"Poulet Yassa" was het lekkerste gerecht dat ik in Senegal heb gegeten. Het is een traditioneel Senegalees gerecht maar over heel Afrika bekend en geliefd. 90% van de Senegalezen zijn moslims maar ze leven in harmonie met anders gelovigen. Varkensvlees is er dus wreed schaars alhoewel we in ons hotel 2x heel lekker varkensribstuk op de plancha konden smullen en enkele ochtenden ook wreed lekker spek, veel beter dan hetgeen we hier ten lande doorgaans vinden. Vermits de bereiding van de Yassa typisch wordt gedaan met een marinade van olie, citrussap, veel zoete ui, look, peper en zout en daarna het vlees gebakken en verder gebraiseerd met nog eens ui, piment, kippenbouillon, laurier en een redelijke hoeveelheid mosterd dacht ik dat die bereiding wel eens lekker zou kunnen zijn met onze dikke varkensribben, een niet-moslim versie dus. Gisteren was het zo ver. Hier volgt mijn (bijgestuurd) recept voor 2 personen:
4 dikke ribben , 1 ELP mosterd, 1 gele citroen, 1 limoen, 3 dikke uien, 2 tenen verse look, ½ rode piment, laurierblad, 4 ELP arachideolie, 1dl kippenbouillon, zout en zwarte peper
- Maak een marinade met 2 ELP olie, het sap van de citrusvruchten, de geperste look, 1 zoete ui in halve ringen van 3mm dik gesneden, peper en zout
- Doe de ribben in een plastic zak, overgiet met de marinade-met-ui en laat een nachtje marineren (minstens 12h) in de koelkast, schud de zak enkele keren om.
- Neem de ribben uit de marinade, dep ze af en bak ze langs alle kanten bruin in 2 ETL olie.
- Snijdt ondertussen de rest van de uien zoals voorgaande, snipper de piment en laat dit alles in dezelfde pot bakken tot de ui lichtjes karamelliseert.
- Meng de mosterd met de marinade-met-ui en de laurier, voeg de bouillon toe, smaak verder af met vers gemalen zwarte peper en zout en giet die bereiding in de pot.
- Laat alles een uurtje licht sudderen onder deksel in een oven van 150°C en dien op met witte rijst of gefrituurde potato wedges
Ook lekker met aardappelpuree denk ik nu opeens.
P.S. zoete, dikke ui is essentiël met laagjes van minstens 3 à 5mm dikte, anders is de marinade te zuur
03-04-2019, 12:20 geschreven door WillyVC
|