Wat hebben ze met elkaar te maken? Eigenlijk niets en toch... Omdat we morgen van Madeira gaan proeven is onze voorraadkast quasi leeg. Voor de hoofdmaaltijd van vandaag moest dan maar geïmproviseerd worden en dat werd dan Provencaalse steak. In eerste instantie omdat zo'n klompje steak van de chateaubriand, aangepast aan onze (Belgische) norm, zo moeilijk elders te vinden is en anderzijds omdat ik nog wat paprika's in de koelkast had. Het sausje was bijzonder goed gelukt zodat ik hier het receptje blog (zo vergeet ik het ook niet). Voor 2 à 3 personen: 1 rode paprika, 1 groene paprika, 1 ui, 1 blik gepelde tomaten (of 2 à 3 verse), een flinke tak verse tijm, 2 à 3 laurierbladen, 10 à 15 naaldjes rozemarijn, 1 koffielepel oregano, 1 koffielepel selderzaadjes, ruim peper uit de molen, gemalen nootmuskaat, 1 eetlepel suikersiroop (sucre de canne), 1 eetlepel neutrale olijfolie en een vetarm kippenbouillonetje. Facultatief: een half glas wijn. Ik deed de in grove gesneden stukken ui en paprika met de olijfolie in de wokpan en bakte deze aan tot de ui glazig werd. Dan de (gepelde) tomaten in stukken er bij, de suikersiroop, de kruiden en de verkruimelde bouillonblokjes. Goed omroeren, het vuur lager draaien en afgedekt laten sudderen gedurende een 20-tal minuten. Op het einde het deksel eraf en de saus wat gebonden met (weinig) opgelost aardappelmeel. We aten er kroketjes bij en dronken een van de laatste flesjes ripasso 2001 die ik nog over heb van de trouw van onze zoon Peter (zie elders in dit blog). We genieten nog na...
26-04-2009, 14:33 geschreven door WillyVC 
|