De eerste week van Januari was nog druk. Met Nieuwjaarsdag gaan mijn eega en ik traditioneel meestal wat later lunchen in een Chinees restaurant, deze keer Restaurant China in Sint-Niklaas. Gewoonlijk bestellen we dan kreeft met gember, het is een van de lekkerste bereidingen van kreeft en we eten quasi geen kreeft de rest van het jaar. Dit jaar kozen we echter voor een zelf samengestelde rijsttafel met een Ching Tao biertje omdat we in gezelschap waren. Alles was bereid zoals het moet! In tegenstelling met onze Belgische restaurants bevat het aanbod van de Aziatische rijkelijk veel groenten - met ouder worden daalt onze vleesconsumptie wat in het voordeel daarvan.
We dineerden ook met goede vrienden in Restaurant Hof ter Zielbeek te Ruisbroek (Puurs). Bijzonder lekker waren daar de huisgemaakte kaaskroket en de rode huiswijn (een Côte du Rhône). Ook onze buren bezorgden ons een leuke en lekkere avond met wildpasteien, steak en frietjes uit hun Philips Airfryer. Het duurt iets langer eer ze daarin gaar zijn (12’) maar ze waren gewoon perfect! Spijtig dat het toestel zoveel plaats inneemt…
Onze voorkeur voor de hoofdmaaltijd gaat naar lunchen, ’s avonds dineren is eerder een uitzondering, meestal eten we dan enkel een soepje, slaatje of een sneetje brood. Ook ontbijten we vrij sober met een simpele boterham met koffie voor mij en thee voor mijn echtgenote. Enkel de zaterdag trakteren we ons op eitjes en de zondag meestal op een stukje spek en af en toe broodjes en een koffiekoek. Suiker en cholesterol houden we braaf met een pilletje ;-)
De lunchen van deze week bestonden uit 1° chili con carne met een aardappel in de schil en zure room, 2° minestronesoep gemaakt van restjes groenten (knolselder, raap, wortel, erwten, broccoli, ui, look, tomaat, courgette) en restanten van de verse kruiden uit onze tuin (tijm, rozemarijn, salie), 3° het mooie vlees van onze ossenstaartsoep en 4° een spies van merguez en blokjes lamsbout met een gemengd slaatje en rozemarijnaardappeltjes (zie foto). De ossenstaart was geregenereerd in een sausje van kalfsfonds met groenten (wortel, erwt, sjalot, look en knolselder) en met een smeuïge puree was dit OK. De lamsspies werd op de ijzeren plaat gegrild en het slaatje van rode kool, rode ui, wortel, peterselie en witte selder was eerst een uurtje gemarineerd in water met azijn en zout – volgende keer doe ik het met witte kool en reguliere ui zodat alles minder verkleurt. Krokant, lichtjes gegaard in de marinade was dit voor herhaling vatbaar.
08-01-2019, 15:17 geschreven door WillyVC
|