Laatst kregen we van een goede buur het recept van een taart gemaakt met Petit Beurre koekjes. Die taart roept bij mijn echtgenote aangename herinneringen op, ook aan haar te jong overleden moeder. Het was gisteren heerlijk smullen - ziehier de formule:
24 petit-beurre koekjes, 125g verse boter, 80g kandijsuiker, 1 heel ei, 2 sticks Nescafé Espresso van 1.8g, één kopje sterke koffie.
De suiker, het heel ei en de koffie in poeder dooreen mengen zonder toevoeging van water. Er dan de (zachte) boter stukje na stukje doormixen tot een smeuige crème-au-beurre ontstaat. Een eerste laag van 6 (droge) koekjes, zo egaal mogelijk, beboteren met het mengsel (1 à 2 mm dik) en op een platformpje schikken met de beboterde kant naar boven. Voor de 4 overige lagen van 6 koekjes, die koekjes eerst met de onderkant in de koude koffie dompelen, ze daarna weer beboteren met het mengsel en met de in koffie gedompelde kant op de vorige rij leggen, liefst geschrankt om de constructie te verstevigen. De bovenste rij koekjes afwerken met een dikke laag crème-au-beurre en de zijkanten van de taart ook even dik beboteren met de rest van het mengsel, dat in principe juist voldoende is. Enkele uren laten opstijven en trekken in de koelkast in een afgesloten doos zodat geen kwalijke geurtjes van de frigo in de taart kunnen dringen. Tips: 1° we knipten een kartonnetje van de juiste afmetingen en bekleeden dat met wat alufolie als platformpje om het afwerken van de taart te vergemakkelijken, 2° om de koekjes bij te snijden gebruikten we een zaagmes om een kleine inkeping te zagen en dan de koekjes te breken op de rand van het aanrecht (zoals men tegels snijdt).
19-11-2007, 00:00 geschreven door WillyVC
|