Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    07-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uiensoep en familieweetjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren heb ik traditionele uiensoep gemaakt volgens een beproefd recept van mijn echtgenote Ria, maar dan half om half ui en sjalot. Zonder gestoef, ze was perfect Sjalot geeft een fijnere en rijkere smaak aan de soep. In plaats van uiensoep noem ik ze alliumsoep

    Recept: 500g uien, 250g+250g sjalot, 500g bloemige aardappelen (bintjes), 2 liter rundsbouillon, 25g boter en een scheut olijfolie, peper, zout nootmuskaat, naar believen verse tijm en laurier.
    De boter met de olijfolie verhitten in een soeppot en er de in stukken gesneden ui en de helft van de gesneden sjalotten al roerend in aankleuren tot de bodem goed bruin aanbakt en de uien aan de randen ook bruin kleuren (niet zwart). Dat duurt bijna 10 minuten. Dan de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen erin en bevochtigen met 2 liter rundsbouillon (of minder als je de soep dikker wilt), kruiden met tijm en laurier. Ik nam één tak tijm met een 5 tal vertakkingetjes en 2 laurierblaadjes. De gecarameliseerde suikers uit de uien goed van de bodem losroeren, ze zijn essentiëel voor de kleur en smaak van de soep.
    Na een half uurtje tegen de kook aan, de kruiden eruit nemen en alles fijn pureren (met de staafmixer). Proeven en verder op smaak brengen met peper en zout. De 2de helft van de sjalot in reepjes gesneden in de soep doen en nog een 15-tal minuten tegen de kook houden tot ze gaar zijn. Opdienen, eventueel met wat geraspte (gratineer)kaas.

    Ons familiewapen is bijna klaar (zie voorlopig ontwerp). De heraldische tekenaar, Johan Ostyn, is ermee bezig en het ziet er al keurig uit. De Vlaamse Heraldische Raad legt het dan voor aan de Vlaamse regering en in de zomer wordt het dan normaliter goedgekeurd en verschijnt het in het Staatsblad. Ik doe het als herinnering voor het nageslacht aan onze generatie en om de familietrots wat aan te moedigen, dat zal de banden nog verstevigen.

    PS er zijn nu 8151 personen en 3335 families bekend in de stamboom van onze 2 kleinkinderen.

    07-03-2008, 16:53 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    05-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De mannen voor de vrouwen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In onze wijk wordt het goede buurschap gecultiveerd via een wijkraad en een aantal leuke activiteiten. Buurtfeest, groepsbezoeken, wijkklets (met eigengemaakt gebak), kerstboomversiering, haloween enzovoorts.

    Zo'n 2x per jaar koken bereidwillige wijkmannen voor de wijkvrouwen. Er wordt op voorhand ingeschreven, de mannen komen bijeen om het menu op te stellen en de activiteit vindt plaats in één van de (les)keukens die onze gemeente rijk is. De kosten worden per ingeschrevene gedeeld.
    Vorige vrijdag, op de schrikkeldag, kookten we met 8 mannen Spaans voor 18 personen.
    Koude tapas: pikante olijven, ansjovis in olie op toast, gedroogde tomaatjes, diverse chorizos, serrano ham, manchego kaas en "pan tomaquet" dat is getoast stokbrood waarover een teentje look wordt geschuurd en dat vervolgens belegd is met een mengsel van rauwe tomaat.
    Warme tapas: albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus), gefrituurde sepia en een paprikasoepje.
    Daarna een rijkelijk gevulde paella waarvan ik het recept reeds eerder gaf en nu de foto toevoeg.
    Als dessert een appel in de oven gevuld met marsepein.
    Goede buurschap is leuk, meer erover vindt je hier.

    05-03-2008, 07:21 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!