Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    04-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant The Rosegarden in Belsele 20190804
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Via Diningcity, een organisatie die de promotie van restaurants verzorgt, gereserveerd voor een 3-gangen lunch @ 24,95€ p.p. bij dit restaurant.
    De inrichting ervan is verzorgd en de ontvangst was hartelijk. We kregen een uiterst verzorgde lunch, eigenlijk 3 gangen van het maandmenu opgediend dat normaliter een keuzemenu is voor bijna 50€ p.p. Elk van deze gerechten was mooi gepresenteerd en lekker bereid.
    Apéro en wijnen waren niet duur en verzorgd. De wijn per glas was lekker maar de uitgebreide en verzorgde wijnkaart bevat geen wijnen beneden de 30€ voor een fles van 75cl.
    Op de foto's het voorgerecht: de gegrilde courgette met mousse van fetakaas, gremolata en groene kruiden en het hoofdgerecht: de kalfshaas met suikersla, gebrande tomaat en dragon. Als dessert een verse abrikoos met geroosterde amandelen en een sausje met ijzerkruid. Mijn wit wijntje bij het voorgerecht was een royaal geschonken Chardonnay uit de Gascogne en de rode bij het hoofdgerecht was een Portugese donkerrode wijn uit de Douro vallei. Daarvan was de fles al een tijdje open en de wijn niet vacuum bewaard en bijgevolg al een beetje verschraald, maar ik heb er begrip voor dat je niet voor elke klant een nieuwe fles kan open doen.
    Aanbevolen en voor herhaling vatbaar!

    04-08-2019, 17:06 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    03-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij zus en schoonbroer 20190803
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wij komen vrij dikwijls bij elkaar om bij te praten en samen te genieten van het Bourgondisch leven. Het zijn ook levengenieters die lekker eten en drinken weten te waarderen.
    We lunchten uitgebreid op de middag en sloten rond 20u30 de dag af met haar huisgemaakt stokbrood Martino waarvoor ze de rundstartaar zelf prima opmaakt.
    's Middags eerst hapjes, vervolgens een gekoeld courgettesoepje, ganzelever met granaatappel, Agnus steak met krieltjes en een wreed lekkere groentenmengeling met o.a. tomatenblokjes, prinsessen, wortel, selder, look, ui en rode paprika in een licht gebonden sausje met een vleugje suiker en basilicum. Zal ik onthouden ... 
    Afgesloten met een trifle met frambozen en chocoladegebak rond 17u.
    Daarbij een Italiaanse rode wijn in Amarone stijl maar dan wel uit Toscane. Een La Bestia Governo gemaakt van Merlot en Sangiovese druiven. De wijn La Bestia is gemaakt volgens een eeuwenoude Toscaanse methode: Governo All ’uso Toscano. Volgens deze wijntechniek wordt er voor een deel ingedroogde druiven gebruikt en er vindt er een tweede vergisting plaats. Deze zeldzame methode zorgt voor wijnen met een volle body, lange afdronk en vol aroma.

    03-08-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    02-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190802 Griekse pasta met Keftedes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er was nog een ruim overschot van de Griekse maaltijd van dinsdag l.l. en vermits ik weinig wegkieper experimenteer ik graag met een gepimt gerecht dat dikwijls nog beter is dan het origineel. Vandaag was het equivalent maar toch anders.
    Kritharaki is een Griekse pastasoort (samen met orzo en risini) gemaakt van harde tarwe. Apart is het feit dat hiervoor 
    dikwijls een antieke tarwesoort (‘Zeas’) gebruikt wordt en dat de deegwaren na het drogen de oven ingaan, wat de structuur van het zetmeel blijkbaar wijzigt. Het zijn net grote rijstorrels en ze geven na het koken een bijzonder aangename textuur in de mond.
    Voor mijn bereiding had ik ze 15' voorgekookt in gewoon water en dan met de saus van de vorige keftedes gemengd in een ovenschotel, er de vorige gehaktballen op gelegd, 
    erover feta verbrokkeld alsook geraspte Parmezaanse kaas en enkele straaltjes zachte olijfolie. Na een half uurtje in de oven was alles klaar en nadat er nog wat vers gehakte koriander met enkele blaadjes munt over gestrooid waren direct opgediend, vandaag zonder wijntje want eens één dagje geheelonthouder.

