Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    08-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Grand-Café Het District te Ekeren 20191208
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag moesten we onze, bij de "De Wingerdstok" in Brasschaat, bestelde wijn ophalen en vermits we nog een cadeaubon hadden voor Het District in Ekeren bestelden we daar onze lunch vooraleer om de wijn te gaan. Op de middag zaten er nog heel wat "luxe-ontbijt" mensen in het Grand-Café maar we konden uit het gewoel zitten en werden vriendelijk onthaald. Mijn vrouwtje nam de wildpâté en de herten tournedos en ik de pata negra en de holsteiner entrecote. Alles dik in orde. De Italiaanse ripasso smaakte er heerlijk bij.

    08-12-2019, 17:09 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    07-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191207 Kippenbout uit de oven met kropsla & friet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ons jongste generatie was bij ons te gast en kozen voor deze échte klassieker. De kropsla werd vergezeld van een vinaigrette: 3/4 arachideolie, 1/4 blauwe hand azijn, 1 klp D+L mosterd, een uiterst fijngesneden sjalotje, een scheut water, enkele druppels rietsuikersiroop, witte peperpoeder en zeezout. Voorgebakken verse friet van Delhaize 4 minuten afgebakken op 185°C in frituurolie en kippenbouten met rugstuk, meeste vet verwijderd en een paar uur gemarineerd in kippenkruiden van Verstegen en een eetlepel sesamolie. Daarna 45' in een hetelucht oven op 200°C. Alleman content...

    07-12-2019, 15:23 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    06-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotels 20191206 Toast met shiitake & Thais-Belgische Tom Yam X
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er bleef nog een flinke portie verse, rauwe shiitake over van eerdere bereidingen en ik wou die persé verwerken voor ik ze zou moeten wegkieperen. Ik opteerde voor een Thais geïnspireerd soepje maar de eega wou liever een toast-champignon. Dan maar 2 gerechten bereid...
    Voor de toast gebruikte ik 2 gewone sneetjes meergranenbrood licht getoast, bestreken met boter en op elkaar gelegd. Ik bakte een flinke portie ontsteelde shiitake in een pan met geklaarde boter, nadat ik er wat gezouten spek in aangebakken had, draaide de paddenstoelen om en voegde er dan vers gemalen zwarte peper, een gesnipperd sjalotje en een geperst teentje look aan toe. Als die laatste glazig waren schikte ik alles op een toast en versierde deze met vers gesnipperde pijpajuin. De eega was tevreden maar vond de paddenstoelen ietwat sponzig. Kastanje- of weidechampgnongs blijven wel krokanter bij eenzelfde bereidingswijze.
    Het Thais-Belgisch soepje was een echt godsgeschenk, zo lekker... Thais voor de formule en Belgisch voor de ingrediënten.
    De basisbouillon werd bereid met een halve liter kippenbouillon van een vetarm blokje, een eetlepel vissaus, 2cm verse gember in dunne plakjes gesneden, de rasp van een halve limoen, een eetlepel limoensap, een scheut suikersiroop en de steeltjes van een busseltje koriander. Na een half uurtje werd deze bouillon gezeefd.
    Voor de groenten dunne schijfjes van: ui, sjalot, raap, wortel, spruit, rode paprika, verse look en verse rode piment.
    Voor de balletjes: gehakt kalf-varken, scampi, sjalot, look, ui, rode piment, gember, peper, zout. Dat alles samen gecutterd en even laten trekken in de koelkast om er daarna balletjes van te rollen en die te pocheren in de gezeefde bouillon terwijl de groenten er ook in gaarden. Dit subliem maaltijdsoepje opgediend met vers gesnipperde koriander en pijpajuin. Zalig eten om niet te vergeten...


    06-12-2019, 14:01 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    05-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diner bij restaurant La Route in Puurs (Ruisbroek) 20191205
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met 5 gaan dineren in het recent geopende restaurant op de Ooievaarsweg. De blindegeleidehond van een goede vriend was er van harte welkom, dat is niet zo evident tegenwoordig. Het onthaal en de bediening waren vriendelijk. Het interieur eenvoudig maar gezellig. We kozen de king crab - lavas jus - avocado - kruidenslaatje - krokantje als voorgerecht voor ons vijven. Fazantfilet - savooikool - pompoen - enoki - pommes dauphines met truffel - grand veneursaus voor 3 van ons, een gegrilde tarbot met graanmosterd - witloof - puree en een pepersteak voor de anderen als hoofdgerecht. Als desserts proefden we van beide suggestiedesserts. De aanbevolen wijnen per glas pasten goed en waren lekker. De kaart bevat 6 voorgerechten, 6 hoofdgerechten en 4 desserts maar alle gerechten van het suggestiemenu kunnen ook aan de kaart gegeten worden (niet omgekeerd). De 80€ p.p. voor apero, 3 gangen en dranken waren goed besteed.

