De AOC Cahors is een rode wijn voornamelijk uit de vallei van de rivier Lot in de regio Sud-Ouest in Frankrijk. Zijn naam is verbonden met de stad Cahors die haar naam dankt aan de Romeinse benaming Divinum Cadurcorum: edele stad van de Cadurken, een volksstam uit Centraal-Gallië. In de Middeleeuwen oogstte de wijn grote successen maar de phylloxera (druifluis) maakte daar een einde aan op het einde van de 19de eeuw. De "black wine" zoals de Engelsen hem noemen vindt zijn oorsprong zijn uiterst donkere kleur die voornamelijk gemaakt is van de Malbec-druif (andere benamingen: Côt, Auxerrois ). De appellatie schrijft voor dat de Cahors-wijn minimaal 70% Malbec moet bevatten terwijl de andere toegelaten druivenrassen: Merlot en Tannat maximaal tot 30% mogen worden gebruikt. Tsaar Peter de Grote introduceerde hem in zijn rijk als miswijn voor de ortodoxe kerk maar heden ten dage is de Cahors-wijn een underdog die toch meer verdienste heeft dan men op het eerste gezicht zou denken, alhoewel hij veel concurrentie krijgt uit de "Nieuwe Wereld" o.a. uit Argentinië waar men pure Malbec wijnen op een hoog niveau weet te tillen. De Argentijnse versie is dermate bekend dat de Franse voorouder er zich recent mee associeerde om samen aan marketing te doen.
Ik degusteer momenteel een AOC Cahors Château Les Bouysses 2006 van de Côtes d'Olt, opgevoed op eiken vat en met 30% merlot. Prima wijn en zelf meegebracht van het domein in de lente van 2012, dat scheelt, vandaar dat ik de verleiding niet kon weerstaan er eens over te bloggen... De wijn is rijk aan tannines en materie (zwarte bessen, peper), de eik-toets (vanille) doet hem eer aan, een wijn die bij sterksmakende gerechten (voor mij seffens bij een cassoulet) volledig tot zijn recht komt.
10-02-2014, 12:11 geschreven door WillyVC
|