Tijdens de voorbereiding van ons reisje naar het Yucatan schiereiland in Mexico en de Maya-cultuur plus het feit dat we er enkel verblijven in logies met ontbijt, bekeek ik eens welke lokale specialiteiten we er zeker zouden moeten proeven. Daarbij viel me weer eens op hoeveel invloed de Maya's hebben gehad op onze eetcultuur sinds het begin van de 16de eeuw en dat naast hun kennis van o.a. wiskunde, astronomie en architectuur.
Nieuw in Europa sinds de conquistadores: Avocado: oorspronkelijk in Mexico gebruikt als aphrodisiac en via Peru naar Europa gekomen; Zwarte bonen: er gebruikt sinds 7000 jaar; Chilies: er gebruikt sinds 6000 jaar en door Colombus verkeerdelijk "pepers" gedoopt; Chocolade: bij de Maya's "voedsel voor de goden", er ook gebruikt als geldmiddel en via de Azteken en Cortez bij ons geraakt; Maïs: er 4500 jaar in gebruik, reden dat de nomadische Maya's zich vestigden rond hun velden; Papaya: nu geteeld in elk tropisch gebied; Tomaten: via Peru tot bij de Maya's gekomen en pas veel later naar Europa gebracht; Vanille: de bijzondere vanille-orchidee groeit er nog steeds in het wild en de maya's gebruikten vanille om hun chocolade te parfumeren
En de bijzondere gerechten: Tortillas: het (platte) brood van Mexico origineel gemaakt van maïs; Enchiladas: als basis opgerolde tortilla's gedipt in een simpele saus en bestrooid met gehalte ui en verkruimelde kaas, de rijkere varianten gevuld met varkensvlees of kip en rijkere sauzen zoals mole; Tacos: alles wat in een gebakken tortilla wordt gevouwen is een taco, dé fastfood in Mexico; Frijoles: gerechten met bonen (pintoboon, zwarte boon...), de bonen zijn een goede tegenhanger voor de pikantere ingrediënten; Tamales: een mix van ingrediënten opgerold in een maïsblad, bananenblad of rauwe tortilla en daarna gestoomd.
Specifiek aan de keuken van het Yucatan schiereiland is het gebruik van achiote een specerij gemaakt van de zaden van de orleaanboom (annattozaad - foto). Die zaden leveren ook de kleurstof E160b dewelke gebruikt wordt in cheddar, mimolette, custardpoeder enzovoorts. Als specerij aangewend smaakt het ietwat aards en lichtjes bitter.
Ik verheug mij al op een queso relleno, een poc chuc en een cochinita pibil, maar wellicht meer daarover later.
12-03-2014, 09:28 geschreven door WillyVC
|