Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    09-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190609 Alliumsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Reeds over dit soepje geblogd in maart 2008. Het Allium plantengeslacht bevat zowel sierplanten als eetbare soorten met daarin de diverse uien- en look-. Vermits dit soepje sjalot, rode ui, witte ui en look bevat gaf ik het deze naam want uiensoep zou wat te simpel zijn voor deze lekkernij .
    De sjalot maakt het een tikkeltje zoeter dan wanneer alleen ui en aardappel gebruikt wordt en laurier, verse tijm en een vleugje komijnpoeder naast peper en rundsbouillon geeft het geheel zijn finale smaak. De echtgenote kon de soep op prijs stellen want ze at er 2 kommen van...
    Vandaag pasten we voor lunchen op restaurant want van het goede te veel.
    Het was prima fietsweer en we deden een kleine toer (20km) en aperitiefden op het terras van De Peerdevisscher in Oostduinkerke (foto) met naast ons nog andere BV's zoals Geert Bourgeois met echtgenote en vrienden en aan een andere tafel Free Souffriau met Miguel Wiels en kroost. Alleen vermeld om te tonen dat het daar aangenaam vertoeven is 
    .

    09-06-2019, 17:09 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    08-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant De Oesterput in Blankenberge 20190608
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze nacht was het storm op zee en deze morgen nog 6 Beaufort maar slechts een paar druppels regen meer. Geen fietsweer dus en bijgevolg tramden we naar Blankenberge en wandelden we tegen de middag naar restaurant De Oesterput gekend voor zijn zee-producten. De bisque van kreeft was heerlijk geconcentreerd met veel stukken vlees en de hangcultuurmosselen waren OK maar spijtig genoeg iets te lang gekookt en wat te weinig groenten naar mijn zin. Wel bereid met doorsmakende dunne soepselder en dikke ui én goed gepeperd, zoals het hoort.
    We zagen er veel rijkelijk gevulde zeevruchtenschotels opdienen met flessen Pommery champagne. Zo'n prachtige schotel kost 148€ voor 2 personen met de fles Champagne inbegrepen en bevat kreukels, wulken, garnalen, langoestines, oesters, Alaska snowkrab, messen, krabbepoten, kingkrabpoten, scampi, gamba's, sint-jacobsnoten, koningsgarnalen en een vers gekookte Canadese kreeft van 500g.
    Dat is wellicht voor onze volgende keer...

    08-06-2019, 17:09 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    07-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant Mama Thai in de Panne 20190607
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vooral het weer bepaalde dat wij naar De Panne tramden om aldaar de dijk en de Zeelaan af te wandelen en aan window-shopping te doen. Voor onze lunch had ik vooraf op Google en Tripadvisor wat rondgekeken en mijn honger naar VEEL groenten bepaalde dat we dan best Aziatisch zouden lunchen.
    Mama Thai, door verscheidene bronnen gemiddeld zeer goed beoordeeld, juist buiten het centrum van de Panne richting Veurne, leek ons een goede oplossing. Bus 56 met een halte niet ver van de Zeelaan had een halte op 100m van de deur van het restaurant, dus...
    Na een deugdoende St.Bernardus Abt op het terras van 't Zeiltje op de Markt van De Panne arriveerden we rond 12u45 per bus aan het restaurant waar we vriendellijk ontvangen werden. Genoeg klanten, maar niet druk.
    We bestelden lenterolletjes, dim sum, 
    varkensvlees met een glasnoedelbereiding (Phad Thai Moo), scampi met gewokte groenten in gembersaus (Phad King Khung) en kip zoetzuur bereid met groenten en ananas (Pad Priowan Kai). Daarbij werd Jasmijnrijst geserveerd.
    Prachtige sauzen, beetgare groenten, alles niet te pikant gekruid, kortom een lust voor het oog en ons palatum... Een aanrader!
    Het lichtgeel sausje bij de lenterolletjes was bijzonder en bleek te bestaan uit abrikoos, gember en honing. Ik zal zeker eens proberen dat thuis na te maken!
    P.S. terug aangekomen bij het bushokje van bus 56 richting de Panne was het inmiddels wreed slecht weer geworden en bleek dat er pas na 2u een bus zou zijn...
    Gelukkig stapte er juist 2 jonge dames in een auto vlakbij. Het bleek dat die onze richtng uitmoesten en we konden met hen liftend terug thuis geraken. Een leuke afsluiter van ons geslaagd esbattement!

