Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
17-08-2013
Broodje gebakken ?
Het is eindelijk gelukt (zie foto) maar wel door het aantal variabelen drastisch terug te schroeven. Ondanks mijn bezwaren tegen de toevoegingen toch terug naar het all-in meergranenbrood van aveve gestapt zodat ik nog enkel volgende parameters overhield: juiste hoeveelheid water, juiste kneedduur met de keukenrobot, eerste rijsduur, vorm, tweede rijsduur, bakduur en baktemperatuur (de op het pak gedrukte zijn benaderingen) Voor 625g bloem (1/4 van een 2,5 kg-pak all-in) gebruik ik nu 380g water, kneed de robot met deeghaak 20 minuten op snelheid 1, eerste rijs 40 minuten op kamertemperatuur, lange vorm geven, 40 minuten 2de rijs, afbakken 45 minuten in voorverwarmde oven op 220°C. Brood weegt dan +/- 1 kilo. Vanaf nu kan ik terug gaan experimenteren met andere bloem. Het grootste gebrek was dat het brood tevoren nooit heet genoeg en lang genoeg werd gebakken. Al doende leert men (ook veel hulp gekregen van YouTube).