Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    21-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190721 Salade Niçoise & lamsstoofpot met rozemarijnpatatjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ons 2 kinderen nog eens samen bij ons thuis gekregen, dat gebeurt niet vaak en nu was dat ook eerder toeval...
    Omdat het qua eten niet helemaal kon gesynchroniseerd worden had ik voor de lunch een salade Niçoise gemaakt (foto) met zuurdesemstokbrood en voor het diner een lambout van >2kg versneden, aangebakken en met groenten (wortel, selder, sjalot) en kruiden (rozemarijn, laurier, tijm, salie) in een fonds met Westmalle dubbel in de oven klaargemaakt (2u, 135°C). Daarbij krieltjes van de Charlotte aardappel in de schil met een scheut olijfolie en rozemarijn in de oven afgebakken (45'). Als dessertje een trifle van braambessen (cake, bramen, bramenconfituur, crème Anglaise, slagroom).
    Het was weer een lekkere dag in alle betekenissen van dat woord en een mooie ook... niet alleen omdat het goed weer was!

    21-07-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    20-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Trattoria Kaai te Boom 20190720
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De kleinzoon had recent ook bij de trattoria gegeten en wou dat nog eens overdoen. Wij waren er 3 maanden geleden en toen was het prima. Ondertussen staat er een nieuwe veranda, een beetje ten koste van het open terras maar gelukkig voor ons want juist voor ons hoofdgerecht was er een plensbui en konden we daar naar vluchten...
    De minestrone was niet zo lekker als vorige keer en mijn disgenoten vonden hun gerechten ook wat minder maar mijn ""Tartare Tartuffata" (rundstartaar met truffel) was top geprepareerd en vergezeld van een lekker fris gemengd slaatje. Kan ik van harte aanbevelen!

    20-07-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    19-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190719 Ossobuco met capellini
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag de beste ossobuco die ik ooit heb gemaakt, dus een receptje om op te schrijven...
    250g in brunoise van elk: groene selder, wortel en sjalot + 5 teentjes verse look, gesnipperd + 1/2 verse rode piment + 3 gedroogde laurierbladen + een blikje tomatenstukjs met Italiaanse kruiden (Aldi) + een runderbouillonlokje + 1 dl kalfsfonds + verse kruiden uit de tuin: rozemarijn, salie, tijm + peper en selderijzout + een scheut suikersiroop.
    De schenkels in gekruide bloem gewenteld (zwarte peper, zout, nootmuskaat, 
    espelettepeper) en goed aangebakken in hete olijfolie.
    Een bedje van die gemengde groenten, look en verse kruiden in een gietijzeren kookpot gedaan, de laurierbladen er op en de helft van de tomatenstukjes. Daarop de aangebakken schenkels, terug groenten en tomatenstukjes. De kalfsbouillon erover, het 
    verkruimeld bouillonblokje  en de suikersiroop er bij. Een deel van de overgebleven bloem-met-kruiden er bovenop gestrooid voor de latere binding van het geheel. Even zachtjes laten aan de kook komen boven op het vuur en dan de hete pot onder deksel in een op 200°C voorverwarmde oven zetten. Na een kwartier de oventamperatuur laten zakken tot 145°C en dan nog 2u15 verder laten garen. Voor het opdienen even voorzichtig omscheppen zonder de schenkels te breken.
    Opgediend met beetgare capellini en vers geraspte Parmigiano Reggiano en een lekker glas Italiaanse "ripasso" van 2013.
    Onze diepe terrasborden zijn blauw gekleurd... 

    19-07-2019, 14:04 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    18-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190718 Nasi Goreng met kippenvleugels, kroepoek en tafelzuur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nasi Goreng is een gerecht dat sinds lang en regelmatig op onze tafel komt. Mijn recept blogde ik reeds in Januari 2009 en vandaag is het nog vrijwel hetzelfde. Nu had ik de groentjes (rode paprika, ui, wortel, prei, erwten, piment) even voorgekookt gedurende 2 minuten in kippenbouillon (die ik daarna in een witloof-courgette soepje gebruikte), de rijst beetgaar klaargemaakt en geparfumeerd met kurkuma en laurier en de kippenvleugeltjes gemarineerd met verse look, gebrande sesamolie, zoetzure chilisaus en sojasaus en afgebakken op 200°C (45') in een heteluchtoven.
    Enkele stroken (gedroogde) kroepoek gefrituurd (Sun-Wah supermarkt in Antwerpen) en alles opgediend met kleine zure augurken, ditto ajuintjes en voor mij nog wat Jalapeño peperschijfjes. Extra een gebakken spiegeleitje om het geheel aaneen te breien.
    Yes!

    18-07-2019, 13:59 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    17-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190717 Boterboontjes & puree met spekjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als ze er zijn dan moeten we ze minsten 1x klaarmaken: de boterboontjes. Zachter en minder "groen" van smaak. Voor de rest bereid ik ze identiek aan hun groene variant: gebraiseerd in eigen vocht met verse boter, gesnipperde ui, bonenkruidpoeder en kippenbouillon. Deze keer met een vleugje witte peperpoeder, kwestie van spikkeltjes te vermijden. Het stoofvocht lichtjes gebonden met een "timperke" (wat aardappelmeel opgelost in een scheut water) zodat elk boontje met wat saus bedekt is. Op het einde nog een sneetje verse boter erdoor roeren: beetgaar en sappig!
    Daarbij pureeaardappelen opgemaakt met uitgebakken, gezouten spekjes, fijngesneden pijpajuin, zwarte peper, zout, een scheut melk en nootmuskaat.
    De kleinzoon was bij ons te gast en vond het lekker dus missie geslaagd ;-)
    Noot: ik eet mijn portie boontjes meestal vermengd met een scheutje azijn erover, m.i. nog véél lekkerder!
    Extra noot: als er gele borden gebruikt zijn hebben we buiten op ons terras gegeten, eega's wet...

    17-07-2019, 14:26 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    16-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190716 Schnitzel met erwtjes en kruidenboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog maar eens schnitzel met fijne erwtjes en kruidenboter gemaakt. Niet de eerste keer dit jaar... Het is één van onze klassiekers en er was verse kruidenboter over van onze lunch van gisteren. Vastkokende aardappelen heb ik altijd in huis, de schnitzel zat gevacumeerd in onze diepvries,  ook erwtjes, dus in een half uurtje klaar als de poetsdame gedaan had.
    De erwtjes gebraiseerd in een scheut kippenbouillon, een vleugje bonenkruid, zwarte peper en suikersiroop, een gesnipperde dikke ui, verse boter en de saus lichtjes gebonden met aardappelmeel, "topgeregje" zou Sergio zeggen...

    16-07-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    15-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190715 Gamba's met kruidenboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geen zon gezien vandaag maar toch buiten geluncht met onze vrienden op ons terras. Op het laatste toch even onze eigen zon bijgezet.
    Apérohapjes met maatjesharing en gerookte forel, als voorgerecht grote gamba's (maat 4-6) met kruidenboter, daarna bloemkool York met friet en als afsluiter frambozentrifle. Daarbij een witte Zuid-Afrikaanse wijn van de chenin-druif (2011) en een rode Californische zinfandel (2010) van het uitstekende wijnhuis Beringer. Goed bijgepraat en samen een aangename dag gehad.

    15-07-2019, 19:18 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!