Vorig jaar waren we door Slovenïe gereden om van Oostenrijk naar Kroatië te geraken en ik was er aan een supermarktje (SPAR !) gestopt, voornamelijk om aan de nieuwe Euromuntjes te geraken die sinds begin 2007 in voege zijn en waarmee ik Timothy, een van de stiefkleinkinderen plezier kon doen. Natuurlijk crossen we dan daarbinnen overal rond, altijd curieus om nieuwe culinaire dingen te ontdekken en we kochten er wat Sloveense wijn en conserven zoals pikante pepers. Dat was de aanleiding voor de Sloveense maaltijd die we gisteren kookten: Gibanica, lamsspitjes met opgelegde groenten en een zoet dessertje op basis van noten. En dat was smullen geblazen ...
De Gibanica of kaasgebak bereidden we als volgt (taartvorm 22cm): meng 500g ricotta, 4 eieren en 200g grof resapte parmesan tot een homogeen mengsel en kruidt het af met zout, ruim peper en ruim nootmuskaat. Ik snipperde er ook 2 van zaadlijsten ontdane pimenten in voor wat kleur (rood en groen), geur en smaak.
Neem een taartvorm en smeer deze in met gesmolten boter, bekleedt met een vel filo deeg, beboter lichtjes dit vel deeg en leg er een tweede bovenop en beboter dat eveneens lichtjes en nog een derde.
Vul de taartvorm met het mengsel en leg er een vel filo deeg boven op, plooi de onderste deeglappen erover. Beboter dan lichtjes de ganse bovenkant. Bak in een warme oven 165°C gedurende ongeveer 45 minuten. Serveer warm met een slaatje en lichte dressing.
Het filodeeg kwam van Delhaize uit de diepvries en was perfect geschikt.
De opgelegde groenten waren gemarineerde witte kool, vers geroosterde rode paprikas en de pikante pepers van de meegebrachte conserven Het recept van de kool gaf ik al eerder in het blog. Ziehier dat van de geroosterde rode pepers: neem (donker)rode paprikas en snijdt deze door op de nerven. Ontpit, was, droog en leg ze met de schil naar boven op een rooster. Zet ze onder de grill in een gesloten, voorverwarmde oven (180°) op 10 cm afstand van hun schil tot ze zwartgeblakerd zijn (minder dan 10 minuten). Stop ze dan onmiddellijk in een plastic zak en sluit deze af.
Na nog eens 10 minuten kan je de schil er gemakkelijk afhalen, ze zijn dan nog warm en voelen zacht aan. Spoel ze voorzichtig even af, kruidt ze met peper en zout, leg ze in een kommetje en giet er voldoende olijfolie over gemengd met een eetlepel suikersiroop zodat de lauwe paprikas ermee bedekt zijn en laat ze zo minstens enkele uren marineren.
25-02-2008, 00:00 geschreven door WillyVC 
|