    07-06-2019, 16:31 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    06-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant De Ark in Nieuwpoort 20190606
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fris en een briesje maar veel zon en witte wolken, dus fietstochtje... Rond 13h en bijna 3h onderweg geluncht op één van onze referentieplaatsen aan de IJzer. De Ark heeft een mooi terras en een vriendelijke bediening. 
    Eén portie "goujonettes" (gepaneerde visreepjes @7.9€ voor ons 2) en daarna 2 x lamsnavarin (dagschotel @ 13€p.p.) een typisch lente-stoofpotje. De raapjes (navets), waaraan het recept zijn naam dankt, heb ik niet tegengekomen maar het geheel was lekker klaargemaakt. De dagschotels zijn daar altijd prima.
    Op mijn kookvuur pruttelt momenteel een Bolognesesausje met héél veel verse groenten (look, ui, groene selder, platte peterselie, wortel) en tomatenstukjes uit blik (Mutti). Op restaurant krijg je m.i. altijd te weinig groenten en bijgevolg moet ik dat één van de volgende dagen wat compenseren met iets wat dan al klaar staat en op een kwartiertje een heerlijke maaltijd kan geven.

    06-06-2019, 16:32 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    05-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Madam Kroket in Oostende 20190605
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toevallig passeerden we de zaak van Madam Kroket in de Nieuwstraat in Oostende. Ik had erover gelezen en een vriend had het er met ons nog over gehad. In de "garage" ernaast was nog een tafeltje vrij en we beslisten al snel het "experiment" te wagen.
    We bestelden 2x vissoep, 2x garnaalkroketten, 2x Parmezaankroketten, 1x mosselkroket, 1x kreeftkroket en 1x Roquefortkroket.
    De vissoep was OK maar vroeg een tikkeltje meer kruiding naar onze smaak. De kroketten smaakten niet genoeg naar hun hoofdingrediënt (garnaal, kreeft, mossel, Parmezaan, Roquefort) wegens te rijk aan bloem en vetstof. Madam Kroket 's recept is wel zeer authentiek (ik zag haar een tijdje aan het werk in de keuken) maar zij gebruikt geen gelatine om de appareils te dikken hetgeen in de modernere (lichtere) kroket bereidingen wel het geval is. Het te veel roux (boter-bloem) neemt de smaak van de basisingrediënten te sterk weg.
    Mooi gepaneerd, goed gebakken en vriendelijk opgediend. 
    Wel sympathiek om eens mee te maken, maar niet wow...

    05-06-2019, 17:19 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    04-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Buffalo Grill Grande Synthe Dunkerque 20190604
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Enkele keren per jaar bezoeken we een hypermarkt van Auchan om er wat voorraad in te slaan die we moeilijk in België in eenzelfde kwaliteit vinden. Zo ook vandaag in de buurt van Duinkerke...
    We doen er de toer van het ganse magazijn en dat neemt zo'n 2 uur in beslag, een flinke wandeling dus. Bijgevolg is het middag eer we daar klaar mee zijn en een flink hongertje de kop opsteekt omdat we hebben staan watertanden bij de schiterrende kaastoog, ditto charcuterietoog, ditto vistoog, brood- en vleesafdeling enz...
    Enkele jaren geleden kwamen we voor de lunch terecht bij de Buffalo Grill op dezelfde site en vermits het daar prijs/kwaliteitsgewijs op alle vlakken in orde is lunchten we terug daar.
    Voor mij een côte de boeuf met gegrillde Zuiderse groenten en aardappel in de schil en voor de eega een rumsteak met Roquefortsaus: lekker!

    04-06-2019, 15:17 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    03-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant Marquize in Westende 20190603
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In principe gingen we vandaag in een Chinees restaurant eten omdat we weinig groenten aten in de voorbije dagen en gewokte groenten altijd lekker zijn... We vonden op het Internet een aanbevolen Chinees in Westende en tramden er naartoe. Vermits het pas half twaalf was toen we er reeds waren en intussen het zonnetje volop scheen aperitiefden we op een terrasje in de Portiekenlaan. Ons oog daar viel op restaurant Marquize en dat riep ineens veel herinneringen op. 
    We kenden dat restaurantje als restaurant Bristol in de periode 1979-1987 en kwamen er regelmatig met de ganse familile, waarvan inmiddels velen overleden zijn, pure nostalgie dus.
    Even opgezocht op het Internet of het open was en wat er zal op het menu stond en wegens de slechte lunch-ervaring van gisteren beslist daar te gaan lunchen met het kreeftenmenu i.p.v de geplande Chinees...
    Alles was heerlijk 3 hapjes vooraf waarvan de mousse van asperges subliem was, halve kreeft met Aziatische toetsen als voorgerecht, daarna bisque van kreeft, vervolgens een gebakkken halve kreeft met zomergroenten (asperges, jonge wortel, prei, zalf van aardappel) en een blanke botersaus om duimen en vingers af te likken (ingekookte sjalot, witte wijn, rode wijnazijn, gebonden met verse boter). Als dessert voor mij kaas en de eega profiteroles met chocolade en om af te sluiten nog versnaperingen bij een cappucino en voor mij een lekkere groene Chartreuse met één blokje ijs. De wijnen per glas waren ook uitstekend.
    Al bij al niet goedkoop maar wel alles waar voor het geld, het mooie kader en de uitstekende, vriendelijke bediening erin gerekend.
    P.S. We zagen er ook met hetzelfde enthousiasme en kwaiteit een uitstekende 2-gangenlunch voor 33€p.p. opdienen.

    03-06-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!