Gisteren voor de eerste maal MOAMBE gemaakt, een Congolees gerecht dat daar geldt als feesteten. Moambe betekent 8 in een of ander Afrikaans taaltje en normaliter telt het gerecht 8 ingrediënten: palmnoten, kip, gedroogde vis, gemalen pinda's, rijst, maniokbladeren (saka-saka), bananen en pili-pili saus. Ik gebruikte een goede palmnotenpuree uit blik, kippenbillen in 2 gedeeld en flink ingewreven met kippenkruiden, ui, kippenbouillon, geparfumeerde (Thaise) rijst, verse ananas in plaats van de bakbananen en bladspinazie ter vervanging van de saka-saka.
De bereiding is simpel: de kip aanbakken in een beetje neutrale (olijf)olie, de grof gesneden ui erbij doen en meefruiten, dan de palmnotenpuree erover die ik wat had aangelengd met kippenbouillon tot een handelbare dikke saus en tegen de kook een uurtje pruttelen op het vuur. Dat pruttelen moet juist van pas zijn anders spatten de hete oranje druppels in het rond. Op het einde een kleine pollepel van de pruttelende saus in een apart potje doen en daar de spinazie even in stoven. Idem ditto voor het maken van de hete saus: een kleine pollepel en daarin verse spaanse peper of pili-pili mixen. Opdienen met de rijst en het in grove stukken gesneden fruit.
Ik moet toegeven dat het feesteten was, en dat op een doordeweekse dinsdag...
12-03-2008, 00:00 geschreven door WillyVC
|