Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    09-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190209 Maaltijdsoep op Magrebse wijze
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Stoofschotels en maaltijdsoepen zijn mijn favorietjes want 1° complexe smaakcombinaties 2° uitdagend voor de creativiteit 3° dikwijls gerechten uit de "overlevering".
    Toen ik deze morgen een bussel prachtige witte rapen in de supermarkt zag liggen dacht ik onmiddelijk weer eens aan mijn lievelingseten dat reeds menigmaal ter sprake kwam in dit blog: een lekkere couscous waarin die rapen onontbeerlijk zijn. Mijn eega had al eerder aangegeven dat zij zin had in een wortelstamppot met chilopataworstjes maar ik kon niet aan de verleiding weerstaan de rapen mee te nemen.
    Dan maar 2 warme maaltijden in elkaar gestoken.
    Toen ik de grote, zachtkokende aardappelen voor de wortelstamppot aan het schillen was kwam ik op de idee, ten einde het aantal potten op het fornuis te beperken, om de bouillon van de couscous aan te vullen met stukken aardappel en de couscouskorrels eens achterwege te laten. Zo werd het een éénpansgerecht, een maaltijdsoep met stukken aardappel, raap, wortel, ui, courgette, kekererwten, verse look, laurierblad, raz-el-hanout kruiden, een snuif komijn, idem fenegriek en een kneep Tunesische harissa "cap du phare bon" uit een tube, alles samen klaargemaakt in een halve liter kruidenbouillon. Een vegetarische versie, op 25 minuten klaar en de beste maaltijdsoep die ik ooit maakte.
    De wortelstamppot ging ook in één recipiënt: 3 dl water, aardappelen in stukken, in kwartjes gesneden wortelen, gesnipperde sjalot, een kippenbouillonblokje, zwarte peper en nootmuskaat.
    In dezelfde tijd als de soep klaargekookt, het vocht afgegoten, klont boter en een scheut room erbij, gepureerd, op smaak gebracht met zout en gehakte peterselie en opgediend met de gebakken chipolataworst. De echtgenote was ook tevreden... en slechts 3 potten vuil gemaakt ;-)

    09-02-2019, 16:04 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    08-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190208 Kippenbout met champignon-paprikasaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisterenavond gegeten in restaurant 't Alternatief in Bornem o.a. een lekkere binnenspier (onglet) en de rest van het gezelschap smakelijke visbereidingen (lotte, kabeljauw). De witte huiswijn was ook uitstekend: niet té droog en met een lichte muskaattoets.
    Vandaag bestond onze dagschotel uit een flink gekruide kippenbout (45' in de oven op 180°C) en een roomsaus met rode paprika, sjalot, verse look, kastanjechampignons, zwarte peper, room een kruidenbouillonblokje en gesnipperde peterselie. De roomsaus had ik wat te veel gebonden met rouxkorrels maar de volgende keer kook ik ze beter even in tot ze licht gebonden is.
    Daarbij enkele kroketjes van mccain en een glaasje rood.
    Als apérootje genoot ik van een glas tomatensap: een Big Tom spiced tomato juice, mijn lievelingssapje dat juist op punt is gekruid zodat je het direct uit de ijskast en liefst zonder ijsblokjes puur kan drinken.

    08-02-2019, 13:17 geschreven door WillyVC  

    Reageer (1)

    06-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190206 Spaghetti carbonara
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In 2013 blogde ik al de geschiedenis van deze lekkere pastabereiding. Het is wellicht al van dan geleden dat ik het nog maakte en deze keer ook met wat ik nog had in onze ijs- en voorraadkast.
    Een aantal producten zijn ALTIJD bij ons aanwezig zoals diverse rijst- en pastasoorten, peulvruchten gedoogd en in blik, diverse tomatenvormen in blik, visconserven enzovoorts. Vers altijd diverse soorten aardappelen, selder, wortelen, uien, look, en kruiden. Dikwijls ook spek en Parmezaanse kaas... Daarmee kan ik improviseren en het winkelen overslaan als ik eens geen zin heb of een andere prioriteit zoals vandaag - ik zette mij belangeloos in voor het behoud van de leefwereld van onze woonwijk want projectontwikkelaars zijn meestal enkel uit op de winst...
    Ons gerecht voor 2 personen bevatte 7 minuten spaghetti (200g), 2 hele eieren geklutst, 50g geraspte Parmezaanse kaas, 150g blokjes rookspek (Aldi), zwarte peper, vleugje geraspte nootmuskaat, zout, een snuifje Espelettepeper (facultatief), klontje boter en gesnipperde rode ui.
    Terwijl de pasta al dente kookt, het spek bruin bakken in een droge antikleefpan, dan een klonte boter erbij en de ui daar mee in glazig stoven. Inmiddels ook de kaas en het ei mengen.
    Patsa afgieten en in een antikleefpan doen, spek en ui er door scheppen en dan het kaas-eimengsel er door roeren. Op smaak brengen met zout en de kruiden. Peterseliesnippers gaan er ook bij maar zijn facultatief. Snel opdienen in warme borden want koelt snel af.
    Wij koppelden er een Spaanse Toro rode wijn aan, een Puerta Adalia uit 2014, stevig, lekker en betaalbaar. Ik kreeg hem cadeau maar zocht hem op en hij is verkrijgbaar voor om en bij de 6€ per fles. Lekker geschenk!

