Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    17-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Brasserie Hof ter Doest in Lissewege 20191117
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de kleinzoon was de discocompetitie in Dudzele afgelopen rond 13u30 bijgevolg konden we in de buurt gaan lunchen. We kozen "Hof ter Doest" op minder dan 5 km afstand. We waren er al eerder te gast en het eten was er toen en nu ook lekker. Het rundsvlees wordt op een open grill bereid en dat geeft toch dat iets meer. Als voorgerecht nam ik garnaalkroketten, die zijn er bijzonder lekker (zie foto). De kleinzoon at als hoofdgerecht gebakken tong (de vis), mijn eega roggevleugel met zwarte boter en ikzelf een pepersteak. De bediening was vriendelijk en gedienstig. Een aanrader voor wie van de klassieke brasseriekeuken houdt.

    17-11-2019, 18:11 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    16-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191116 Spruitjes in bechamelsaus en varkensribstuk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We kopen meestal spruiten als het kleine zijn en als er wat grondvorst geweest is, dat maakt ze lekkerder. Zodra het koud wordt maken ze sneller glucose aan. Glucose verlaagt het vriespunt van water waardoor ze minder last van de vorst hebben. Ze gaan daardoor wat zoeter smaken.
    De klassieke bechamel verrijk ik met een vetarm blokje groentenbouillon en ruim nootmuskaat.

    16-11-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    15-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Brasserie De Lindekes in Wilrijk 20191115
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit was de vierde keer dit jaar dat we daar gingen lunchen. Deze keer op weg naar Van den Borre in Wilrijk om (na lang aandringen mijnentwege) een smartphone te kopen voor mijn echtgenote. Tijdens het aperitief (een Westmalle tripel) ontdekte ik gelukkig dat de reeds gekozen telefoon (Samsung A50) een stuk goedkoper was bij Telenet, als je daar klant bent. Dus na het eten terug naar Beveren waar we goed bediend werden bij Music Lover.
    "De Lindekens" was goed beklant en het was weer dik in orde, voor mij de bisque met Armagnac als voorgerecht. De helft van de borrel hield ik als poussecafé. Voor de eega mergpijpen uit de oven. Mooie exemplaren maar niet echt top van smaak. Daarna voor haar de perfect gebakken zeetong 2/1 met een extra portie Hollandaisesaus en voor mij een Hereford steak met gebakken champignons. Het voorgestelde glaasje Rioja was OK maar niet WAW. Al bij al er nogmaals lekker gegeten en goed bediend geweest.

    15-11-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    14-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191114 Hutsepot "maison" met Colman's mosterd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren eens van de reclames in de Albert Heijn gebruik gemaakt. Veel winterkost meegebracht: verse zuurkool, boerenkool, spruiten, rookworst. Vandaag met en deel van de spruitjes en een deel van de boerenkool, samen met wortel, ui, aardappel, look en knolselder een hutsepot gemaakt die kort gaar gekookt worden in een rundsbouillon. De lang gestoofde variant lust mijn eega niet graag, bijgevolg werd het een "maison" op eigen & zinnige wijze bereid.
    Daarin van kalfsburger (AH) gemaakte vleesballen gepocheerd en met een vleugje Colman's mosterd. Opgesmikkeld met een Duvel...
    Het restje dat overbleef staat nu te pruttelen als "potage cultivateur". Met de pureestamper bewerkt, rest van de boerenkool, bouillon en enkele sjalotten erbij en het geheel grof gemixed. De rest van de gehaktballen in stukjes gesneden als garnituur.

    14-11-2019, 13:28 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    13-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191113 Pasta met petoncles, spinazie & diverse kaassoorten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De zoon had de rest van een pastabereiding met petoncles (kleine sint-jacobsvrucht = Aequipecten opercularis) , spinazie en kaas (o.a. mascarpone) in onze ijskast achter gelaten.
    Omdat we vandaag niet veel tijd hadden besloot ik voor onze lunch dat overschotje te pimpen met melk, extra gemalen Gruyère kaas, vers gemalen zwarte peper, nootmuskaat en snippers van hardgekookte eieren. Het geheel gegratineerd onder de grill met gratinkaas. Met een slok shiraz een aangename maaltijd.

    13-11-2019, 13:24 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    12-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191112 Schnitzel met erwtjes en kruidenboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Normaal maak ik de kruidenboter zelf met verse kruiden uit de tuin maar deze keer had ik ze kant-en-klaar bij LIDL gekocht en ze was prima van kwaliteit.
    De schnitzel bak ik krokant in een bakpan met ongeveer 1 cm zonnebloemolie. Daarbij apart gestoofde (diepvries)erwtjes (Delhaize) en gestoomde Belle-de-Fontenay aardappels. De erwtjes worden eerst gespoeld onder warm water en op een bedje van gesnipperde ui en een flinke klont boter gekieperd. Daarbij vers gemalen zwarte peper en een verkruimeld vetarm kippenbouillonbokje.
    De vlam wordt er onder gezet en als alles sist dan een scheut warm water toegevoegd. Een kwartiertje stoven, nazien op zout en peper en binden met een weinig aardappelmeel opgelost in weinig koud water zodat elk erwtje bedekt is met een beetje stoofvocht.

    12-11-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    11-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij 't Braemhof te Gent 20191111
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hadden afgesproken met "verre" familie om de familiegeschiedenis te bespreken. Jos & Betty zijn een wreed sympathiek koppel en Jos (84) besteedde al heel wat tijd aan opzoekwerk en illustreerde dat verder met foto's, doodsprentjes, geboortekaartjes, overgeleverde anekdotes, officiële documenten en andere publicaties. Een monikkenwerk maar prachtig gedaan en een uniek dossier voor het nageslacht. Zijn voorouders (en die van mijn echtgenote) zijn afkomstig uit Rotselaar, waren tot midden 19de eeuw eigenaars-uitbaters van de watermolen aldaar en bekleedden diverse belangrijke posten in die gemeente.
    Meestal gaan we dan na de besprekingen samen lunchen, om beurten in onze buurt en in hun buurt. Gisteren was dat bij hen in 't Braemhof. De kaart is daar traditioneel en het eten was er lekker. Het interieur is er aangenaam door de "kasteelachtige" inrichting maar de bediening door het vast personeel kon discreter. Ik nam de slibtongen en met een Westmalle tripel erbij was dat juist gepast. Dat bier accordeert immers zeer goed met gebakken tong (en ook paling). 't Moet altijd geen wijntje zijn...

    11-11-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!