De omschrijving van een zooi is: "allerlei dingen zonder orde bij elkaar" soms ook warboel of puinhoop maar dat is onze waterzooi bijlange niet. Van oorsprong een eenpansgerecht, een dikke romige soep, met groenten en riviervis en toegeschreven aan het Gentse. Men is overgeschakeld op het gebruik van kip en zeevis toen onze rivieren vervuild geraakten. In oude recepten vindt men de peterseliewortel als voornaamste groente maar in de loop der tijden vervangen of aangevuld met prei selder en wortel, onze klassieke Vlaamse soepgroenten. De peterseliewortel was tot voor kort een "vergeten groente" maar is terug van weggeweest, het proberen waard. Mijn recept bevat kippendrumsticks, kippenbouillon, dikke wortel, witte selder, en prei en wordt afgewerkt met een "liaison" van eigelen en room. De basis maak ik van de kip, kippenbouillonblokje, het groen van de prei, het bovendeel van de selder, een wortel en een kruidentuiltje en smaak die goed af met peper en nootmuskaat. Ik vis de drumsticks er uit na een half uurtje, zeef de bouillon, kook die in tot hij niet te zout wordt, zet die terug op met het finale garnituur van grof gesneden wit van prei, selder, wortel en krieltjes. Als de groenten gaar zijn voeg ik de kip terug toe, laat die nog 5 minuutjes opwarmen en bindt dan de waterzooi met de liaison. Eventueel er nog wat gehakte peterselie of pijpajuintjes over en smikkelen...
10-05-2016, 00:00 geschreven door WillyVC 
|