Eergisteren hielpen we onze zoon uit de nood en kookten we voor ons, voor zijn partner en haar zoon bij hen thuis. Om inspiratie gevraagd had onze zoon een goulash met djuvec rijst aanbevolen. Met graagte gemaakt en gans het gezelschap kon het appreciëren... Hier de uitgeschreven "receptuur" voor 5 personen: Djuvec rijst : 250g Langkorrelrijst, 5dl groentenbouillon (blokje), 2 ui, 1 rode paprika, 200g diepvrieserwten, 1 doosje tomatenpuree, snuif suiker, beetje olijfolie, ajvar (aubergine, paprika, look, azijn, piment, zout, olie) Ui aanstoven in olie, paprikablokjes erbij, dan rijst, dan warme bouillon met tomatenpuree en suiker en dan ajvar. 20’ laten pruttelen tegen kookpunt en laten rusten. Ajvar: 200g geroosterde rode paprika uit bokaal, 100g binnenste aubergine in de oven gegaard met een vleugje olie, scheut water, piment, teentje look, snuif suiker, zout, alles zachtjes inkoken tot een dikke brij (2u) Goulash : 1,5 kilo rundstoofvlees, gekruide bloem (pezo, nootmuskaat), 50g boter, 5 uien, 5 tenen look, 3 laurierblaadjes, 2 flinke eetlepels paprikapoeder (zoete), ½ piment, snuif pimenton de la vera, 1 bekertje zure room, verse tijm, jeneverbes klein in de vijzel, snuif komijnpoeder, 5 dl runderbouillon. Vlees bloemen, aanbakken in antikleefpan, dan in stoofpot, uien bruin bakken, deglaceren, in stoofpot, kruiden erbij en gedurende 2,5u in voorverwarmde oven op 135°C. Komkommersalade: schijven komkommer, zoete ui, azijn, suikersiroop, bieslook, witte peperpoeder, zout. Sneden komkommer in zout marineren gedurende 30 minuten, spoelen, met fijngesneden ui en gesnipperde bieslook opleggen in water met azijn, witte peperpoeder en een genoeg zout.
Gisteren lokte het goede weerbericht ons naar Anwterpen voor een lange "slentering" langs de winkels, een lekkere Westmalle tripel, in de zon, op een terrasje op de groenplaats en juist voor het middag-sluitingsuur een lekkere lunch bij Mai Thai, een Thais geïnspireerd restaurantje op de suikerrui. Alles was daar wreed heerlijk en met een glaasje Mekong voor mezelf de juiste combinatie. Een aanbevolen locatie!
Vandaag met gehakt gevulde paprika bereid. Het varken-rund gehakt verrijkte ik met een eitje en Turkse kebabkruiden (gekocht bij de prima supermarkt Karim op de Turnhoutsebaan in Antwerpen - halte tram 24). De paprikastoemp had naast de bloemige aardappelen een 2-tal geroosterde paprika's uit een bokaal gepureerd met enkele lepels olijfolie, een sjalotje, peper, nootmuskaat, zout en een koffielepel paprikapoeder, wat geknipte bieslook en een gesnipperd sjalotje als garnituur en tevens smaakmakers. Dat pureetje smaakte prima bij het ovengerecht.
23-02-2019, 14:06 geschreven door WillyVC 
|