaats die we, ondanks de vele maanden die we er al doorbrachten, nog nooit hadden gekozen, maar onze "klassiekers" waren om 13u reeds volzet of waren gesloten.
    Het restaurant was voor een derde gevuld en we kregen een tafel aan het raam. De bediening is er vriendellijk, vermoedelijk was het de baas zelf. We kozen een apero en een hoofdgerecht. Voor mezelf een Picon met witte wijn en een bouillabaisse waarvoor ik vroeg of de zalm door een witte vis kon vervangen worden en dat was geen probleem. Ook de andere gerechten, we waren met vier, oogden eenvoudig maar iedereen was er tevreden over. De maaltijdsoep werd opgediend met rouille, geraspte kaas en croûtons die reeds met wat kruidenboter waren gebakken en lekker waren. De bouillon was simpel (ik vond geen saffraan terug) en de groenten niet gaar genoeg en ik had ze ook graag mooier versneden gezien maar dat doet geen afbreuk aan de smaak van het geheel dat meer dan OK was en goed gevuld met witte vis, scampi en een langoustine. Ik zou er nog een paar mosselen in gedaan hebben (die stonden immers nog op de kaart ).  Kwaliteit/prijs een goede keuze (25€75 voor de bouillabaisse).

    02-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    01-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191201 Gebraiseerde prinsessen met Ardeense secreto
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Ardeense secreto (zie eerder blog) kan toch niet tippen aan die van de Spaanse Iberico varkens. Minder smaak en taaier ondanks het uitzicht. De Marrokaanse prinsessen (AH 400g voor 1,39€) daarentegen waren top. Ik merkte het al bij het versnijden: een prachtige, sterke, typische, groene smaak. Gebraiseerd in verse boter met ui, kippenbouillon, bonenkruid en zwarte peper en de jus op het einde lichtjes gebonden met aardappelmeel leverde de beste prinsessenbereiding van dit jaar op.
    Al bij al een leuke maaltijd waarbij we de gestoomde Jazz aardappeltjes prakten in de heerlijke vlees- en groentenjus...

    01-12-2019, 13:02 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    30-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191130 Stoofschotel van wintergroenten, licht gerookt varkenshammetje, Morteau- en Poolse worst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met vleesoverschot en verse wintergroenten de ovenschotel uit ons Ngepi-kamp avontuur in Afrika nog eens klaargemaakt (zie eerder blog). Dit keer met spruiten, ui, prei, wortel-, zachtkokende aardappel- en knolselderblokjes gaargekookt in een groentenbouillon met witte peper-, tijm- en rozemarijnpoeder en een blaadje laurier. Die heerlijke bouillon dan gezeefd en met room ingekookt, op smaak gebracht met dezelfde kruiden en gebonden met blanke rouxkorrels en wat geraspte Gruyèrekaas. In een gratinschotel de groenten geplaatst samen met grove stukken Morteau- en Poolse worst en hammetje en de saus erover gegoten, bestrooid met kaassnippers en in een oven van 180°C gegratineerd tot er een licht korstje op zat. Opgediend in diepe borden met een stukje brood om de lekkere saus tot op de bodem op te kunnen smikkelen.
    De saucisse de Morteau is een rookworst uit Morteau in de Franche-Comté in Frankrijk en wordt nu geproduceerd van varkens uit de Haut-Doubs en Bas-Doubs.
    De samenstelling van de saucisse de Morteau Label Rouge is als volgt: ten minste 50% van de luxere spieren (schouder, lendestuk, ham), 20% van de normale spieren (borst, etc), 30% van alle resterende onderdelen (mager of vet), behalve de keel.

    30-11-2019, 15:50 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!