    05-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    04-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191204 Bonen in ganzenvet & hutsepot vlees van Delhaize Maldegem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met "haricots blancs cuisinés à la graisse d'oie" (foto), spieringcôtelet, boerenworst, dikke ribben, tomatenstukjes, ui, look, tijm, rozemarijn, laurier, paprika- en bonenkruidpoeder, peper en een kippenbouillonblokje op eigenzinnige wijze een stoofschotel klaargemaakt. 
    De boontjes, door de zoon meegebracht uit de hypermarkt Auchan in Lille, voldeden aan de verwachtingen, het ganzenvet levert toch dat tikkeltje meer smaak. Ook lekker als basis voor een wintersoep, denk ik dan...
    Het vlees komt van de beenhouwerij van Delhaize in Maldegem: een topslager! Als we in de buurt zijn gaan we er winkelen. Ik kocht er o.a. een pakket "vlees voor hutsepot" met daarin 2 boerenworsten, 1 mooie spieringcôtelet, 2 stukken varkensschenkel (type ossobuco) en 4 dikke ribben. Behalve de varkensschenkel (die ik houd voor de erwtensoep van morgen) versneed ik alles in hapklare stukken en bakte deze aan voor ze te gebruiken in de bonenschotel.
    Opgediend met pureeaardappelen, gekruid met nootmuskaat en zwarte peper en opgemaakt met een lekkere olijfolie, bracht dit Carcassonne (F) en zijn mooie omgeving weer in onze gedachten. Onze meeëters waren ook tevreden.

    04-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    03-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Hof van Leysen te Antwerpen 20191203
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op uitnodiging van de zoon gaan lunchen in het restaurant van PIVA waar ikzelf, de zoon en de kleinzoon lessen gevolgd hebben of nog volgen...
    Het is interressant te zien hoe zowel in de keuken als de zaal iedereen bijgestuurd wordt en alles geduldig wordt uitgelegd. Bovendien was het eten zeer lekker en de bediening OK. 
    Ons menu (45€ p.p.) bestond uit 3 aperitiefapjes, 4 gangen en nog 2 verrassingsdessertjes. We namen een gewurztraminer uit de Elzas en een Graves uit de streek van Pessac-Léognan (la Louvière 2005), beide perfect op dronk en professioneel uitgeschonken en kregen ook nog een glaasje lekkere Sauternes als toemaatje. Het menu:
    1° Canneloni van rog en bloemspruiten - kort gewokte courgettes - tijmolie
    2° Pompoensoep - citroengras - macadamianoot
    3° Fazantenhen - knolselder - zuurkool - cognacsausje - aardappelchip
    4° Peer - kataifi - amandelmelkijs - krokantje van pistache
    De extra gerechtjes waren een lekkere sabayon met amandelsmaak en een café-glacé.
    We gaan nog!

    03-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    02-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij De Roos in Nieuwpoort 20191202
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hadden te doen aan de kust en konden er een dagje uit van te maken. Het weer viel al bij al mee tot bij de terugkeer later op de dag met veel motregen. We lunchen bij Restaurant De Roos op de kaai in Nieuwpoort, een plaats die we, ondanks de vele maanden die we er al doorbrachten, nog nooit hadden gekozen, maar onze "klassiekers" waren om 13u reeds volzet of waren gesloten.
    Het restaurant was voor een derde gevuld en we kregen een tafel aan het raam. De bediening is er vriendellijk, vermoedelijk was het de baas zelf. We kozen een apero en een hoofdgerecht. Voor mezelf een Picon met witte wijn en een bouillabaisse waarvoor ik vroeg of de zalm door een witte vis kon vervangen worden en dat was geen probleem. Ook de andere gerechten, we waren met vier, oogden eenvoudig maar iedereen was er tevreden over. De maaltijdsoep werd opgediend met rouille, geraspte kaas en croûtons die reeds met wat kruidenboter waren gebakken en lekker waren. De bouillon was simpel (ik vond geen saffraan terug) en de groenten niet gaar genoeg en ik had ze ook graag mooier versneden gezien maar dat doet geen afbreuk aan de smaak van het geheel dat meer dan OK was en goed gevuld met witte vis, scampi en een langoustine. Ik zou er nog een paar mosselen in gedaan hebben (die stonden immers nog op de kaart ).  Kwaliteit/prijs een goede keuze (25€75 voor de bouillabaisse).

    02-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!