Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    22-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen met familie thuis 20191222
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor dit familliebezoek had ik als hapjes een slaatje van gerookte forel gemaakt, een tapenade van gedroogde tomaat en nacho chips met een chipotle-salsa dip. Daarna een romige seldercrèmesoep met merg en kleine vleesballetjes, als hoofdgerecht stoofvlees met donkere Westmalle, Romeinse sla en friet en als dessert een "Solid Don Pedro" naar het dessert dat mijn eega eerder deze week at in Leuven. Alles geserveerd in een rustig tempo tussen 12 & 16u...
    Voor dat dessert verving ik het vanille-ijs door mascarpone die ik opwerkte zoals voor tiramisu (eigeel, opgeklopt eiwit, suiker, vanillesuiker) en de amaretto door een shot J&B whisky en een shot Kahlua koffielikeur. Met lobbig opgeklopte slagroom erdoor kreeg het geheel een heel zachte romige, doch nog vaste structuur. Ik serveerde het resultaat in een whisky tumbler en bestrooide het met een crumble van geplette amandelkoekjes maar vergat wel een foto te nemen.
    Voor herhaling vatbaar.

    22-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    21-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag gezellig gekerstmarkt in Leuven en gaan lunchen in restaurant De Meating Room op de Oude Markt in Leuven. Dat staat bekend voor zijn vleesgerechten. Ik nam als voorgerecht "Lagrimas Iberico con salsa de tomate y piperrada", stukjes varkenvlees die van tussen de ribben zijn gesneden. Een hemels gerecht waarvan ik het recept achteraf vond op het Internet en een versie gemaakt door Karlos Arguiñano, mijn favoriete Spaanse kok, hier te vinden is.
    Daarna, op aanbeveling, een mooie ribeye van het wit-blauwe ras (Blanc Bleu Belge), perfect bleu-chaud gegrild, mals en toch nog met een lichte bite van binnen. Ik nam daar enkel een stukje brood bij en sneed het vlees met mijn speciaal Japans vlijmscherp zakmes dat ik voor dat doel steeds bij mij heb. Steakmessen met tandjes schaden de structuur van het eten en je kan er moeilijk dunne plakken mee snijden. Dat was eveneens top.
    Daarbij een stevige rode wijn: de MachoMan Jumilla van 2017 gemaakt van de Monastrell druif (Frans: Mourvèdre) die eigenlijk zijn oorsprong vindt in Catalonië (Mataro) en na de Garnacha de belangrijkste rode wijndruif is van Spanje.
    Mijn echtgenote koos een "Don Pedro" als dessert, een smeuige milkshake gemaakt met vanille-ijs, room, whisky en Kahlua. Het is een typisch Zuid-Afrikaans dessert en kan ook met diverse andere likeuren gemaakt worden.
    Een adresje dat ik aan de échte vleeseter/gourmet kan aanbevelen.

    21-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    20-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op de terugweg van Aken stoppen we altijd even in een filiaal van Aldi-Süd aan de rand van Aken. Helemaal anders dan de Aldi's van bij ons. We kochten er Kirschwasser en Orangenlikör (mooie flessen van 70cl, 40° voor 9€90 per stuk), Pfefferbeisser (lange, dunne goed gekruide salamietjes), Griekse yoghurt met braambessen, Vespermettwurst (smeerbare worst voor op de boterham), Duits zuurdesembrood, verse snijbonen (<2€ voor 500g) en Tiroler spek.
    In diepvries hebben ze er een uitgebreide keuze aan ganzevlees, bij ons quasi onvindbaar. Deze keer bracht ik er echter geen mee (te lang onderweg in relatief warm weer) maar heb wreed getwijfeld omdat er nu ook borstvlees van de gans was, zelfs hele ganzen. Ik wordt dan wat nostalgisch en denk er aan terug dat, jaren geleden 
    met Oudjaar, gans uit de oven telkens ons feestmaal was. We kochten die dan de dag zelf bij een poelier in Duinkerken (F) en ik braadde die gedurende uren in een zachte oven met een sinaasappel, tijm en laurier in de buik. Onze kinderen waren nog tieners en mijn ouders zaliger waren er toen ook altijd van de partij.

    De (Marokkaanse) snijbonen werden gebraiseerd in boter met ui, kippenbouillon, zwarte peper en bonenkruidpoeder en gemengd met evenveel gewicht aan apart bereide zachtkokende, geplette aardappelen. Met spek en spekjes (en enkel voor mezelf een vleugje azijn) een lekkernij.

