Op de terugweg van Aken stoppen we altijd even in een filiaal van Aldi-Süd aan de rand van Aken. Helemaal anders dan de Aldi's van bij ons. We kochten er Kirschwasser en Orangenlikör (mooie flessen van 70cl, 40° voor 9€90 per stuk), Pfefferbeisser (lange, dunne goed gekruide salamietjes), Griekse yoghurt met braambessen, Vespermettwurst (smeerbare worst voor op de boterham), Duits zuurdesembrood, verse snijbonen (<2€ voor 500g) en Tiroler spek. In diepvries hebben ze er een uitgebreide keuze aan ganzevlees, bij ons quasi onvindbaar. Deze keer bracht ik er echter geen mee (te lang onderweg in relatief warm weer) maar heb wreed getwijfeld omdat er nu ook borstvlees van de gans was, zelfs hele ganzen. Ik wordt dan wat nostalgisch en denk er aan terug dat, jaren geleden met Oudjaar, gans uit de oven telkens ons feestmaal was. We kochten die dan de dag zelf bij een poelier in Duinkerken (F) en ik braadde die gedurende uren in een zachte oven met een sinaasappel, tijm en laurier in de buik. Onze kinderen waren nog tieners en mijn ouders zaliger waren er toen ook altijd van de partij.
De (Marokkaanse) snijbonen werden gebraiseerd in boter met ui, kippenbouillon, zwarte peper en bonenkruidpoeder en gemengd met evenveel gewicht aan apart bereide zachtkokende, geplette aardappelen. Met spek en spekjes (en enkel voor mezelf een vleugje azijn) een lekkernij.
|