Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    01-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191201 Gebraiseerde prinsessen met Ardeense secreto
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Ardeense secreto (zie eerder blog) kan toch niet tippen aan die van de Spaanse Iberico varkens. Minder smaak en taaier ondanks het uitzicht. De Marrokaanse prinsessen (AH 400g voor 1,39€) daarentegen waren top. Ik merkte het al bij het versnijden: een prachtige, sterke, typische, groene smaak. Gebraiseerd in verse boter met ui, kippenbouillon, bonenkruid en zwarte peper en de jus op het einde lichtjes gebonden met aardappelmeel leverde de beste prinsessenbereiding van dit jaar op.
    Al bij al een leuke maaltijd waarbij we de gestoomde Jazz aardappeltjes prakten in de heerlijke vlees- en groentenjus...

    01-12-2019, 13:02 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    30-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191130 Stoofschotel van wintergroenten, licht gerookt varkenshammetje, Morteau- en Poolse worst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met vleesoverschot en verse wintergroenten de ovenschotel uit ons Ngepi-kamp avontuur in Afrika nog eens klaargemaakt (zie eerder blog). Dit keer met spruiten, ui, prei, wortel-, zachtkokende aardappel- en knolselderblokjes gaargekookt in een groentenbouillon met witte peper-, tijm- en rozemarijnpoeder en een blaadje laurier. Die heerlijke bouillon dan gezeefd en met room ingekookt, op smaak gebracht met dezelfde kruiden en gebonden met blanke rouxkorrels en wat geraspte Gruyèrekaas. In een gratinschotel de groenten geplaatst samen met grove stukken Morteau- en Poolse worst en hammetje en de saus erover gegoten, bestrooid met kaassnippers en in een oven van 180°C gegratineerd tot er een licht korstje op zat. Opgediend in diepe borden met een stukje brood om de lekkere saus tot op de bodem op te kunnen smikkelen.
    De saucisse de Morteau is een rookworst uit Morteau in de Franche-Comté in Frankrijk en wordt nu geproduceerd van varkens uit de Haut-Doubs en Bas-Doubs.
    De samenstelling van de saucisse de Morteau Label Rouge is als volgt: ten minste 50% van de luxere spieren (schouder, lendestuk, ham), 20% van de normale spieren (borst, etc), 30% van alle resterende onderdelen (mager of vet), behalve de keel.

    30-11-2019, 15:50 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    29-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen in Domein Park West 20191129
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag voerden we een vriendin naar de luchthaven in Deurne en babbelden wat bij tijdens een gezellige en lekkere lunch in Park West. De bediening is er heel attent. De voorgerechten: vissoep, Sint-Jacobsschelpen, flan van foie gras. De hoofdgerechten: kabeljauw (niet op foto's) en Australische zesrib met groene groenten. Alles warm, juist bereid, goed gecombineerd en mooi gepresenteerd. Een boterachtige, mondvullende Amerikaanse chardonnay en een krachtige Gigondas, gekozen uit de diverse wijnen per glas, maakten het af. Prijs/kwaliteitsgewijs €€€ in orde, bijgevolg een aanbevolen adres.

    29-11-2019, 16:55 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    28-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191128 Quiche met prei, spek en jonge sla
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De quiche van gisteren terug in een oven van 200°C gestoken gedurende een tiental minuten om hem te regeneren. Bij de sla een klassieke vinaigrette gemaakt met een gesnipperd pijpajuintje, arachideolie, gewone azijn, een scheutje water, enkele druppels suikersiroop en D+L gewone mosterd. Daarbij het restje malbec-wijn van gisteren.

    Quiche:
    Bladerdeeg, 3 preiwitten, 300g spek, 5 eieren, 4dl room, 150g Gruyèrekaas, nootmuskaat, peper, zout.
    Leg het vel bladerdeeg in de taartvorm. Snijd het overtollige deeg aan de randen weg en prik met een vork op enkele plaatsen in het deeg. Snijd de prei in kleine ringen en stoof in boter. Kruid met peper en zout. Bak de spekblokjes in een droge pan pan en laat ze op huishoudpapier uitlekken.
    Klop de eieren los, voeg de room toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
    Schik de prei en het spek op het deeg. Verdeel de kaas erover en giet het eimengsel in de taartvorm.
    Bak de quiche zo’n 30 à 40 minuten in een oven op 200°C. Het eimengsel moet mooi gestold zijn, maar mag niet te sterk uitdrogen. Af en toe eens checken met een prikker is dus de boodschap.
    Opdienen met een frisse salade.

