Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    02-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij The Sailors Nieuwpoort 20190602
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eenvoudige bistro waar alle warme gerechten op een BBQ-grill bereid worden. Vorig jaar lekker geluncht dus vandaag weergekeerd: een dikke tegenvaller.
    Positief waren de vriendelijke bediening en de perfecte merguez maar het rundvlees was te sterk geprikt (vermalst) en niet op de gevraagde bakwijze bereid. De brochette, saignant gevraagd, was er het ergst aan toe, langs buiten zwart, meer dan 1 cm grijze zone en het binnenste quasi puree. De rumpsteak, zelfde bakwijze, ook geprikt doch minder erg en ook te lang gebakken.
    We hebben dat bij The Sailors vriendelijk uitgelegd en daar gaf men de leverancier (versmarkt DELVA Veurne) de schuld van het vermalsen en waren we de enige klanten die niet tevreden waren? Spijtig...

    02-06-2019, 15:34 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    01-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Estaminet de Peerdevisscher in Koksijde 20190601
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je moet weken op voorhand reserveren om er te kunnen genieten van 4 lekkere slibtongen (maat 7 in 1 kilo) met een klassieke sla, mayonaise en lekkere frieten @ 23,5€pp maar het is de moeite waard.
    Een estaminet vlak bij het visserijmuseum (Oostduinkerke) waar men lekkere hapjes en drankjes kan krijgen en ook klassiek maar lekker kan lunchen aan zeer democratische prijzen.
    Naast de slibtongen een eerlijke tomaat-garnaal, een uitstekende zure haring en prima gaarnaalkroketten die ook in een variant "garnaalballetjes" te krijgen zijn @6€ voor 8 stuks!
    Er is een mooi en zonnig buitenterras en de zaak is open van 10h 's morgens tot ten laatste 20u 's avonds.
    Een aanrader...

    01-06-2019, 19:07 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij La Siesta in Oostende 20190531
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bijna 2u30 onder weg geweest naar de Belgische kust zodat het reeds middag was wanneer we aankwamen. In de Kapelstraat in Oostende was het wreed druk, men verwacht immers 350.000 toeristen dit weekend. Dan maar direct gewandeld naar ons lievelingsplaatsje voor een apéro op een zonnige plaats.
    La Siesta, op het pleintje in de Witte Nonnenstraat waar, volgens hun eigen zeggen, 365 dagen op een jaar de zon straalt. Er zijn daar lekkere cocktails, tapas en gerechten uit zuiderse streken met een knipoog naar Zuid-Amerika, ook in de bediening. We hadden geluk vrij snel een plaatsje te kunnen bemachtigen op het terras want het is er altijd druk beklant. De gezelligheid, de honger en de goesting gebood ons, naast Cuba Libre voor de echtgenote en lekkere Chimay bleu voor mezelf ook onze lunch daar te nemen: gefrituurde scampi met huisbereide tartaarsaus (7,5€) en nacho's Vera Cruz (12€) die we broederlijk opsmikkelden.
    De nachos komen recht uit de oven en hebben een topping van chili con carne, mozarella, zure room, salsa, guacemole, cheddarsaus, rode ui en schijfjes Jalapeño peper. Beide gerechtjes nergens beter!

    01-06-2019, 06:57 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    30-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190530 Gebakken zalm met preistoemp en mosterdsabayon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Laatst zag ik mooie zalmmootjes op vel in de diepvries bij Lidl, 4 in 1 verpakking en elk ~125g. Ik ben geen fervente visliefhebber in tegenstelling tot mijn echtgenote maar een juist gebakken of gegrild stuk zalm of andere vaste vis (bvb. slibtongetjes, kabeljauw) met een lekker sausje kan ik best hebben.
    De preistoemp werd gemaakt met in boter en kippenbouillon gebraiseerd preiwit gemengd onder afgekookte en gepureerde aardappels en afgesmaakt met flink wat peper en een vleugje tijm.
    De zalm op vel gebakken in de pan in echte boter. De sabayon is een eigen receptje waarvan ik het "geheim" prijsgaf in mijn blog van 20080514. Vandaag afgewerkt met Colman's mosterd, een vleugje limoensap en een klont gezouten boter.

