Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
03-10-2012
Venkel, ik wel, zij minder...
Venkel is familie van de selder (Apiaceae) en smaakt voornamelijk naar anijs. De takken worden aanzien als vers kruid, de knol als groente en de zaden als geneeskrachtig sedert eeuwen. Mijn ervaring is dat vrouwen er niet hoog mee oplopen, mijn eega alleszinds niet. Ik wel, in een soepje, of bij vis, of van tijd tot tijd in een tomatensaus met gehaktballetjes. Deze week weer eens een prachtige, verse knol meegebracht en na het nodige "overleg" klaargemaakt in een zachte roomsaus "à la Stroganoff" - kwestie van compromis... Gehaktballetjes opgemaakt met extra eitje, broodkruim en mosterd en eerst gebakken. In dat bakvet de gesnipperde venkel met een dito sjalotje aangestoofd, bevochtigd met room, gekruid met zwarte peper, wat piment d'Espelette en een verkruimeld groentenbouillonblokje en op het einde afgewerkt met een in stukjes gesneden rijpe tomaat en verse basilicum. 't Was eten om niet te vergeten... zoals mijn buurman zou zeggen.