Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
10-09-2012
Bolustaart
Deze taart roept bij mij de beste jeugdherinneringen op. Hij was te verkrijgen bij een kleine bakkerij op een pleintje niet ver van de buurt waar wij woonden en nergens anders in de wijde omgeving. Zelfs vandaag is deze lekkernij weinig te vinden en het recept nogal bewerkelijk, daarom probeerde ik een vereenvoudigde versie in elkaar te steken die redelijk lukte. Koop een pakje vers bladerdeeg en ronde diepvrieskoffiekoeken met rozijnen (colruyt). Plaats het bladerdeeg in een bakvorm, schik de (lichtjes ontdooide) koffiekoeken op het bladerdeeg (met voldoende ruimte tussen elke koek) en bak ze af in een voorverwarmde oven volgens de aanwijzingen voor de koffiekoeken. De taart kan zo warm worden opgediend. Voor de koude versie kan je, na afkoeling, de bovenkant bestrijken met wat water losgeklopt eiwit waarin bloemsuiker werd opgelost. Versneden opdienen op een spiegel van "crème Anglaise". Zeker te proberen is de bodem van de taart eerst wat beleggen met een dun laagje banketbakkersroom en de bovenkant van de koeken bestrooien met wat bruine suiker vooraleer ze af te bakken. Dat probeer ik de volgende keer. Een recept staat hier: http://www.patisserie.be/patisserie/grote-bolus