    30-05-2019, 14:19 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diner met zoon Peter en zijn familie bij ons thuis 20190529
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vanwege druk bezig vroeg zoon Peter of hij met zijn familie bij ons kon komen dineren. Gewone kost vroeg hij - hij runt immers een restaurant...
    Tomaten-groentensoep met balletjes om te starten, een varkensschoudergebraad met verse snijbonen en een gestoomde Laurette aardappel als dagschotel en Melseelse aardbeien als dessert moesten de klus klaren. Alle gasten waren tevreden en voldaan, ik ook .
    Het schoudergebraad (1.2kg) had ik op lage temperatuur (85°C) bereid gedurende 4 uur in onze warmeluchtoven nadat het vooraf was gekruid en rondom flink dichtgeschroeid. Dat was goed gelukt - zie foto.

    30-05-2019, 07:22 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    28-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190528 Gevulde paprika met gehakt & Leerdammer, aardappelpuree met pijpajuin en tijm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gevulde (rode) paprika is ook één van onze lievelingen. Met rijst of aardappelpuree altijd een succes. Vandaag eens een nieuw receptje uitgeprobeerd met rul gebakken gehakt met ui  als vulling i.p.v als een gehaktbal. De samenhang van het vlees werd bekomen door geraspte Leerdammerkaas (overschotje van deze week) en alles werd afgesmaakt met srirachasaus en opgepept met wat platte peterselie en komijnpoeder. De gevulde paprika's een uurtje in de (stoom)oven op 180° gezet.
    De aardappelpuree werd opgepept met fijngesneden pijpajuin, verse tijm, verse boter en een goede olijfolie (Zuid-Afrikaanse Morgenster) en gekruid met flink wat zwarte peper en nootmuskaat.
    Op de paprika's een klont boter gelegd om al doende een lekker (maar rijk) sausje bekomen.
    Een glaasje Zinfandel uit Puglia (I), de True Zin 2016 paste er voorbeeldig bij.
    In Italië wordt de naam Zinfandel weinig gebruikt. Zinfandel is de naam van een druif die vrijwel uitsluitend voorkomt in Californië en aldaar zijn naam leent aan diverse wijnen. Hij is wel verwant aan de Primitivo druif die zeer veel aangeplant wordt in Puglia (I) en er ook lekkere wijnen levert!
    Meer hierover staat hier.

    28-05-2019, 13:36 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    27-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190527 Prinsessenbonen met vers spek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik pleegde reeds een blogje over deze groente in April 2008. Princessenbonen komen regelmatig voor op ons menu zowel warm als koud. Dit jaar al enkele keren.
    Ze heden gebraiseerd in een in boter aangestoofde gesnipperde ui met een scheut kippenbouillon, een mespunt bonenkruidpoeder en vers gemalen zwarte peper. Daarbij enkele sneden vers spek goed afgekruid met peper, zout en nootmuskaat en zachtjes afgebakken in eigen vet.
    Ik besprenkelde de boontjes in mijn bord met wat azijn van "de blauwe hand", dat brengt evenwicht in de smakenbalans zuur, zout, bitter en zoet.

    27-05-2019, 12:58 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen in 't Zonneken te Sint-Niklaas 20190526
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hadden op verkiezingsdag voor de lunch gereserveerd in 't Zonneken, een restaurantje waar het eten doorgaans lekker is, de prijzen democratisch en de bediening ook in orde. Het aanbod is er "interessanter" dan op de meeste plaatsen.
    We kozen voor de weekendlunchpromotie (enkel za en zo) die al sinds lang een uitstekende gegrilde zesrib is met friet en pepersaus @ 17,5€. Die was helemaal naar verwachting: perfect gegrild, smaakvol en mals. Voor mijn eega met Béarnaise tegen een supplement van 2€.
    Met apéro, drank en dessert voor 35€pp uitstekend gelunched op het zonnige terras.

    27-05-2019, 06:58 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!