Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
15-04-2008
Onze eerste asperges
Vandaag eten we onze eerste asperges van 2008. Deze morgen op de markt gekocht voor 5 : 6 stuks per persoon, een goede wijsvinger dik. Ik maak ze "op zijn Vlaams" vergezeld van vastkokende aardappels. Voor de vastkokers heb ik meestal Franceline, een rode soort met veel smaak en ik stoom die met wat zeezout. Ik was de asperges, schil ze en maak van de schillen samen met peterseliestelen, een klontje suiker en wat zout in een tiental minuten een groentenbouillon waarin ik dan naderhand de asperges kook. De Vlaamse saus voor 2 personen maak ik met 125g verse boter, 4 hardgekookte eieren en flink wat peterselie. Van de eieren prak ik het geel met een vork en snijdt ik het wit met 2 messen fijn, de peterselie knip ik met een schaar. In de warme (geklaarde) boter meng ik eerst het geel, dan het wit en juist voor het serveren de peterselie erdoor en kruid het geheel af met wat fleur de sel, peper en nootmuskaat. Serveren op warme borden. P.S. De aspergebouillon gaat steevast later in een asperge- of kervelsoepje.