Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    10-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diner bij Grand Café Brasserie Brasseur te Zwijndrecht 20191110
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    's Morgens een flinke wandeling in het zonnetje in Hof ter Saksen te Beveren. In de namiddag een prima degustatie van wereldwijnen bij "De Wingerdstok" in Brasschaat. Daarna met goede vrienden gaan dineren bij "Grand Café Brasserie Brasseur" te Zwijndrecht, bij zoon Peter. De varkenswangetjes waren heerlijk alsook de wildbereidingen en de flinke porties kabeljauw. Een gepaste afsluiter van een mooie dag.
    De laatste jaren koop ik vrijwel nog enkel wijnen gemaakt van één druivensoort (monocepage). Mijn lievelingen van rood zijn de Zuid-Afrikaanse pinotage, de Australische shiraz alsook de syrah-wijnen uit andere landen, de Italiaanse primitivo en zijn broertje de Amerikaanse zinfandel, en de Spaanse monastrell, de Argentijnse malbec. Bij de witte de Zuid-Afrikaanse chenin, een Elzasser riesling (pétrolé), een houtgerijpte chardonnay of een krakend frisse sauvignon blanc. Van de andere druivenrassen de goed geconcentreerde, snel drinkbare creaties.
    Door enkel monocepages te drinken kan ik de kwalitatieve eigenschappen goed vergelijken en de smaak ervan op voorhand beter inschatten.

    10-11-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    09-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzonder recept: soepje van groene linzen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Super receptje van Jeroen Meus met een lichte eigen variatie...
    Voor 4 personen: 1l kippenbouillon, 100g groene linzen, 40g wortel, 80g knolselder, 1 ui, 1 bussel waterkers, 1 teentje look, salie, verse rozemarijn, verse tijm, laurier, snuif currypoeder, snuif selderzout, snuf komijnpoeder, mespunt bicarbonaat, gerookt spek.
    Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of soepketel. Stoof de stukken ui en de look in de hete olie.
    Schil intussen de wortel en snij deze samen met de knolselder in grove stukken en doe de groenten in de stoofpot.
    Maak een bouquet garni van verse kruiden: tijm, laurier, rozemarijn en salie. Bind alle kruiden samen met keukentouw en doe de kruidentuil in de pot. Strooi de groene linzen in de pot. 
    Schenk de kippenbouillon bij de gestoofde groenten met linzen en laat de soep 40 minuten pruttelen op een matig vuur.
    Snij de waterkers met de steeltjes in grove stukken. Doe de stukken waterkers in een scheut kokend water. Na 6 minuten is de groente al voldoende gaar. Schep de waterkers in een beker en gebruik een staafmixer om ze glad en groen te mixen. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe.
    Proef en kruid het gerecht naar smaak. Deze drie kruiden passen perfect in deze soep: een snuif currypoeder, een voorzichtig snuifje komijnpoeder en wat selderijzout. Voeg ook wat peper van de molen toe.
    Roer de cressonmix door de soep. Roer eventueel zure room even los en schep in elke portie soep een eetlepel. Doe er tenslotte enkele lapjes krokant gebakken spek in.

    09-11-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    08-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant De Peerdestal te Antwerpen 20191108
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het weer was te mooi om thuis te blijven en het glas van mijn smartphone was gebarsten, bijgevolg redenen genoeg om naar de stad te gaan. Bij ons is dat Antwerpen. Bij Media Markt herstellen ze dat direct d.w.z. om 11u afgegeven en om 15u klaar en zonder afspraak in tegenstelling met wat op hun website staat...
    Dus in afwachting verder de stad in en na twaalven zoeken naar een goed restaurant. Deze keer viel ons oog op De Peerdestal. De bediening was er uiterst knap (in alle betekenissen van dat woord), de kaart uitgebreid en voorzien van wildgerechten, paardenvlees en gerijpt rundsvlees. Ik koos de bisque-soep en de gerijpte Holsteiner tussenrib, mijn partner (sinds 51 jaar) de gebakken ganzenlever en een hazenfilet. Voor haar de tiramisu als dessert en voor mij een cognac van een "kleine boer".
    Alles was perfect klaargemaakt, klassiek, maar dat kan ons nog steeds ten zeerste bekoren. Je verwacht ook niet anders van een restaurant dat al jaren zijn sporen verdient.
    Voor mijn prachtig stuk, perfect gebakken Holsteiner, vroeg en kreeg ik een "scherp office mes zonder kartels". Dat sneed als boter door het rijpe, smaakvolle, donkere vlees waarvan het vet deed denken aan het lekkere merg uit een kalfsbeen. Zalig gegeten en een aanrader!
     

    08-11-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    07-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191107 Cassoulet met ribben, spek en varkensschouder
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de 4de keer dit jaar ons eigen receptje van cassoulet gemaakt, eigenlijk speciaal voor de zoon, maar die was helaas verhinderd om te komen. Normaliter is dit een langdurig proces in de oven waar men meermaals de aan de oppervlakte gevormde korst moet breken maar ik heb er een vereenvoudigde versie van die ons even goed bevalt.
    Het receptje van deze "cassoulet maison" blogde ik reeds in december 2008 en er is sindsdien niet veel aan gewijzigd. Een glas Zinfandel paste daar uitstekend bij.

    07-11-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    06-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191106 Eendenborst LT met rode kool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag dineerden we i.p.v. te lunchen met een Barbarie eendenborst op 65°C in de oven klaargemaakt en rode kool met het recept van mijn moeder (appel, ui, bruine suiker, "timperke" met azijn, laurier, tijm, nootmuskaat, puntje kruidnagel en veel versgemalen zwarte peper).
    Daar bij gestoomde belle-de-Fontenay aardappeltjes en 't was weeral in orde.

    06-11-2019, 18:55 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    05-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant Kasteel Diependael in Elewijt 20191105
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn zus en schoonbroer trakteerden ons voor haar verjaardag. Het domein Diependaele is verzorgd en het interieur van het restaurant gezellig ingericht. De bediening heel professioneel en het eten lekker.
    Veel kleine porties op de borden afkomstig van een uitgebreide mise en place, leuke en originele combinaties met seizoensproducten. De correcte Portugese wijnen die het menu vergezelden waren voor een wijnliefhebber iets te simpel. We genoten van het gezelschap en de rust.

    05-11-2019, 20:38 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    04-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191104 Snijbonenstoemp met varkensspiering
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag deze lekkere stoemp nog eens klaargemaakt met snijbonen uit Marokko, ui uit Nederland en aardappelen uit Frankrijk. De spieringkotelet was Belgisch. Ik had het vlees even kort aangebakken, gekruid en dan in een oven van 70°C gezet gedurende iets meer dan een uurtje. Dat gaf een goed resultaat.

    04-11-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!