Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    18-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190518 Lamskoteletjes met gebraiseerde navarin-groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De lamskoteletjes in Lidl waren zo mooi dat ik ze niet kon laten liggen. Ze deden mij denken aan hoe ik ze bereidde toen ik gedurende de week in Cergy-Pontoise (F) verbleef voor mijn werk in de periode 1985-1988. Ik huurde er een klein appartement (op kosten van de firma) en reed elk weekend over-en-weer naar huis in België.
    Laat werken en dan nog snel naar de supermarkt om mijn avondeten. Vermits ik maar weinig kookgerei had moest ik het stellen met een- of tweepansgerechten, maar dat was geen groot probleem.
    Als ik lamskoteletjes vond dan zorgde ik steevast voor een raap, een weinig princessenboontjes, een wortel en enkele sjalotjes om die in een pot met deksel te stoven in boter als bijgerecht bij de met rozemarijn in de pan gebakken koteletjes. Met een stuk (echt) Frans brood en een goed glas wijn was dit een ideale "vrijgezellenmaaltijd" alhoewel ik vrouw en kinderen daar wel miste.
    Eigenlijk de minst leuke tijd uit mijn carrière maar wel de meest lukratieve...
    Vandaag maakte ik de groentjes (meiraap, wortel, prinsessen, sjalot, verse look, laurier, verse tijm, verse salie, vetarm kippenbouillonblokje, verse boter, zwarte peper, zeezout, nootmuskaat) eerst even samen gebakken in de wok en daarna met een scheut water verder gebraiseerd onder deksel. Op het einde een klontje verse boter erbij en het vocht licht gebonden met aardappelmeel.
    De koteletjes gekruid met peper, nootmuskaat en rozemarijnpoeder en daarna rozé gebakken in boter met verse rozemarijntakjes.
    Het haalde veel herinneringen op, gelukkig vervagen de slechte en blijven de goede...

    18-05-2019, 13:53 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    17-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzonder recept: Padrón pepers met zeezout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Padrón pepers zijn een paprikavariant uit de gemeente Padrón in de provincie A Coruña, Galicië, in het noordwesten van Spanje. Dit zijn kleine vruchten van ~2-4cm lang, met een kleur variërend van groen over geelachtig groen tot rood. Meestal met een milde paprikasmaak maar soms is er een verrassend pikante tussen...
    Ik at ze voor het eerst vorig jaar als tapa in een Spaans restaurantje aan de Costa Blanca en vond dat heerlijk.
    Nu zijn ze te koop in de Lidl voor een schappelijke prijs en ik kon ze niet laten liggen om er een deel van in mijn wokje van vandaag te doen en de rest morgen als tapa op te dienen, hevig gebakken in een pan met olijfolie, gegarneerd met fleur de sel en vergezeld van een stukje stokbroodJe kan ze ook vullen of frituren.

    17-05-2019, 14:29 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190517 Wok met kip & Basmati rijst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik eet graag gerechten met veel groenten en weinig vlees zoals wok-, éénpansgerechten en stoofschotels. Vandaag koos ik voor een wok met stukjes kippenborst.
    De kippenborst werdt 5mm dik schuin gesneden en een uurtje gemarineerd in sesamolie, teriyakisaus en kipkruiden. Daarna gebakken in de wok in een weinig arachideolie en opzij gezet.
    Grove stukken rode ui, wortel, rode paprika, sluimererwten en Padròn paprika werden eerst geblancheerd in een bouillon en daarna verder gewokt in de pan van de kip.
    Tenslotte werd er fijngesneden verse gember en look bijgevoegd alsook een paar eetlepes zoute pinda's en tenslotte de gewokte kip.
    Een kleine pollepel van het pocheervocht van de groenten en een weinig soyasaus met aardappelmeel maakt het geheel af in enkele minuten. Verder op smaak gebracht met srirachasaus (gewoon peper & zout kan ook).
    Ondertussen pocheerde ik de Basmati rijst in de groentenbouillon (10'). Voor het opdienen bestrooide ik de wokschotel met een fijngesneden bosuitje.
    Ik leerde in Thailand dat de beste drank bij een Oosterse wok een gewone whisky met een blokje ijs is. Dat deed ik vandaag ook en kreeg daarvan nogmaals bevestiging...

    17-05-2019, 14:18 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    16-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190516 Fishsticks met puree en Gribichesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn echtgenote had een tiental dagen voordien geopperd dat het een eeuwigheid geleden was dat dit gerecht op ons menu stond dus...
    Het is haar ook vooral te doen om de Gribichesaus, een heerlijk kruidige (peterselie, dragon), mayonaise-achtige saus rijker gemaakt met hardgekookte eieren. Het recept blogde ik hier eerder op 20160711.
    Met de viskroketten van Kapitein Iglo en een puree met veel verse boter en een gesnipperd bosuitje was haar "goestingske" afdoende gestild.