    06-02-2019, 13:38 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    05-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190204 Spruitjes in roomsaus met stoverij van lam
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren de eerste keer deze winter spruitjes klaargemaakt. We kiezen altijd voor een niet te dikke variant en wachten tot het wat gevroren heeft want dan zijn ze optimaal (zie eerder in dit blog). Daarbij een stoverij van lamsbout. Zo'n bout is meestal te veel voor ons 2. We kopen die als hij in de aanbieding is, benen hem zorgvuldig uit (vliezen en vet verwijderen) en steken het teveel, vacuum getrokken, in blokken in de diepvriezer. Gisteren zo'n portie lam aangebakken in olijfolie, verder gestoofd met ui, kalfsfonds, een vleugje mosterd, verse rozemarijn, laurier en runderbouillon bijgevoegd en de ingekookte saus na zo'n 2 uurtjes verder pruttelen gebonden met bruine rouxkorrels. Een aanrader.

    05-02-2019, 13:47 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190205 Rauwkost met kip, rund & kruidige aardappelpartjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag was het "overschotjesdag": een slaatje van restjes linzen (van zondag), rauwe groenten (kastanjechampignons, rode paprika, groene paprika, rode kool, wortel ...) en kruiden (tijm, salie...) en opgediend met de verlezen en opgemaakte kippenvleugeltjes van de zondag getrokken bouillon, een portie filet Américain préparé en kruidige "potato wedges" (Lidl). Met een lepeltje mayonaise (D+L met olijfolie) was dit ook dik in orde...

    05-02-2019, 13:39 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    04-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190202 Salade Liégoise "maison"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vorige vrijdag werden we genodigd om te dineren in 't Korennaer te Nieuwkerken-Waas. Lekker maar prijzig, maar dat is te verwachten van een restaurant met een Michelin ster. Wij blijven eerder fan van Herbert Robbrecht enkele kilometers daarvan verwijderd in Vrasene.
    Zaterdag aten we dan maar wat de dag ervoor was voorzien: een Luikse salade met spek, één van onze lievelingsgerechten hetwelk ik leerde kennen in de kantine van het restaurant in Linkebeek waar ik in 1971 begon aan mijn eerste werk...
    Een stoemp van bloemige aardappels vermengd met apart in boter met ui gestoofde fijngesneden snijbonen met een vleugle bonenkruid en een scheut kippenbouillon. Deze peulen waren uit Spanje en smaakten prima.
    Zondag was "zusterkesdag" en lunchten mijn zus en schoonzus met hun respektievelijke ega's bij ons. Ik was zowel zaterdagnamiddag als zondagvoormiddag in de weer om extra mijn best te doen en creatief te koken.
    De lunch bestond uit 3 apérohapjes, een door mulligatwany (Indisch peperwater) geinspireerde kippensoep met een Aziatisch tintje, in groene peper gemarineerde eedenborst met rode kool (~recept van de bomma) en kroketten en als sluitstuk een variatie op tiramisu met de blonde speculaas van Vermeiren. Daarbij een lekkere Syrah uit Zuid-Afrika en om even na te genieten mijn laatste flesje Grand Puy Lacoste uit 1993. Dat mocht er nog wezen maar was toch best nu op. Ik zit er bij de redactie van dit blogje de rest van op te drinken ;-)
    De apérohapjes waren: 1° een glaasje met ganzenlever, gemarineerde linzen en gedroogde Serranoham, 2° een zeewaterscampi in eigen bisque en 3° Oosterse hapjes uit de oven met zoet-zure chilisaus (niet zelf gemaakt). Spijtig genoeg door de drukte de foto's vergeten ;-(
    Noot: wie eventueel receptjes wil gelieve mij een e-mail te sturen

    04-02-2019, 11:49 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!