Het 360 bladzijden tellende kookboek "Nieuwe Vaderlandsche Kookkunst" dateert van 1797 en werd in 1976 in facsimilé uitgave herdrukt. Het bevat honderden recepten in 21 hoofdstukken. Deze getuigen van een weelde aan ingredïenten en bereidingen waarvan de meeste nog niet gewijzigd zijn maar een ander aantal wellicht wel vergeten ? De auteur is weer eens geen echte kok, maar weer een uitgever: Johannes Allart werd geboren ca. 31 maart 1754 te Windesheim (In de buurt van Zwolle in de provincie Overijssel - Holland) waar zijn vader predikant was. Hij deed zijn poortereed als boekverkoper op 4 Februari 1773 en werd reeds 8 Februari 1773 in het gilde opgenomen. Hij trouwde in September 1774, alles te Amsterdam, waar hij jarenlang een der voornaamste uitgevers was. Hij oefende een zeer grote invloed op de ontwikkeling van zijn tijdgenoten en niet minder op zijn vak. Vanaf 1812 woonde hij in Den Haag en overleed aldaar 8 November 1816. Een recept voor "Bruine Uïen-soup"... Neem 16 of 20 uïes, en laat denzelven, aan schyfjes gesneden, in boter fruiten tot ze bruin zyn; doe'er vervolgends zoveel jeu by als men soup wil hebben, en laat het nog een weinig kooken; doe er voorts wat nootenmuscaat in, ook een weinig peper, en zout naar den smaak: aanrechtende ligt men genoegzaam geroosterd brood in den schotel. Een overzicht van de recepten in dit boek vind je hier.
26-01-2012, 16:52 geschreven door WillyVC
|