Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    24-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190224 Lamsboutsneden met groene bonen en gratin Dauphinois
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We vonden mooie lamsboutsneden in de Carrefour van de groenplaats in Antwerpen en dan kan ik niet aan de verleiding weerstaan ze te kopen want met groene bonen en een lekkere gratin Dauphinois is deze klassieker toch een godsgeschenk?
    Vermits de Keniaanse prinsessenboontjes maar in een 250g portie beschikbaar waren besloot ik er een blik flageolets (merk Daucy van de Auchan in Dunquerke) en een gesnipperde ui bij te kieperen voor een ruime 2-persoonsportie. De bonen aangestoofd in verse, gezouten boter, een scheutje kippenbouillon erbij en een weinig bonenkruid, de gratin verrijkt met room, nootmuskaat, peper, zout en gratinkaas en de lamsbout ingewreven met olijfolie, rozemarijnpoeder, zwarte peper en fleur de sel en rozé gebakken vormde dit allegaartje een heerlijke maaltijd...
    Een sublieme Artentijnse Malbec van Crios, gekocht bij een goede vriend in Brasschaat maakte het geheel compleet.

    24-02-2019, 13:57 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    23-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190223 Gevulde paprika met paprikastoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eergisteren hielpen we onze zoon uit de nood en kookten we voor ons, voor zijn partner en haar zoon bij hen thuis. Om inspiratie gevraagd had onze zoon een goulash met djuvec rijst aanbevolen. Met graagte gemaakt en gans het gezelschap kon het appreciëren...
    Hier de uitgeschreven "receptuur" voor 5 personen:
    Djuvec rijst : 250g Langkorrelrijst, 5dl groentenbouillon (blokje), 2 ui, 1 rode paprika, 200g diepvrieserwten, 1 doosje tomatenpuree, snuif suiker, beetje olijfolie, ajvar (aubergine, paprika, look, azijn, piment, zout, olie)
    Ui aanstoven in olie, paprikablokjes erbij, dan rijst, dan warme bouillon met tomatenpuree en suiker en dan ajvar. 20’ laten pruttelen tegen kookpunt en laten rusten.
    Ajvar: 200g geroosterde rode paprika uit bokaal, 100g binnenste aubergine in de oven gegaard met een vleugje olie, scheut water, piment, teentje look, snuif suiker, zout, alles zachtjes inkoken tot een dikke brij (2u)
    Goulash : 1,5 kilo rundstoofvlees, gekruide bloem (pezo, nootmuskaat), 50g boter, 5 uien, 5 tenen look, 3 laurierblaadjes, 2 flinke eetlepels paprikapoeder (zoete), ½ piment, snuif pimenton de la vera, 1 bekertje zure room, verse tijm, jeneverbes klein in de vijzel, snuif komijnpoeder, 5 dl runderbouillon.
    Vlees bloemen, aanbakken in antikleefpan, dan in stoofpot, uien bruin bakken, deglaceren, in stoofpot, kruiden erbij en gedurende 2,5u in voorverwarmde oven op 135°C.
    Komkommersalade: schijven komkommer, zoete ui, azijn, suikersiroop, bieslook, witte peperpoeder, zout.
    Sneden komkommer in zout marineren gedurende 30 minuten, spoelen, met fijngesneden ui en gesnipperde bieslook opleggen in water met azijn, witte peperpoeder en een genoeg zout.

    Gisteren lokte het goede weerbericht ons naar Anwterpen voor een lange "slentering" langs de winkels, een lekkere Westmalle tripel, in de zon, op een terrasje op de groenplaats en juist voor het middag-sluitingsuur een lekkere lunch bij Mai Thai, een Thais geïnspireerd restaurantje op de suikerrui. Alles was daar wreed heerlijk en met een glaasje Mekong voor mezelf de juiste combinatie. Een aanbevolen locatie!

    Vandaag met gehakt gevulde paprika bereid. Het varken-rund gehakt verrijkte ik met een eitje en Turkse kebabkruiden (gekocht bij de prima supermarkt Karim op de Turnhoutsebaan in Antwerpen - halte tram 24). De paprikastoemp had naast de bloemige aardappelen een 2-tal geroosterde paprika's uit een bokaal gepureerd met enkele lepels olijfolie, een sjalotje, peper, nootmuskaat, zout en een koffielepel paprikapoeder, wat geknipte bieslook en een gesnipperd sjalotje als garnituur en tevens smaakmakers. Dat pureetje smaakte prima bij het ovengerecht.

    23-02-2019, 14:06 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    20-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190220 Stoverij van kalfsschenkel uit de oven met kroketten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aanvankelijk was de mooie schenkel bedoeld voor een ossobuco, maar omdat ik gisteren zoveel aardappelpuree over had en nog wat mousselinesaus besloot ik daar kroketten mee te maken en de ossobuco te vervangen door een andere schenkelbereiding.
    De schenkel in stukken verdeeld, in gekruide bloem gewenteld en aangebakken in een pan met olijfolie, in een pot gelegd en er wat kalfsfonds, look, rozemarijn, tijm en laurier bijgedaan. Dan in de op 135 °C voorverwarmde oven gezet gedurende anderhalf uur. Er dan grof gesneden wortel, knolselder, venkel, sjalot en rode ui op gedaan en nog een uurtje verder in de oven gesmoord vooraleer op te dienen. 't Was botermals en geurig.
    Het mergpijpje is altijd voor mijn eega, die was content en als zij dat is dan ik ook...

    20-02-2019, 18:26 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    19-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190219 Skrei met Zeebrugse garnaal, zeekraal & mousselinesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren wandelden we met ons 2 in Sluis en lunchen aldaar bij Bistro Bard'eau. Vriendelijk bediend geweest en lekker gegeten, niet goedkoop maar toch het geld waard: gerookte paling, ganzelever, wit-blauw côte à l'os, dame blanche en een kolonel beide met huisgemaakt ijs. De pinotage-shiraz wijn was ook meer dan OK.
    Vandaag niet veel tijd om te koken voor onze lunch en dan maar vlug naar Delhaize om inspiratie op te doen: een paar flinke stukken skrei gekocht (het seizoen daarvan is nu), Zeebrugse garnalen en zeekraal. De eerste 2 met 30% korting en niet in de snelle verkoop! De skrei werd gebakken in verse boter en met een smeuige aardappelpuree en de rest was dat er toch iets over...
    Van de overschot puree voor morgen aardappelkroketten gemaakt (verrijkt met een scheut mousseline) en een vis-garnalenslaatje voor deze avond of morgen (opgesmukt met overschot van de bieslookroom van eerder deze week, wat genipperde peterselie en een lepel mayonaise, de D+L met 30% olijfolie).
    Nu zit ik nog wat te genieten van een restje van de fles gewurtztraminer uit 1999 van onze Valentijnavond...
    Mager zullen we er niet van worden, maar naar het schijnt leven iets dikkere mensen wat langer en "iets" wordt verder niet gedefinieerd ;-) ...

    19-02-2019, 14:08 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!