Om een redelijk overschot van wat stoofvlees op een respectvolle manier weg te werken kwam ik op het idee eens een recept van "filosoof" uit te proberen. Na wat studie op het internet kwam ik uit op het volgende voor 2 personen: 400g gaar rundvlees (kan ook uit de soep komen), 4 eetlepels bruine jus (van het stoofvlees of fonds), 1 ui , 2 wortelen, 4 aardappels, een beetje melk, 40g boter. Bereiding: de aardappelen gaar koken en met de melk en met 20g boter een gladde puree bereiden die niet te lopend is en die afkruiden met peper, zout en flink nootmuskaat. Het gaar rundvlees zeer fijn snijden, de wortel en de ui in blokjes snijden van 5 à 6 mm. Al deze ingrediënten mengen met de jus en goed afkruiden (peper, zout, nootmuskaat en eventueel een mespuntje kruidnagelpoeder). Dit mengsel in een vuurvaste schaal doen, er de aardappelpuree in een dikke laag over smeren, daar enkele klontjes boter op leggen en de schotel afdekken met alufolie. Het geheel in een voorverwarmde oven van 160°C plaatsen gedurende een half uur, dan de temperatuur verlagen tot 130° en nog eens een half uurtje laten staan. Opdienen met mosterd of Belgische pickles. In andere recepten laat men de wortel weg, bakt men de ui eerst aan en serveert men er appelmoes bij. Het was een lekker "overschotsgerechtje", Plato zou het lusten.
22-03-2008, 14:13 geschreven door WillyVC 
|