We zijn nu bijna 5 maanden verder sinds ik ben begonnen met ons eigen brood te bakken. Ondertussen nog veel geëxperimenteerd o.a. gestreefd naar het zuiverste recept: bloem zonder additieven, water, zuivere bakkersgist, zout en vetstof maar er niet in geslaagd daarmee een "aanvaardbaar" brood te bakken. Bleke korst, te snel uitdrogen, korrelig etc... Ik heb zo'n vermoeden dat in de "klassieke" handel (discounters) de geschikte bloem niet meer voorhanden is en er sowieso "verbeteraars" moeten toegevoegd worden om tot het gewenste resultaat te komen. Helaas !
Dan maar teruggekeerd naar de broodmixen. Zeer goede resultaten bekomen met de mix "brood met zonnebloempitten" van het merk Rivercore uit de Lidl als ik het meng met 50% mix voor wit brood uit de Horta winkel. Naar onze smaak juist "grijs" genoeg, voldoende vezels en een lekkere smaak die bij alles past. Ik bak telkens een brood van 1 kg in een rechthoekige vorm (dus op basis van ongeveer 660g bloem) zodat ik 3 broden uit een pak van 1 kg van elk krijg. Het brood moet een dagje liggen vooraleer het letterlijk "op snee" is.
Ik laat de broodmix met voldoende water, na 10 minuten kneden in mijn Kenwood, 20 minuten rijzen in mijn stoomoven op 40°C, daarna duw ik er de lucht uit, geef het vorm in de bakvorm en idem 2de rijs in de stoomoven. Dan afbakken in de stoomoven op 200° gedurende 45 minuten. Als de korst voldoende bruin is dek ik het brood af met een stuk alu-folie (dat moet helaas zo in mijn ATAG-stoomoven).
Vandaag bakte ik een Italiaans smakend brood op basis van de Toscaanse bakmix uit de Horta. Spijtig dat ze de mix weer een naam gegeven hebben die enkel commerciëel is want echt Toscaans brood is geheel iets anders.
Morgen "op snee" en dan is het vermoedelijk weer smullen geblazen. Wie zegt ook altijd "wat je zelf doet, doe je beter" ?
05-12-2013, 11:16 geschreven door WillyVC
|