Het is vandaag de laatste les bloemschikken van mijn eega (voor dit jaar althans) en ze vroeg of ik voor haar medestudenten een taart wou bakken. Zo'n franchipanetaart is gauw gemaakt (recept) en 45 minuten later staat ze te blinken op het aanrecht in afwachting van het glazuren met wat in water opgeloste bloemsuiker. Vandaag deed ik wat sinaasappelconfituur tegen de rand van de deegbodem, soms doe ik er stukjes peer in of aalbessen of gebruik ik de helft van de deeghoeveelheid als bodembedekker en leg er hele stukken hard fruit bovenop. Die zakken dan mooi weg in de rijzende amandelkoek en geven de taart wat meer klasse. In mijn recept op het internet staat afbakken op 220°C, dat is vrij hoog en het deeg kleurt dan soms wat rap, zeker in een warmeluchtoven, 200°C is dan beter. Je kan er ook één van de stijfgeklopte eiwitten onderroeren, dat maakt de vulling luchtiger maar ook minder sterk naar amandelen smaken. Zo'n taartje is het experimenteren waard.
15-12-2010, 09:56 geschreven door WillyVC
|