Whisky (Schots, Canadees) of
whiskey (Iers, Amerikaans) is een sterkedrank die is gedistilleerd uit gegist
graanbeslag en gerijpt op houten vaten. De naam komt van het Iers-Gaelische Uisce Beatha of Uisge Beatha (uitspraak iesjkje bjaha) en het Schots-Gaelische Usquebaugh (uskwebà), wat
"levenswater" betekent.
Van het graan wordt een
beslag gemaakt, dat men vervolgens laat gisten. Gist zet de in het beslag
aanwezige suikers om in alcohol. Zo ontstaat een vloeistof met een
alcoholpercentage van ongeveer 7,5%. Deze vloeistof wordt gedistilleerd
waardoor ongewenste stoffen eruit verdwijnen en het alcoholpercentage stijgt.
Vervolgens wordt ze verdund tot het alcoholpercentage 65% bedraagt, en in
eikenhouten vaten opgeslagen om te rijpen. Na een bepaalde tijd (afhankelijk
van de toepasselijke wetgeving) mag ze whisky genoemd worden en wordt ze
gebotteld. Anders dan bij wijn stopt het rijpingsproces en is de drank lang
houdbaar zonder smaakverandering. De leeftijd van een whisky slaat daarom op de
tijd dat hij gerijpt heeft. (bron: nl.wikipedia.org)
Naast mij staat een dubbele
Jameson-on-the-rocks en die roept heel wat herinneringen op: 1° de superleuke
en vruchtbare middaglunches met collegas in Au Petit Cocq in Linkebeek waar
we dat als apéro namen voor amper 5, de zachtheid van de Ierse whiskeys, en
de lekkere Irish Coffee die men er kan mee bereiden.
Wat het eerste betreft heb
ik in dit blog al vol lof gesproken over de lekkere keuken en de vriendelijke
ontvangst in het genoemde Restaurant/Whiskybar, daarnaast is de Ierse whiskey zacht
en zonder rooksmaak, drie keer gedistileerd en gemaakt van tarwe, haver en
rogge, en voor de Irish Coffee houd ik het bij 1 afgestreken eetlepel donkere
kandijsuiker, half en half Kalhúa/Jameson, espresso koffie en vers opgeklopte ongesuikerde
room. Ik meng de suiker met de sterke dranken, verwarm dat mengsel, laat het flamberen, blus met de koffie
en doe er dan op de bolle kant van de lepel de ijskoude, vers opgeklopte room
op.
Nergens kan je zon
zachte, fijne, aromatische, smaaksensationele Irish Coffee drinken (zegt mijn
eega voor wie ik dat met genoegen klaarmaak).
P.S. Naast de Jameson is
ook de Bushmills 10 Years een aanrader !
13-10-2011, 00:00 geschreven door WillyVC 
|