Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
19-07-2008
Stoemp met rauw witloof - grootmoeders recept
Witloof is er tegenwoordig in alle seizoenen. Mijn grootmoeder zaliger, langs moeders zijde, leverde dit receptje over. Maak een lekkere stoemp van kruimelige aardappelen (bintjes) met melk en (echte) boter en kruidt die af met peper, zout en royaal vers geraspte nootmuskaat. Snipper witloof heel fijn juist voor het gebruik. Zet een pot mayonaise klaar op tafel en kook per persoon 2 eitjes zacht (5 minuten in kokend water voor een L-formaat als ze uit de koelkast komen). Tot hiertoe niks bijzonder, maar dan komt het: 1° leg een egale laag van 2 cm stoemp over de volledige binnenkant van een (warm) plat bord; 2° besmeer dit direct over de hele oppervlakte met een laag van de mayonaise (enkele mm dik); 3° strooi daarover (weer over de ganse oppervlakte) een laag gesnipperd rauw witloof; 4° werk af met 2 zachtgekookte eieren. Vooraleer te beginnen: snij de eieren stuk en verdeel wit en geel over het rauwe witloof. Je eet het geheel enkel met een vork, te beginnen langs één rand en loodrecht op het oppervlak zodat je alle ingrediënten op één hap hebt. Zalige kost, goedkoop en van voor den oorlog. P.S. 9523 personen en 3980 families in onze stamboom