     

    28-11-2019, 13:06 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen met familie thuis 20191127
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lunch gemaakt ter gelegenheid van de verjaardag van mijn eega. Als apérohapjes een zelfgemaakte tapenade van zongedroogde tomaatjes met dippers, gefrituurde gevlinderde scampi met groene mayonaise en een mini-Caesarslaatje met een kippenugget op een blaadje witloof, korstjes, Parmezaanschilfer, pijnboompitjes en échte Caesardressing.
    Daarna als voorgerechtje in de pan gebakken stukken kalfszwezerik, shiitkake paddenstoelen en Sint-Jacobsnootjes opgediend met een fine champagnesaus.
    Het hoofdgerecht was in room gebraiseerde savooikool met mini-varkenshammetje en diverse worsten plus mosterdsaus en als dessert een "tarte Tatin" met cox-appeltjes geflambeerd met een scheut Calvados. Bij dit alles een lekker witte Chenin uit Zuid-Afrika en een donkerrode Malbec uit Argentinië. Bij de taart én als digestief een Chateau du Breuil Calvados.

    Voor het avondmaal hadden wij een eigenzinnige quiche met prei en spekjes en een slaatje met jonge slascheuten voorzien maar zo ver zijn we niet meer geraakt... Tevreden en voldaan de llunch? afgesloten rond 19u30.

    28-11-2019, 12:57 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    26-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191126 Lamsboutsneden met flageolets & gestoomde Jazz-aardappel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was van April geleden dat we dit nog aten. In principe gingen we hamrolletjes met witloof en pureeaardappels klaarmaken maar dan zou het een (te) late lunch worden. We gingen deze morgen shoppen bij METRO Antwerpen want morgen komt er bezoek en we zochten enkele bijzondere ingrediënten. Ook was mijn voorraad geklaarde boter op (DEBIC). Deze namiddag zal ik al een en ander voorbereiden voor de lunch van morgen: voor de hapjes vooraf een "dipper" van zongedroogde tomaten en ook Gribichesaus. Daarnaast de fonds voor het voorgerecht en de saus van de hoofdschotel. De rest is voor morgen, aan de slag voor 8u...
    Het lamsvlees werd eerst gekruid met nootmuskaat, zwarte peper, espelettepeper en rozemarijnpoeder en aangebakken in geklaarde boter, daarna een 10-tal minuten in een warme oven. De flageolets (blik) werden aangestoofd met gesnipperde ui en geparfumeerd met poeder van bonenkruid, zwarte peper en een weinig verkruimelde kippenbouillon. Klassiek maar lekker.

    26-11-2019, 13:59 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    25-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191125 Parelhoen met Noilly Prat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Parelhoen was in reklame bij de Lidl en dit is er eigenlijk het seizoen ervoor alhoewel hij heel het jaar verkrijgbaar is. Hij is niet echt de lieveling van mijn echtgenote (te droog) dus zocht ik een recept waarbij hij sappig zou blijven. Op zijn geheel aangebakken in een pan, gekruid met peper en nootmuskaat en opgevuld met 2 halve mandarijnen, enkele teentjes look, 2 sjalothelften en blaadjes laurier. Dan op een bedje van geschilde wortel, sjalot en aardappel geplaatst in een ovenpot met deksel en in een voorverwarmde oven gezet gedurende een dik uur.
    Elke 20 minuten overgoten met braadvocht en de laatste keer 30cl Noilly Prat erbij.
    De groenten waren niet geheel gaar dus de volgende keer moet ik die in kleinere stukke snijden. De smaak was OK en het vlees sappig.

    25-11-2019, 17:20 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!