    16-05-2019, 20:19 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    15-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Grand-Café Het District te Ekeren 20190515
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onlangs vonden we de cadeaubon terug voor hogergenoemd restaurant. We kregen die van vrienden bijna een jaar geleden en hij was nog amper geldig.
    We genoten er vandaag van het zonnetje op het terras en van de goede service. De kaart was een (té) klassieke brasseriekaart en dus namen we met ons 2: garnaalkroketten, een bordje serranoham, een steak tartaar, een Argentijnse zesrib, een sabayon en een grappa. Alles OK.
    Ik realiseer me dat ik te veel rood vlees eet maar ik ben helaas een echte carnivoor...
    Onze zoon hielp de zaak mee opstarten jaren geleden en leerde er de stiel van restaurantmanager; chef-kok en zaalverantwoordelijke had hij toen al onder de knie. In 2012 startte hij met die kennis zijn eigen zaak in Zwijndrecht (GCB Brasseur).

    15-05-2019, 16:34 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    14-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel Simmenthal filet pur met tomaten-paprikasaus 20190514
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er was nog filet pur over van gisteren en dus recupereerden we die vandaag in een nieuwe bereiding. Met een rode paprika, ui, verse look, cocktailtomaatjes en tomatenconcentraat maakte ik een tomaten-paprikasaus in mijn wokpan (met deksel). Daarbij wat gestoomde charlotte-aardappelen en de potten en pannen waren gekuist.
    Bij zo'n sausje is het belangrijk de groenten kort te wokken en het tomatenconcentraat wat mee te bakken. Goed afkruiden met laurier, basilicum en verse tijm en afsmaken met wat groentenbouillon (blokje), piment en zwarte peper van de molen. 

    14-05-2019, 13:23 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunch met goede vrienden bij ons thuis 20190513
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Afgelopen zondag, waren we weer eens op disco-uitstap met de kleinzoon. Deze keer naar het Belgisch kampioenschap in Leuven. Het ganse team van de dansschool MDDC deed het uitstekend met podiumplaatsen in alle disciplines. Na afloop werd er gedineerd bij Wok Dynasty in Heverlee, een uitstekende ervaring met buffetformule (als je een beetje het eten kent dat er aangeboden wordt) en een all-you-can-eat voor 28€ per persoon. Er is een teppanyaki bakplaat en een wok met showcooking en de buffetten worden doorlopend aangevuld. Een aanrader voor wie van de Aziatische keuken houdt maar alles is er voorradig tot oesters, steak, zeetong, pizza en frietjes toe...
    Voor goede vrienden hadden wij 's anderendaags, thuis, een bijzondere lunch voorbereid. Voor mij is dat puur amusement in de keuken en aan tafel. Meestal beginnen we met het apéritief op de middag om met het dessert te eindigen rond 16 à 17 uur zodat we uitgebreid kunnen bijbabbelen.
    Ik ben normaliter langer dan een week op voorhand bezig met de voorbereidingen: menuutje samenstellen in functie van de gasten, recepten uitschrijven (en wijzigen), boodschappenlijst maken enzovoorts. De dag zelf altijd wat gezonde stress maar iedereen was tevreden en we eindigden een gezellige dag om 22 uur (met nog enkele belegde sandwiches als afsluiter).
    Tijdens het aperitief presenteerde ik 3 hapjes: a) een glaasje met gemarineerde linzen en stukjes foiegras en gedroogde Serranoham, b) een slaatje trostomaatjes met Noordzeegarnaal en c) een mini Caesarslaatje op basis van witloof en een kippenugget met Caesardressing en Parmezaanse kaas.
    Daarna mijn versie van de Tom Yam Kung: een Thaise heldere bouillon met groentjes en scampi. De gebakken scampischalen, limoenzeste en -sap, vissaus, gember en rode piment geven extra smaak aan een kippenbouillon die wordt gezeefd en daarna kort opkookt met de verse groenten o.a. champignons en waarin de gepelde scampi's slechts een minuutje pocheren alvorens te worden opgediend met verse koriander en een fijngesneden bosuitje.
    Het hoofdgerecht was een gegrilde Simmenthal filet pur (Lidl) met een romige groene pepersaus op basis van een fine champagnesaus met Armagnac i.p.v. cognac, rösti (Delhaize) en gebakken asperges.
    Met de schillen van die laatste en peterselie in een weinig kippenbouillon wordt op voorhand een krachtige aspergebouillon getrokken in een 20-tal minuten. De asperges worden grof schuin gesneden en in wat verse boter aangebakken tot ze bruin beginnen te kleuren, dan is het tijd om ze te blussen met een weinig van de aspergebouillon en dat te laten inkoken. Dit wordt herhaald tot de asperges gaar zijn (~10 minuten). Op het laatst het vocht quasi volledig laten verdampen en dan koude boter toevoegen om het restje bouillon tot saus te binden en er de asperges mee te bedekken. Superlekker want de smaak van die groente wordt volledig opgehaald zodat die niet verloren gaat door de pepersaus en de steak.
    Als dessert een eenvoudige aardbeiensoep. De minst mooie aardbeidbeien in 2 snijden, bestrooien met suiker, even laten intrekken, pureren, door een zeef steken (pitjes er uit) en afsmaken met limoensap en flink wat zwarte peper. Simpel, fris en een ideale afsluiter.

    14-05-2019, 11:41 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!