Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    25-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190525 Bloemkool in kaassaus met chipolata worst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De echtgenote eet graag groenten in een bechamelsaus al of niet op smaak gebracht met geraspte kaas (Mornay). Vandaag bloemkool met Mornaysaus gemaakt. Chipolata worst accordeert daar goed mee en een paar gestoomde vastkokende Charlotte aardappels.
    Ik kook de kleine bloemkool bijtgaar af in water met zout, maak de saus met volle melk en een vetarm kippenbouillonblokje, peper en nootmuskaat, bind ze met witte rouxkorrels, laat ze goed doorkoken en lat er dan de geraspte kaas in smelten. Vandaag had ik Leerdammer schilfers maar dat is bijlange niet zo lekker als de Gruyère die ik meestal gebruik maar niet voorradig was in de winkel.
    Vandaag als apéro een glas Big Tom, het lekkerste tomatensap dat ik ken, perfect gekruid en lichtjes pikant. Het is Amerikaans en er wordt beweerd dat er zo'n 20-tal kruiden gebruikt worden bij de bereiding ervan. Verkrijgbaar in 25cl (~1,45€ per flesje in Colruyt, Delhaize, AH) of in flessen van 75cl (~3.6€ drankgigant Beveren).

    25-05-2019, 13:23 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunch met familie bij ons thuis 20190524
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was een zonnige dag en we konden buiten lunchen met ons familiebezoek. We maakten Scampi op Spaanse wijze, eendenborst op lage temperatuur met gebakken witloof en pepersaus en Eton mess als dessert. Bij de scampi een fruitige witte wijn uit Zuid-Afrika (La Capra Bouquet Fair 2016) en bij de eend een Spaanse klepper (Alaya Tierra 2015, een 100% Garnacha Tintorera). Onze gasten waren best tevreden.
    De ontdarmde scampi (Delhaize) worden gebakken in een vrij neutrale olijfolie. Bij het omkeren worden heel veel gepelde verse lookteentjes toegevoegd en als de scampi gaar zijn dan wat fleur de sel en gesnipperde platte peterselie erover en een kneep limoensap. Dat met een stuk zuurdesem stokbrood (Colruyt) om in het bakvocht te soppen en meer hoeft het niet te zijn...
    Bij de eendenborst had ik de velkant in vierkantjes ingesneden en die ingesmeerd met peper van de molen, nootmuskaat en een vleugje saliepoeder en dat een uurtje of 2 laten intrekken. Dan op die velkant gebakken in een droge hete pan gedurende 2 minuten en daarna gedurende een uur in de op 75°C voorverwarmde warme lucht oven gezet op een bakpapier met het vel naar boven. Nog even onder alu-folie voor ze te versnijden en ze waren perfect roze en mals.
    De Eton mess is een simplele combinatie van aardbeien, slagroom en meringue en klaar in een wip. Het recept ontstond aan de Eton universiteit toen de kok een dessert moest klaarmaken voor veel volk en moet wat rommelig (Engels=mess) ogen.
    Ik mengde wat verse aardbeien met een aardbeiencouils en gebruikte een goede slagroom uit een spuitbus (Debic). De meringue kocht ik in de supermarkt maar die van de bakker is doorgaans beter ook al omdat die bij het verkruimelen grotere stukken achterlaat.
    Eerst wat verkruimelde meringue in een diep bord, daarover de aardbeien uit de coulis, slagroom en je herhaalt dat nog eens. Bovenop zette ik een mooie grote aardbei. Een gemakkelijk dessert, fris en superlekker.
    Ik vergat weer foto's te maken van de gerechten maar toon het plaatsje waar we dit alles konden opsmikkelen. Om 19h30 scheen het zonnetje nog volop en genoot ik van een laatste glaasje rode wijn.

    25-05-2019, 11:45 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    23-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190523 Tomaat-Garnaal anders
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag scheen de zon en was het op de middag 23°C. Vandaar de zin in een koude schotel met Roma tomaatjes en Noordzeegarnaal een beetje anders geprezenteerd. Met het overschot van het pak voorgebakken "Belgische" frieten van eerder op de week, mayonaise, cocktailsaus en hardgekookt ei vormde dat onze dagschotel.

