Deze morgen liet ik me verleiden door een bussel gave, witte asperges in de koelcel van de Colruyt. Omdat ik eerder al ervaring had met de Peruviaanse variëteit van onze Vlaamse trots besloot ik om ze te bakken. Zo bereid concenteert hun smaak en harmoniëren ze wonderwel met een stuk "saignant" gebakken contrefilet en een vastkokend aardappeltje. Voor één bussel gebakken asperges en dat voor 2 personen, ga je als volgt te werk: je wast de asperges, schilt ze met een dunschiller en snijdt er de onderkant af . De schillen zet je op het vuur met 3 dl kippen- of groentenbouilon, een suikerklontje, wat peper en nootmuskaat. Je laat dat aan de kook komen en zorgt dat er nog 2dl kookvocht over is. Alles vervolgens zeven en de schillen goed uitduwen. Als je peterselie in huis hebt, doe er voor het koken van de schillen dan een flinke tak van in. Neem 20g verse boter en doe deze in een bakban. Laat verwarmen tot de boter schuimt en voeg er dan de in stukken van 4 cm gesneden asperges aan toe. De kopjes kan je wat later toevoegen als je die krokant wil. Bak de asperges in de warme boter aan tot ze beginnen te bruinen, dat duurt 5 à 10 minuten. Blus dan met de bouillon en laat alles verder inkoken tot de asperges gaar zijn (zie foto). Bindt het resterend vocht met wat koude boter en kruidt af met peper en eventueel wat zout. Direct opdienen. Onze eigen asperges zijn rijker en voller van smaak maar zo'n tussendoortje doet je aan de zomer denken en dat kon ik vandaag best gebruiken in tegenstelling met enkele dagen geleden.
19-01-2009, 00:00 geschreven door WillyVC 
|