Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
21-07-2012
Bauernfrühstück
Bauernfrühstück (boerenontbijt) is een traditioneel Duits ontbijt maar ook lekker als stevige lunch. Het bestaat minimaal uit aardappelen, spek, uien en eieren maar kan ook opgepept worden met andere groentjes. Het is zo'n gerecht dat je toch nog kan maken wanneer je denkt dat je niets meer in huis hebt en de meeste winkels gesloten zijn (zoals vandaag) of je geen zin hebt om buiten te komen (zoals wij vandaag)... Ik maak het quasi als éénpansgerecht klaar enkel een pan en de oven op warme lucht. Ingrediënten (2 personen): 200g gezouten spekblokjes, 1 dikke ui, 200g diepvrieserwtjes, 1/2 rood pimentje, 250g voorgekookte krieltjes, 4 eieren, een klontje boter, zout, vers gemalen zwarte peper, nootmuskaat. Eventueel wat gehakte peterselie en een vleugje azijn. Kook de geschilde krieltjes voor. Spoel de erwtjes onder de kraan tot ze ontvroren zijn en laat ze uitlekken. Snipper de ui. Bak de spekreepjes in een klontje boter tot ze gekleurd zijn en hun vet hebben losgelaten. Kruid met wat peper en nootmuskaat, schep ze uit de pan, laat het spekvet achter, doe ze in een dienkom en houd die warm in een heteluchtoven op 90°C. Bak de voorgekookte aardappels in het overgebleven spekvet, voeg er, nadat ze beginnen bruinen, de overige groenten aan toe en laat deze glazig worden. Voeg dit mengsel bij de spekblokjes en zet terug in de oven. Bak in dezelfde pan een goed gekruide omelet van de eieren, verdeel deze in stukjes en schep alles om in de dienkom met de reeds gare ingrediënten. Heet serveren eventueel bestrooid met de peterselie en een vleugje azijn (1 eetlepel voor 2 personen). Lekker aldus of met een stukje versgebakken stokbrood en een fris wijntje (witte Sauvignon Blanc, rozé Clairet uit de Bordeaux of gekoelde lichte rode bvb. Sancerre). P.S. Ik leerde het gerecht kennen in het Zwarte woud zo'n 50 jaar geleden en het komt sindsdien geregeld op ons menu. P.P.S. ook lekker met verse champignons of/en kleine trostomaatjes of/en een overschotje gekookte wortelen etc., etc.