Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    05-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ons eerste fietstochtje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren bij de zoon gedineerd want een drukke dag met weinig tijd om zelf iets te bereiden. Eerst ieder een garnaalkroketje en daarna voor mijn eega een stuk gebakken zalm met mousseline en verse asperges en voor mij een steak bleu-chaud (van de zwarte vlek) met enkele drooggebakken frietjes en een prima pepersaus (op basis van een fine champagnesaus).
    Vandaag ongeveer 32 km gefietst in de polders van het Waasland en gelunched in 't Zonneken in Sint-Niklaas. Die hebben de succesformule gevonden want 's middags en 's avonds zit het er altijd vol en we hadden geluk dat we er pas na eenen waren zodat we nog terecht konden zonder reservatie. Ruime keuze (met beperkt aantal ingrediënten), goede prijs/kwaliteitsverhouding en vlotte bediening. Voor mijn partner de met het mes gesneden, prima opgemaakte tartaar van rund en voor mij de rundsburger opgemaakt met salsa, guacamole en nacho's. Voor mij mocht het wat meer "typisch Mexicaans" (met verse koriander, Jalapeño pepers, oregano, komijn ...) maar alles was OK met apéro, wijn en dessert voor 36€p/p.
    We genoten van de perenbloesems in onze polders (foto).

    05-04-2019, 15:43 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    03-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190403 Witloof met ham uit de oven en couscous met kip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wie mijn blogje leest ziet regelmatig couscous verschijnen, sinds enkele jaren mijn favoriete warme maaltijd: veel groenten, super lekkere kruiden, pittig en voedzaam...
    Spijtig genoeg lust mijn eega dat niet echt (vooral niet grote stukken groenten in bouillon) en dan maak ik voor haar een apart gerechtje.
    Vandaag was dat, op haar verzoek, witloof met ham en kaassaus uit de oven met puree...
    Over mijn couscous heb ik het reeds menigmaal gehad, dus nu dan maar over het witloof.
    Ik pocheerde 4 stukken lof in een kippenbouillon met een dikke ui, het binnenste van mijn couscous courgette, peper, zout, een klontje suiker en nootmuskaat en haalde er de mooist bereide 2 stukken witloof uit, liet ze verlekken en afkoelen om ze daarna in een lekker stuk ham te wikkelen. De bouillon met de rest van de groenten pureerde ik verder met de staafmixer tot een licht gebonden witloofsoepje voor een kop deze avond en/of morgen.
    De kaassaus maak ik altijd met volle melk, een stukje vetarm kippenbouillonblokje, peper, nootmuskaat, Gruyèrekaas, een vleugje geraspte Parmezaan en witte rouxkorrels.
    Die over de rolletjes gedresseerd en afgebakken in een oven van 180°C en even onder de grill gezet voor een korstje was dat OK.
    Eén grote, zachtkokende aardappel gepureerd met wat spekvet, melk en gesnipperde lente-ui maakte het geheel compleet.

    03-04-2019, 13:56 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190402 Dikke ribben Yassa
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    "Poulet Yassa" was het lekkerste gerecht dat ik in Senegal heb gegeten. Het is een traditioneel Senegalees gerecht maar over heel Afrika bekend en geliefd. 90% van de Senegalezen zijn moslims maar ze leven in harmonie met anders gelovigen. Varkensvlees is er dus wreed schaars alhoewel we in ons hotel 2x heel lekker varkensribstuk op de plancha konden smullen en enkele ochtenden ook wreed lekker spek, veel beter dan hetgeen we hier ten lande doorgaans vinden.
    Vermits de bereiding van de Yassa typisch wordt gedaan met een marinade van olie, citrussap, veel zoete ui, look, peper en zout en daarna het vlees gebakken en verder gebraiseerd met nog eens ui, piment, kippenbouillon, laurier en een redelijke hoeveelheid mosterd dacht ik dat die bereiding wel eens lekker zou kunnen zijn met onze dikke varkensribben, een niet-moslim versie dus.
    Gisteren was het zo ver. Hier volgt mijn (bijgestuurd) recept voor 2 personen:

    4 dikke ribben , 1 ELP mosterd, 1 gele citroen, 1 limoen, 3 dikke uien, 2 tenen verse look, ½ rode piment, laurierblad, 4 ELP arachideolie, 1dl kippenbouillon, zout en zwarte peper

    1. Maak een marinade met 2 ELP olie, het sap van de citrusvruchten, de geperste look, 1 zoete ui in halve ringen van 3mm dik gesneden, peper en zout
    2. Doe de ribben in een plastic zak, overgiet met de marinade-met-ui en laat een nachtje marineren (minstens 12h) in de koelkast, schud de zak enkele keren om.
    3. Neem de ribben uit de marinade, dep ze af en bak ze langs alle kanten bruin in 2 ETL olie.
    4. Snijdt ondertussen de rest van de uien zoals voorgaande, snipper de piment en laat dit alles in dezelfde pot bakken tot de ui lichtjes karamelliseert.
    5. Meng de mosterd met de marinade-met-ui en de laurier, voeg de bouillon toe, smaak verder af met vers gemalen zwarte peper en zout en giet die bereiding in de pot.
    6. Laat alles een uurtje licht sudderen onder deksel in een oven van 150°C en dien op met witte rijst of gefrituurde potato wedges

    Ook lekker met aardappelpuree denk ik nu opeens.

    P.S. zoete, dikke ui is essentiël met laagjes van minstens 3 à 5mm dikte, anders is de marinade te zuur 

    03-04-2019, 12:20 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    01-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190401 Luiks slaatje, anders
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eerder al vernoemd dat snijbonen mijn lievelingsgroenten zijn. De aanvoer gebeurt nu uit Spanje en ze zijn vrij goedkoop te verkrijgen, dus...
    Vandaag een snelle versie gemaakt van mijn salade Liégoise waarbij deze keer (zachtkokende) aardappelblokjes ineens mee gebraiseerd worden met de gesneden bonen en als die zacht zijn alles even wordt omgeroerd met de spatel zodat het buitenste, gare gedeelte van de aardappels, het stoofvocht bindt.
    Met wat licht uitgebakken, gerookte spekblokjes en in een diep bord geserveerd, een lekkere en presentabele lunch.

    01-04-2019, 19:16 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!