    20-12-2019, 13:56 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    19-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We reden met de auto naar de Kerstmarkt in Aken. Het is bijna een jaarlijkse traditie maar vorig jaar geraakten we er niet. In het heenrijden viel het verkeer mee 1u45 minuten voor 160km. In het terugkomen deden we er 2u30 over. Veel onderweg maar toch telkens de moeite om te doen.
    Die Kerstmarkt is helemaal anders dan die bij ons in o.a. Antwerpen. De sfeer in die stad van Dom tot Markt is niet te vergelijken. Elke winkel straalt en de kraampjes zijn juweeltjes om aan te zien. Ook het aanbod aan à la minute bereid eten is enorm. Flammekuchen, bratwurst, bockwurst, pilzen, goulash, diverse aardappelbereidingen enzovoorts.
    Parkeren in het centrum is niet moeilijk (goed bewijzerd) en niet overdreven duur, meestal 1€ per half uur maar je hebt wel een "Feinstaub-Umweltplakette" nodig. Die is éénmalig te betalen en geldt voor uw auto zo lang die leeft (12 à 15€ naargelang waar je ze koopt).
    Steevast gaan we lunchen in het Aachener Brauhaus waar je de échte Duitse kost kan krijgen voor zeer democratische prijzen.
    Voor ons 2 namen we één voorgerecht: "Holländische Matjesfilets mit Zwiebeln und Speckböhnchen", de eega als hoofdgerecht "Sahneheringsfilets Großmutter Art im Steintopf und Bratkartoffeln" en ikzelf de "Gegrillte Haxe mit Pommes frites und Salat".
    Met een dubbele Jubileum Aquavit (4cl) bij de maatjes en een halve liter Hefenweisse bier bij mijn perfect gebraden varkenshammetje was dit heerlijk tafelen en dat voor alles bijeen nog geen 60€ voor 2.
    Op 2007-11-15 blogde ik hier reeds mijn huisrecept.

    19-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    18-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten: sluimererwt, rode paprika, groene paprika, selder, shiitake, rode ui, wortel, sojascheuten, look, gember, tijm, laurier, rode piment, kippenbouillon, kippenmarinadekruiden, teriyakisaus, sesamolie, arachideolie, glasnoedels, aardappelmeel, pezo, sojasaus, verse koriander.
    Voorbereiding: de kip marineren met sesamolie, teriyakisaus en kippenmarinadekruiden. De shiitake ontstelen en portioneren. De groenten kuisen en voorsnijden. De sojascheuten in koud water zetten.
    Bereiding: de kip en de shiitake aanbakken in een wok in arachideolie. De groenten allemaal samen voorgaren gedurende 5 minuten in kippenbouillon met een blaadje laurier. De glasnoedels voorweken.
    De groenten afgieten, warm bij de kip voegen en wokken, de sojascheuten toevoegen en alles kort verder wokken. Eventueel van de groentebouillon toevoegen. Verder op smaak brengen met pezo en sojasaus. De geweekte glasnoedels bijvoegen. Het geheel binden met een weinig in water opgelost aardappelmeel en afwerken met gesnipperde koriander.

    18-12-2019, 13:16 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    17-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik kon de mooie Praagse schnitzel zo maar niet laten liggen in onze Spar. Ik nam er ook krokante sojascheuten, sluimererwten en verse frambozen mee aan aantrekkelijke prijzen.
    Steevast wordt bij ons de schnitzel met erwtjes en kruidenboter bereid. Toen bleek dat ik vandaag wat (diepvries)erwtjes te kort kwam sprak ik een deel van de verse sluimererwten aan, toch te veel om met veel andere groenten in een (toekomstige) Oosterse wok met kip te doen. Die combinatie samen gaar gestoofd gaf een uitstekend resultaat.
    Morgen wordt het zo goed weer dat ik nog niet weet of we aan die wok gaan toekomen maar in ieder geval kunnen daar geen dagen over gaan.
    Ik kocht onze kruidenboter in Lidl maar de eega verkiest de homemade versie met gezouten boter van Marc Guiselin uit de Aldi en verse kruiden (tijm, rozemarijn, salie, oregano) uit onze "tuin". Die staat er nu echter een beetje te winters bij...

    17-12-2019, 14:27 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    16-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik vernam via het Internet dat het met gehakt gevuld witloof, hetwelk regelmatig op ons bord komt, eigenlijk Luikse wortels zou hebben.
    In een, op het Net gevonden origineel, Luiks recept wordt het gehakt opgemaakt met een extra gestoofd sjalotje en kruiden (bonenkruid, tijm, nootmuskaat) en slechts een (in de  lengte) halve witloof opgevuld, omwikkeld met gezouten spek, aangebakken en met een scheut water verder gebraiseerd in de oven. Op het laatst wordt die bereiding overgoten met een jus gemaakt van gesnipperde ui, een scheut water, idem gewone azijn en een paar soeplepels Luikse siroop en verder afgewerkt in de oven.
    Ik besloot een tussenstap te nemen en omwikkelde het dubbel gevulde witloof met dunne lapjes gezouten spek, bakte dat aan en plaatste een flinke tak tijm bij de bereiding die ik traditioneel in een pan met deksel boven op het vuur maak en niet in de oven.
    Voordeel: de tijm pepte het gerecht echt op. Nadeel: het spek was mooi gebakken maar zonder spek gebakken witloof smaakt beter af.
    Volgende keer probeer ik het recept met de halve witloof en de Luikse siroopsaus uit de oven... De hete oven zou het witloof de "aangebakken" versie van het witloof meer benaderen, denk ik.

     

    16-12-2019, 13:57 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!