Vandaag zijn er 10 abdijen die echte trappist mogen brouwen: 6 Belgische, 2 Nederlandse, 1 Oostenrijkse en 1 Amerikaanse. De meeste daarvan brouwen meer dan één soort trappistenbier.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar Westmalle tripel, Rochefort 8, Westvleteren 8, Orval en de Chimay blauw, in volgorde van mijn appreciatie maar ze zijn alle quasi even lekker als ze correct zijn opgediend en de omstandigheden voor de degustatie daar zijn. Dat is na een flinke winterwandeling in een gezellig warme ruimte of in de zomer op een leuk terras.
Voor al deze bieren geldt m.i. hetzelfde: laat ze minimaal 6 maanden op fles rijpen (liefst een jaartje), serveer ze niet te koel (12 à 16°C) en schenk ze voorzichtig uit, zonder de gist (die je apart kan opsmikkelen als je dat lust - en nog gezond ook). Behalve de Orval (6,5%) zijn het allemaal sterke bieren met minstens 9% alkohol. De trappisten die meer dan 10% bevatten worden naar mijn smaak wat te plakkerig en verliezen aan finesse.
Rochefort 8, Westvleteren 8 en Chimay blauw zijn donkerkleurige bruine bieren, de Orval amberkleurig en de Westmalle tripel licht van kleur. De Orval heeft de meeste bitterheid en de Westmalle tripel de meeste zuurtjes alhoewel dat kan verschillen met de "rijping" van het bier. Al die bieren zijn levend want ze bevatten levende gisten die voor de evolutie zorgen door de suikers verder te verteren en mee te werken aan het vormen van aromaketens. De diverse hopsoorten en de toevoeging van kruiden, specerijen en andere aroma's (fruitschillen) tijdens en na het brouwen zorgen voor een fijn en breed palet.
Doe eens de test met enkele zielsverwanten met een flesje van elk van deze 5 en proef ze tegelijk en vergelijkend naast elkaar. Er zal een wereld opengaan.
Bij mij vergezelt de Westmalle tripel al eens een gebakken paling of dito mosselen, de Orval een lekker stuk roodschimmelkaas en de bruintjes een stoverij waarin bier werd gebruikt.
Het liefst heb ik ze zoals ik het eerder beschreef, puur en in alle rust, dan alleen kan ik die "paters" de nodige eer aandoen.
01-02-2014, 00:00 geschreven door WillyVC 
|