    02-08-2019, 13:54 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    01-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dineren bij Restaurant De Schalk in Willebroek 20190801
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren gedineerd met een koppel waarmee de vriendschap al duurt van tijdens onze schooltijd en bovendien door ons aan elkaar zijn gewaaid. Ze zijn dus quasi familie.
    We zochten samen meer dan een half uur naar een geschikt restaurantje en besloten uiteindelijk nog eens naar De Schalk te gaan in Willebroek.
    Het was nog aangenaam vertoeven op het terras en het eten was zeer lekker: voor mij vette maatjes als voorgerecht en een Simmenthaler ribeye als hoofdgerecht. Mijn eega koos de maatjes en op de vel gebakken kabeljauw. Mijn glas Dao was een heerlijke combinatie met het rund.

    01-08-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    31-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190731 Chili con carne anders
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder andere voor onze gezondheid proberen we toch regelmatig peulvruchten te eten. Ze bevatten weinig calorieën en veel eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Daarenboven zijn we minnaars van zuiderse keukens uit alle werelddelen.
    Vandaag een chili con carne met weinig vlees en veel groenten (rode bonen, tomaat, ui, paprika's, piment, groene selder en verse look) en kruiden (paprika, komijn, koriander en oregano). Daarbij een guacamole (avocado, limoensap, olijfolie, chilikruiden, verse koriander, peper en zout), een salsa (tomaten, paprika, rode ui, chilikruiden, paprikapoeder, olijfolie, wijnazijn, peper en zout), zure room, opgelegde Jalapeño pepers en mini-komkommers en opgediend met in de oven opgewarmde nachos. Daar een glas Torres Gran Coronas uit 2011 bij en het plaatje was compleet.

    31-07-2019, 14:10 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    30-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190730 Keftedes met Griekse salade & Hasselback aardappel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De ingrediënten in de ijskast wezen uit dat ik een Griekse maaltijd zou moeten koken. Dat is zéér goed gelukt o.a. dank zij de verse kruiden die ik eind Juni in een paar grote bloempotten in onze tuin heb gepland, waaronder verse oregano.
    De keftedes (gehaktballetjes) van runds-varkensgehakt werden opgemaakt met ei, broodkruim, pijpajuin, verse oregano, vers geperste look en bladpeterselie en verder gekruid met zwarte peper, paprikapoeder en rode paprikaconcentraat. De kruidige vleesballetjes eerst rondom aangebakken in olijfolie en dan verder gestoofd in een tomatensaus. Die werd bereid met ui gestoofd in enkele lepels bakolie van de keftedes, verse oregano, verse munt, kaneelpoeder, suikersiroop en een rundsbouillonblokje, tomatenblokjes en frito (Heinz) en finaal gekruid met zwarte peper en zout.
    Het slaatje bestond uit stukjes Romeinse sla, feta, bosui, rode paprika, zwarte olijven, kerstomaatjes, opgelegde mini-komkommers en werd afgewerkt met gedroogde oregano, tijmpoeder, rozemarijnpoeder, olijfolie, chardonnay-azijn, peper en fleur de sel.
    Voor herhaling vatbaar...

    30-07-2019, 15:05 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    29-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190729 Maiale Tonnato
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het mooie schoudergebraad dat ik eerder op lage temperatuur bereidde was nog niet op. Vandaag er de klassieker Vitello Tonnato mee klaargemaakt, maar met dat varkens- i.p.v. kalfsvlees. Dus eigenlijk Maiale Tonnato . Het was even lekker zo niet met nog een tikkeltje meer smaak dan het origineel...
    Voor de tonijnsaus gebruikte ik een blikje witte tonijn op olijfolie (Boni-Colruyt), mayonaise D+L op basis van olijfolie, kappertjes op azijn, enkele ansjovisreepjes, zwarte peper, zout, citroensap en espelettepeper. Alles gemixt en even laten bekomen en fusioneren in de ijskast. Daarbij nog wat bordversiering: appelkappers, ruccola, kerstomaatjes, geroosterde pijnboompitjes en zwarte olijven. Met een frietje erbij was dit een geslaagde combinatie.

    29-07-2019, 12:52 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!