Voor wandelaars en zonnekloppers aan te bevelen maar aan ons was het eiland niet zo besteed alhoewel het weer en de sub-tropische vegetatie plus de verzorging ervan door de lokale bevolking ons wel kon bekoren. Madeira = Funchal want in de andere dorpjes ben je direkt uitgewandeld en uitgekeken. Eén week is voldoende, wij bleven 12 dagen en hadden moeite ze (nuttig) te vullen. Het eten was goed, met veel look, ui en laurier, gelukkig dikwijls bereid met verse ingrediënten en het vlees en gevogelte smaakvoller dan bij ons. We proefden sopa de tomate, een tomatensoep met veel ui en een gepocheerd eitje, espada (degenvis), verse tonijn, lapas (weekdier met 1 schelp), bolo de caco (brood met lookboter), poncha (alkohol van rietsuiker met citroen en honing - zie foto), picado (gebakken, kruidige rundsvleesblokjes), bolo de mel (soort christmas pudding), espetada (rundsvleesspies) met gefruite polenta-blokjes en de vele verse vruchten (mango, papaya, passievruchten ...) die het eiland rijk is. De bica (een kleine krachtige koffie) vergezeld van een aguardente (rietsuikeralkohol) waren een feest voor mijn smaakpapillen. Groenten werden (tot mijn spijt) meestal bereid à l' Anglaise d.w.z. afgekookt in gezouten water. Voor de volledige bloemenpracht was het nog iets te vroeg maar er waren toch veel soorten planten die we voor het eerst zagen. De madeirawijn rondleiding en -degustatie bij Blandy's in Funchal was prima verzorgd en de moeite waard. Je kan er nog Madeira's uit 1908 degusteren, wij beperkten ons tot een 1990.
09-05-2009, 16:17 geschreven door WillyVC 
|