De krab wordt overal ter wereld gewaardeerd als lekkernij. Van de meer dan 8000 beschreven levende soorten zijn er in België en Nederland zo'n 40-tal aanwezig. Daarvan worden er slechts enkele gebruikt in onze "verse" gastronomie: de Noordzeekrab, de wolkrab en de blauwe zwemkrab. Die laatste 2 zijn inwijkelingen uit respectievelijk Azië en Amerika. Wij consumeren ook veel Kingkrab, niet goedkoop maar Oh zo lekker en gevangen aan onze Arctische polen. Hij is diepgevroren (poten) of in blik beschikbaar (bvb. Chatka). Er bestaat ook Queenkrab maar deze krab is veel kleiner en minder fijn van smaak als de Kingcrab. Het fijnste krabvlees kost al gauw bij de 100€ netto per kilo... Bij ons komt krab meestal op tafel als voorgerecht: de diepgevroren poten ontdooid, lichtjes gestoomd en daarna even onder de grill gestoken overgoten met een geklaarde boter met fijne kruiden ofwel koud uit blik het losse vlees deels verwerkt met een lichtjes kruidige saus op basis van mayonaise met ook een zoete toets (ketchup of chilisaus of gembersiroop...). Op de foto een (h)eerlijke combinatie met meloenbolletjes en peulen (boterboontjes en sluimererwten) bijtgaar gekookt. De saus werd op smaak gebracht met wat krabvocht, gember, koriander, enkele druppels vissaus en knolselderblokjes. Njammie !
09-03-2016, 11:44 geschreven door WillyVC
|