    23-05-2019, 14:56 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    22-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190522 Oosterse groenteschotel met pitavlees
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren was het pitavlees in de aanbieding bij Colruyt en met een paar restjes (rode paprika, sluimererwten, Padrón pepers, diepvrieserwtjes, stukje rode piment) en vers meegebrachte groenten (wortel, rode ui, verse look) kon ik daar vandaag onze dagschotel mee bereiden.
    Het pitavlees in de wok gekieperd (in een restje bakvet van ons ontbijtspek), als het gebruind was even opzij gezet, dan de groenten beetgaar gewokt in dezelfde pan en het vlees er terug bij samen met een Oosterse kruidenmengeling (currypoeder, extra komijn-, kardamom-, geraspte nootmuskaat, verse gember en zwarte peper van de molen) en nog een minuutje onder deksel.
    Onderwijl Uncle Ben's rijst gekookt in een kippenbouillon met kurkumapoeder en een laurierblad.
    Voor het opdienen nog een gesnipperd pijpajuintje en wat blaadjes verse koriander erdoor.
    De echtgenote vond het een tikje te pikant... ik kan alleen maar veronderstellen dat het reclame-pitavlees wellicht de oorzaak was want in de doos zat een kwartje varkensvlees dat geen sporen van marinade vertoonde. Misschien gebruikte de beenhouwerij in Beveren pimentpoeder i.p.v. paprikapoeder en probeerde ze zo hun product nog te redden... Mij stoorde het niet, integendeel.

    22-05-2019, 13:05 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    21-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190521 Hamburger-friet met zoete ui en tafelzuur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag was het een beetje hectisch want ik moest al om 7u45 in de garage zijn voor nieuwe banden op mijn auto, onze ijskast stond op een laag punt, de werkvrouw kwam gans de voormiddag helpen en seffens komt een vloerder voor een prijsopgave voor de heraanlag van ons buitenterras.
    In principe gingen we als lunch een vrijgezellenschotel eten in 't zonneken in Sint-Niklaas (10€!) maar het lot besliste er anders over.
    Ik bracht dan maar 2 mooie hamburgers mee van de Colruyt, in rode prijs en maakte die klaar met frietjes, spiegelei, tafelzuur (zoetzure augurk en Jalapeño pepers) en zoete ui.
    Voor mijn part een prima combinatie...

    21-05-2019, 13:49 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190520 Kaasschotel van Inge Schoonvliet in Beveren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Via de stamboomopzoekingen in contact gekomen met een zeer symphatieke familie van mijn echtgenote. We spreken om de paar maanden af met Betty & Jos uit Gent, meestal gaan we dan samen ergens lunchen. Deze keer in het restaurant van onze zoon in Zwijndrecht en we maakten er een gezellige middag van. 
    Jos wilde op tijd naar huis zodat de kaaschotel voor 4 die we reserveerden voor later op de avond best een andere bestemming moest krijgen om er optimaal van te kunnen genieten.
    Kaasspecialiste Inge Schoonvliet uit Beveren is ver in onze omtrek bekend om haar excellente producten waar zij veel moeite in steekt. Wij vragen altijd goed afsmakende kazen en het assorminent dat zij leverde was weer top en juist op zijn hoogtepunt.
    Dus dan maar naar mijn zus en schoonbroer gebeld of zij zouden meedoen en dat kwam dik in orde. Met (in der haast) gebakken zuurdesembrood en de meegeleverde bijgerechten was het een schot in de roos en hadden we samen met onze familie een heerlijke dag.

    21-05-2019, 13:38 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190519 BBQ in Sint-Kruis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We waren uitgenodigd op het schoolfeest van ons stiefkleinkind Luca en werden 's morgens al verwend bij de vriendin van onze jongste zoon met een lekker ontbijt. Daarna naar een geslaagd schoolfeest in St.Laureins met als afsluiter van de dag een snelle BBQ voor 7 personen en veel geluk met het weer.
    De zoon overtrof zichzelf met een gezellig avondmaal op een uurtje tijd want zijn dochter moet altijd stipt op tijd bij haar mama zijn en dat is dan nog 125km rijden o.a. via de expressweg en de Antwerpse ring. We voerden ons kleinkind graag naar huis en kwamen op tijd...
    Onze zoon is architect maar ook een goede hobby-kok. Dat is zijn ontspanning. De slaatjes waren heerlijk en alle vlees juist gebakken. Voor herhaling vatbaar.

    21-05-2019, 13:34 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!