Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    28-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190728 Broccolistamppot met spieringkotelet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vanwege de kankerwerende werking zijn koolsoorten gezond, zeker de broccoli. Gisteren de steel ervan gebruikt in een "groen" soepje (ui, venkelknol, courgette, broccolistam, dragonblaadjes, lavasblaadjes, witte peper, groentenbouillon). Vandaag de rest.
    Een snuifje maagzout (=bakpoeder, =natriumbicarbonaat, = zuiveringszout) houdt de groente frisgroen. De puree met wat melk en gezouten boter, nootmuskaat en zwarte peper opgewerkt.
    Daarbij een snede van een spieringgebraad dat ik op lage temperatuur (4u, 80°C) in de oven klaarmaakte om in eerste instantie koud te eten even opgebakken in een pan. De puree was smeuig en het vlees sappig maar een extra vleessausje was welkom geweest. Even de bakpan afblussen met een scheutje kalfsfond was voldoende geweest, spijtig...

    28-07-2019, 13:13 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    27-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen met vrienden thuis bij ons 20190727
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Die vrienden verhuisden een paar jaar geleden naar Spanje en komen in de zomer enkele weken naar België op verlof. Gisteren kwamen ze op bezoek en bereidde ik een uitgebreide late lunch voor. Ik koos voor een paar Vlaamse klassiekers zoals filet d'Anvers, paling in 't groen en rijstpap op Antwerpse wijze.
    Voor vis rijd ik naar Mangnus juist over de Nederlandse grens, steeds vers en bij prijs. Ik bracht dan ook, naast de paling, wat amuses mee: ongepelde grijze garnalen, gekookte kreukels, ansjovisjes in het zuur met look en maatjes, alles topproducten.
    De rijstpap maakte ik met paprijst, volle melk, saffraan, vanillesuiker en een vleugje gezouten boter erdoor op het laatst. Dan juist voor het opdienen (kamertemperatuur) een flinke lepel donkere kandijsuiker erover.
    De filet d'Anvers (gerookte runderfilet van Colruyt) drapeerde ik op een spiegel van truffel-en olijfolie vermengd met balsamico-azijn, daarop geroosterde pijnboompitten, Parmezaanschilfers, druppeltjes groene olijfolie en een toefje ruccola.
    De paling werd grondig nagezien op rugvinnen en bloed, verdeeld in stukken, gebloemd in kruidige bloem en in verse boter licht aangebakken. Dan daar gesneden sjalot in meegestoofd en het geheel overgoten met een lichte kippenbouillon waarin munt, salie en veel platte peterselie werd gemixt. Alles stoven tot de paling gaar is (prikken) en de saus binden met wat aardappelmeel. Een nachtje in de ijskast en later opwarmen in de microgolf.
    We dronken Zuid-Afrikaanse wijnen geproefd en gekocht bij de Wingerdstok in Brasschaat: een Chenin bij de carpaccio en een Sauvignon Blanc bij de paling, alles top!

    27-07-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    26-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190726 Rode zalm uit blik met rauwe tomaat, zalmsaus, hardgekookt ei en gestoomde aardappetjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het familiereceptje van de tante Mia van mijn echtgenote Ria is reeds menigmaal bij warm weer bij ons op tafel gekomen. Zo ook vandaag, alhoewel met een lichte evolutie.
    Het receptje blogde ik reeds op dit blog in Juli 2009. Vandaag stoofde ik eerst wat rode en witte ui in verse boter als basis van de saus en werkte het geheel af met een gesnipperde bosui, maar volgens mijn eega had dit niet echt veel toegevoegde waarde. Dus KISS (keep it simple and stupid).
    Zoals reeds eerder geschreven: rode zalm is essentiëel wegens zijn vollere smaak. Ik gebruikte die van het merk Imperial.

