Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
29-03-2012
Chartreuse, een godendrankje ???
Jaren geleden, op cursus bij het Centre d'Energie Atomique in Grenoble ontdekte ik de "Chartreuse Verte", een groene elixir gemaakt door de Kartuizermonikken van het Monastère de la Grande-Chartreuse dicht bij Grenoble. Het basisrecept ervan werd in 1605 aan de orde in Parijs bezorgd door de Maréchal d' Estrées en bevatte zowat alle toenmalig gekende planten met medicinale eigenschappen. Het huidige recept van het Elixir Végétal de la Grande Chartreuse (met 69% alkohol) werd verder op punt gesteld in 1757 door de broeder-apotheker van het klooster in Grenoble en in 1764 werd de huidige groene Chartreuse (55%) ervan afgeleid en "Liqueur de Santé" gedoopt. Het bleef lang een lokaal drankje waaraan genezende en levensverlengende krachten werden toegeschreven. Zowel tijdens het Napoleontisch bewind als bij het begin van de 20ste eeuw hadden de Kartuizermonikken het moeilijk en dreigde het recept verloren te gaan. Zij weken uit naar Tarragona en konden het daar vrijwaren. Vandaag produceert men terug in Frankrijk (Voiron) en de 130 planten nodig voor de productie worden nog steeds uitgezocht en samengesteld in het klooster zelf. Enkel de monikken kennen de samenstelling. Elk jaar zijn zo'n 18 ton planten nodig voor de jaarproductie. In de oude bakkerij van het klooster worden zij gedroogd, gewogen en vermalen voor ze naar de distillerie worden gebracht. Met de nodige omzichtigheid gesavoureerd (druppel per druppel) is het m.i. een godendrankje. Of het levensverlengend is weet ik (nog) niet maar dat het aanleiding geeft tot erotische dromen kan ik bevestigen. Die paterkes toch...
Vanavond doet de oudste zoon in "Komen Eten" zijn best om het zijn gasten naar hun zin te maken. Zijn kandidatuur dateert van een hele tijd voor nieuwjaar en de opnames vonden plaats in Januari toen het lang nog niet zeker was dat zijn droom om een restaurant te beginnen begin Maart werkelijkheid zou worden. Ondertussen heb ik zijn medekandidaten ontmoet op de openingsontvangst van zijn restaurant en dat zijn wreed sympathieke mensen die hun deelname m.i. correct relativeerden. Zij weten dat het entertainement is en zelf beleefden ze er wreed veel leute aan. Dus relativeer ik zelf ook mijn uitspraken van enkele maanden geleden alhoewel ik mij nog altijd geen kandidaat zou stellen om mee te doen. Ik heb vandaag nog maar enkel de uitzending van gisteren gezien en er geen graten in ontdekt. Onze zoon Peter is zijn wilde haren al enkele jaren kwijt. "Pedro Champang" is nu een familievader die goed zorgt voor zijn gezin en zijn stiefkinderen en hard werkt om alles pico bello op orde te hebben. Ik kan daar alleen maar trots op zijn !