Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    16-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant 't Ponton in Nieuwpoort 20160616
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na een deugddoende wandeling langs de havengeul van de IJzer geluncht bij 't Ponton aan de rand van Nieuwpoort-stad richting Nieuwpoort-bad aan de vissershaven. Dat restaurant staat o.a. bekend voor zijn verse visbereidingen.
    Bij de apéro garnaalballetjes @ 9€ voor 10 stuks gekozen. In feite mini-garnaalkroketjes, even lekker, waardoor ik mij afvraag waarom de "normale" garnaalkroketten bijna hetzelfde kosten voor 1 kroket, een beetje buiten proportie denk ik dan... Gratis appetizer: een portie ongepelde, verse Noordzeegarnaal.
    Het kabeljauwhaasje met kruidenpuree, garnalen en hun jus voor mijn eega en mix van gebakken Noordzeevis en Zuiders pureetje voor mezelf waren beide lekker bereid. Mijn pureetje mocht iets meer afgekruid zijn met peper en zout en ik zou er buiten de zongedroogde tomaatjes en de bieslook nog een weinig verse rode ui onder gesnipperd hebben, alsook enkele blaadjes peterselie en dragon.
    Met mijn Orval-etje van bijna 2 jaar oud smaakte dit voor het overige weer heerlijk.

    16-06-2019, 18:12 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dineren bij tapasbar Vecino in Westende 20190615
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met 6 goede vrienden afgesproken om een toertje te fietsen in het hinterland van de as Nieuwpoort-Oostende. We hadden geluk met het weer!
    Voor 's avonds hadden we afgesproken om met ons achten te dineren in Vecino, een mooi ingerichte tapasbar, druk beklant maar met lekker eten en een vriendelijke en efficiënte bediening.
    We bestelden de formule "op stap met het keukenteam": de keuken tovert dan 8 verschillende gerechten en 1 dessert op tafel, allemaal geserveerd volgens hun sharing-concept d.w.z. de opgediende porties zijn minstens voor 2, dus 4 schotels en maximaal voor 8 personen dus 1 schotel om te verdelen. Die komen per gerecht op het gemakje op tafel, buik- en avondvullend en dat aan 45€ p.p. We aperitiefden om 17u30 en verlieten de zaak, wreed voldaan, na 22u.
    Een flinke aanrader, maar voldoende van te voren reserveren!
    Op de foto een proevertje voor de sfeer en brandade van kabeljauw met een vleugje gember in het horentje.

    16-06-2019, 07:39 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    14-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Bar Bernard in Watou 20190614
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag een zalig uitstapje gedaan met de cabrio tussen de velden van de Westhoek. Zo'n 110km cruisen in het vlakke landschap waar aardappelen, bieten en granen al goed opschieten.
    Halt gehouden voor de lunch aan de brouwerij Sint Bernardus in Watou waar ze de bezoekers nu kunnen verwelkomen in een prachtige omgeving: mooie winkel en prachtig dakrestaurant en -terras.
    Quasi al hun bieren zijn er van 't vat te proeven en er is een eenvoudige brasseriekaart met streekspecialiteiten en bierbereidingen. Alles met veel stijl waarvoor proficiat!
    Naast enkele bieren proefden we de plaatselijke droge worst, aten zalm met blanke botersaus en groentenstoemp, stoofvlees met sla en friet. Elk met een ander biertje uit het assortiment bereid.
    De Abt 12 van 't vat smaakt minder smeuig en sterk dan die van het flesje, volgens de maître door het gebrek aan nagisting, hetgeen wel het geval is met het flessenbier.
    Al bij al een leuke en smakelijke ervaring die zeker nog zal herhaald worden.

