Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
09-06-2012
Broodpudding ofte "bodding"
Er lag nog ongeveer de helft van een écht Frans brood van 400g en het weer buiten was toch niet al te vet zodat ik mij nog eens zou wagen aan een broodpudding ofte "bodding" in onze spreektaal. Ik gebruikte volgende ingrediënten, naast dat brood en moest wat improviseren gezien ik geen suiker had: 3 eieren, 5cl suikersiroop (sucre de canne), 2 eetlepels vloeibare honing, 2 zakjes vanillesuiker, 250g gedroogde pruimen (ontpit) en een scheut cognac. Het (oud) brood in stukken gebroken, de melk en de zoetstoffen erbij en wat laten weken. Ondertussen de pruimen ook in de cognac gezet. Na een half uurtje de eieren geklutst, onder het broodmengsel gedaan en goed gemengd (het geeft niet dat er nog wat korsten van het brood inzitten). Dan de uitgelekte pruimen en een centilitertje van de cognac erbij en in een beboterde vorm gestort. De vorm wordt best bebloemd maar bloem had ik nu ook niet ter beschikking dus... Afgebakken in een oven van 170°, op het einde verlaagd naar 150° en in totaal gedurende ongeveer 50 minuten (voor een bodding van ~5 cm dik). Eens in gestoken met een naald om te zien of alles gestold was. Goed afgekoeld was hij het lekkerst !