    26-07-2019, 13:47 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    25-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190725 Kippenspiesjes met pastasalade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag weer 28°C binnen en 36° buiten... Dan maar een pastasalade gemaakt met spirelli's gekookt in kippenbouillon met een vleugje kokosmelk en currypoeder en veel verse groentjes en kruiden: gesnipperde rode ui, bosui, venkel, rode paprika, rode piment, courgette, platte peterselie en een restje koolsla van gisteren. Verder het geheel gepimpt met enkele lepels fritosaus (Heinz), currypoeder, zwarte peper en zout.
    De kippenspiesjes "Tandoori" had ik gisteren bij Lidl gekocht en nu even kort afgebakken in wat arachideolie. Mijn tripel van Westmalle als apéro heeft nog nooit zo lekker gesmaakt...
    Deze voormiddag ook al wat slaatjes als broodbeleg voor later gemaakt: een kip-curry en een beenhamsalade.
    Daarnaast ook nog 4,5 kilo confituur gestoofd van ~3kg damastpruimen die ik gisteren bij de buurman van zijn boom mocht plukken. Ik laat die jam eerst een paar weken/maanden rijpen voor we er van eten.

    25-07-2019, 14:09 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    24-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190724 Merguez met koolsla, gepofte aardappel en bieslookroom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met dit weer is een koolsla op zijn plaats. Met nog merguez in de diepvries (en kippenvleugels voor de echtgenote) was de beslissing snel genomen. Ik heb de gesnipperde kool en wortel even gewassen, er zout, azijn en suikersiroop onder gemengd. Na een half uurtje marineren geproefd over er voldoende garing was en het overtollige vocht afgegoten. Daarna snippers rode ui, een snuifje komijn, zwarte peper, zure room, dubbel zoveel mayonaise en nog extra op smaak gebracht met mierikswortel in room. Gelukkig was het binnen maar 28°C...

    24-07-2019, 20:40 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    23-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190723 Eendenborst LT met linzenstoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik kon de verleiding niet weerstaan om een "eendenborst met 3 pepers" te kopen in de Colruyt. Zo'n Barbarie-borst is juist groot genoeg voor ons beiden en eerst op de vel aangebakken in mijn Staub-ovaal-gietijzeren pannetje en dan anderhalf uurtje op lage temperatuur gebakken in een warmeluchtoven van 80°C komt dit super gaar en mals op tafel.
    Daarbij een stoemp met bruine linzen. De linzen aangestoofd in verse boter met ui, stukjes groene paprika, gerookt spek, bonenkruid, zwarte peper en rode piment, dan onder de apart gekookte en gestoempte aardappels gespateld met nog wat vers gesnipperde bosui, extra nootmuskaat en zwarte peper. Deze keer nam ik 1/3 zoete aardappel en 2/3 gewone zachtkokende. Alles juist naar mijn tand met een glaasje Primitivo.

    23-07-2019, 13:43 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    22-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190722 Mosselen met friet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Omdat we goede ervaringen hebben met de mosselautomaat in het Doornpark in Beveren (vishandel Praet) halen we nu steeds daar onze mosselen. Buiten het seizoen is die wel leeg. Wij kozen voor goudmerk @ 17.5€ voor 2 kilo en die waren écht OK. Goed gevulde schelpen en lekker van smaak. Ik stoof mosselgroenten en -kruiden aan in wat arachideolie (ui, selder, peterselie, look, laurier, veel zwarte peper, een weinig zelfgedroogde lavas), zet het vuur dan op zijn hoogst en kieper er de in zout water goed gewassen en gecontroleerde mosselen ineens bij. Na 4 minuten hevig koken even opschudden tot de groenten bovenaan liggen en dan van het vuur nemen. De voorgebakken frietjes zijn in quasi dezelfde tijd klaar. Het vocht zeef ik door een neteldoek, giet het voorzichtig af zodat de zware bestanddelen achterblijven (o.a. zand), ontvet het met keukenpapier als de mosselbouillon afgekoeld is en maak daar dan sauzen en/of soepen mee.

    22-07-2019, 13:15 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!