    14-06-2019, 18:22 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    13-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190613 Tomaat Antiboise met Hasselback aardappelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag moesten we thuis wachten op een Internetbestelling uit Groningen (NL). Alhoewel slecht weer werd aangekondigd zien we buiten alleen zon en wolken en is het droog.
    Het thuis zijn was een gelegenheid om de nu optimaal rijpe coeur de boeuf tomaten die we uit Frankrijk meebrachten te bereiden. Ik koos ervoor ze te presenteren met witte tonijn op olijfolie (Colruyt-Boni) geïnspireerd op de wijze van Antibes, daarbij jonge sla, gekookte prinsessenbonen, een hardgekookt eitje en een vinaigrette gemaakt van de tonijn-olie, ciderazijn en Colman's mosterd.
    Voor de vulling, van de van zaadjes uitgedane tomaten, gebruikte ik een (gekochte) pikante tonijnsalade die ik oppepte met (afgevallen) stukjes van de mooie stukken tonijn, gesnipperde rode ui, idem zure augurkjes, idem groene paprika, idem zwarte olijven.
    De Hasselback aardappeltjes smaakten er heerlijk bij: in schijfjes insnijden zoals op de foto, bedruipen met gesmolten boter of olijfolie, kruiden met tijm, peper en zout en gedurende 45' in een voorverwarmde oven van 200°C plaatsen (kan ook ongeschild). 

    13-06-2019, 14:11 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    12-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Taverne Koekoek te Oostende 20190612
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag geluncht in Oostende. Naar daar getramd in bar slecht weer, gelukkig met weinig wind zodat een regenscherm soelaas bood.
    Ik blogde reeds in november 2010 over die plaats en de formule en het ganse recept is nog steeds hetzelfde als in 1979 toen we er voor het eerst kwamen met onze jonge kroost en het 7 /7 24/24 open was. Nu nog 7/7 open maar 10/23, de jongere generatie nam het over...
    Toen 17€, vandaag 23€ . De kip aan 't spit, uit het vuistje en met boterhammen, is nog altijd even lekker. Het recept nog steeds geheim.
    Nu kan men de halve kip ook laten flamberen en er is appelmoes (HAK) te verkrijgen. Voor mij is alleen kip nog steeds OK, ik smikkel ook quasi al het uiterst krokante en goed gekruide vel op en aan de botjes kleeft niets meer. Ons leeg potje appelmoes vullen wij met overschot van het borstvlees want inmiddels eten wij met ons 2 geen hele kip meer op. Dat potje nemen we mee naar huis en met een paar eetlepels currymayonaise van D+L is die "zelfgemaakte" kipcurry 's avonds nog wreed lekker op een lichtjes geroosterde boterham!

    12-06-2019, 18:12 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    11-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Brasserie Excelsior in Veurne 20190611
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fris maar zon en geen buien, dus fietsweer... Toertje naar Veurne en terug ~30km. Geluncht rond de middag op de markt in Veurne. De Excelsior biedt er op de weekdagen dat ze open zijn een 3-gangen lunch aan 14€. We kennen dat daar al een paar jaar en het is prijs/kwaliteit meer dan OK. Bovendien, staat het hoofdgerecht je niet aan dan kan je een steak-friet in de plaats krijgen zonder supplement. Ze hebben daardoor goed te doen en het terras zit snel vol!
    Vandaag was het voorgerecht een hele haring (type opgelegde zure haring), gefileerd en met gemengd slaatje, half hardgekookt ei, een lekkere vinaigrette en een broodje. Het hoofdgerecht gebakken eendenborst met een romige portosaus en friet en als dessert een snee Zwitserse rol.
    Lekker gegeten en bijgevolg nog steeds voor herhaling vatbaar.
    P.S. Je kan je via hun website abonneren op de nieuwsbrief van hun dagschotels.
    P.P.S. Voor het overige ook een uitgebreide kaart o.a. snacks, broodjes, slaatjes, vis- en vleesgerechten

    11-06-2019, 18:10 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190610 Capellini Bolognese
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Bolognesesaus stond klaar, bijgevolg deze vandaag opgesmikkeld met een portie capellini en geraspte Parmezaanse kaas. Pas recent ontdekte ik dat het Bolognese geschreven wordt en niet Bolognaise met ai zoals veelvuldig voorkomt.
    De saus is afgeleid van ragù bolognese afkomstig uit Bologna, Italië en is in 1982 deponeerd door de accademia italiana della cucina (hier).
    In Bologna wordt ze meestal niet gegeten met spaghetti maar wel met platte linten of verwerkt in Lasagna, er zit ook pancetta (Italiaans spek) in, rode wijn, melk en soms ook room.
    Volgende keer probeer ik eens het authentieke recept uit zoals op de Internetfoto...

    11-06-2019, 09:50 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!