De Griekse avond was geslaagd en de Mousaka was wreed OK zodat ik hier mijn recept zal bloggen.
Voor 4 personen heb je nodig: 2 aubergines, 1,5kg (grote) frietaardappelen, 250g merguezgehakt, 500g kalfsgehakt, 1 doos tomatenstukjes, 1 zoete ui, 2 teentjes look, 1 flinke eetlepel Griekse kruiden, 200g gratineerkaas, 3/4 l melk, 50g bloem, 50g boter, nootmuskaat, peper, zout, basilicum en een snuifje suiker.
De aubergines in plakken van 6 mm snijden (buitenste snedes met schil niet gebruiken), flink met zout bestrooien, de plakken op elkaar schikken en met een gewicht erop minstens een uur wegzetten.
Ondertussen beide soorten gehakt mengen, afkruiden met de Griekse kruiden en gebeurlijk nog wat peper, zout en nootmuskaat en het daarna in een pan zachtjes bakken en uit elkaar halen. De ui fijn snijden en glazig braden in dezelfde pan en daarna onder het gehakt mengen.
Een ovenschotel lichtjes inwrijven met olijfolie, bestrooien met wat zout en er de geschilde en in plakjes van 6mm gesneden aardappel dakpansgewijs inleggen.De aardappelen bestrooien met wat zout, peper, nootmuskaat en een greep geraspte kaas opdat de laagjes aan elkaar zouden kleven.
De aubergines flink afspoelen en met enkele plakken tegelijk voorzichtig tussen 2 handen uitknijpen zodat het meeste (bruine) water eruit is. Ze op de aardappelen schikken en bestrooien met wat peper. Het gebakken gehaktmengsel openspreiden op de aubergine en er de tomatenblokjes overlepelen (met een beetje saus). Daarover wat basilicum (gedroogde kan) en de suiker om het zure van de tomaten wat te breken. Daarna afdekken met nog een laag aardappelschijven en het geheel goed aandrukken (ja kan eerst ook nog een laag voorbereide aubergines leggen met ertussen een greepje kaas).
Daarover komt dan een klassieke bechamel bereid met de boter, de melk en de bloem, afgekruid met peper, zout en nootmuskaat. Zorg dat alles mooi onder staat en daarover de rest van de gratineerkaas is verdeeld.
De schotel afdekken met een ingevette aluminiumfolie die goed aansluit zodat er bijne geen damp weg kan en in een voorverwarmde oven van 180°C zetten gedurende 20 minuten. Daarna de temperatuur laten zakken tot 150°C en nog 45 minuten verder laten garen.
Je kan 10 minuten voor het einde de folie verwijderen zodat de bovenkant wat kleurt of de oven even op "grill" plaatsen (bijblijven !)
Kali Orexi ! (eet smakelijk)
PS sommige leggen nog een laagje courgettes tussen de aardappelen en de aubergine of maken dit recept enkel met courgette, maar het is een echt lekker auberginerecept
PPS kan ook in individuele kommetjes worden bereid
07-10-2008, 12:43 geschreven door WillyVC 
|