Vertaald uit het Grieks betekent het "spiesje" en dat kan zijn van kip, varken, lam of ander vlees. Voor ons is het verbonden met lam en aan onze bezoeken aan Griekenland zoals Kreta, Cyprus en Santorini waar we dit heerlijke gerechtje ontdekten en het nu thuis regelmatig klaarmaken op de BBQ of op de grillplaat. Als de lamsbout goedkoop is en de zon schijnt denken we er automatisch aan. We serveren het met τζατζίκι (Tzatziki), een saus op basis van Griekse yoghurt, look, komkommer, citroen, olijfolie en dille en een Belgische "touch" van gebakken krieltjes. De lamsbout wordt ontdaan van been, vet en vliezen en dan wordt het vlees in blokjes van ongeveer 3 bij 3 cm gesneden. De blokjes worden aan spiesjes geregen afgewisseld met ui en paprika (rode of/en groene) en dan overgoten met een marinade van (olijf-)olie, citroensap, een scheutje (rode) wijn, vers geperste look, veel oregano, laurier, nootmuskaat, zwarte peper en (zee)zout. Ze mogen vrij lang marineren, zelfs een ganse nacht, maar ze moeten wel enkele keren gekeerd worden zodat dat marineren gelijkmatig verloopt. Daarna (heet) grillen langs alle zijden tot gewenste gaarheid. Per direct in vakantiestemming...
30-04-2016, 11:52 geschreven door WillyVC 
|