De typiciteit van een bepaalde keuken worden voor eenzelfde ingrediënt uitsluitend bepaald door de kruiden en specerijen die men daarvoor bij de bereiding gebruikt.
Zo onderscheidt zich de Griekse van de Italiaanse door het gebruik van munt en anijszaad in plaats van basilicum en rozemarijn en de Noord-Afrikaanse zich van deze keukens door het gebruik van koriander en komijn.
Enkele basismengsels:
- Grieks: oregano, anijs- of venkelzaad, munt, tijm, salie
- Italiaans: basilicum, oregano, rozemarijn, tijm, salie
- Noord-Afrikaans: koriander, komijn, kaneel
- Provençaals: tijm, rozemarijn, venkelzaad, basilicum, lavendel, salie
- Hongaars: paprika, komijn
- Turks 4 kruidenpoeder: peper, nootmuskaat, kruidnagel, gember
- Chinees 5 kruidenpoeder: steranijs, kaneel, peper, kruidnagel en gember
- Cajun: selderzaad, paprika, oregano, tijm, piment
- Mexicaans: chilipeper, oregano, komijn
Look en ui naar believen...
De meest complexe kruidenmengesels zijn de curry (India) en de Raz-el-Hanout (Noord-Afrika). Elke winkel of huisgezin bezit daarvan zijn eigen receptuur. Een basis curry bestaat uit: koriander, komijn, kardemom, cayennepeper, kaneel, gember, kruidnagel en kurkuma voor de gele kleur. De Raz-el-Hanout bestaat uit 20 tot 100 kruiden, specerijen en zelfs gedoogde insecten (Spaanse vlieg) hetwelk nu is verboden. Raz-el-Hanout zou vertaald worden als "het beste van de winkel" of "de hoogste in rang" en de liefdeslust opwekken. Ik gebruik het regelmatig in mijn couscous maar heb nog geen verschil gemerkt, wat niet wil zeggen dat ik oversekst zou zijn...
13-10-2008, 14:10 geschreven door WillyVC
|